majomhimlő elleni oltás védőoltás oltás himlő Magyarország majomhimlő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A napokban újabb embereknél azonosították a majomhimlőt, így már 33 fertőzöttet tartanak nyilván Magyarországon. A betegség ellen viszont létezik védőoltás, és a vakcina nemsokára hazánkba is megérkezik.

A hazai, majomhimlővel fertőzött betegek 23 és 50 év közötti férfiak, akik mind otthonukban tartózkodnak karanténban. A legtöbbjük életvitelszerűen a fővárosban él, a területileg illetékes járványügyi hatóság pedig mindegyik betegnél elvégzi a kontaktkutatást.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A majomhimlő elleni védőoltásból hamarosan Magyarországra is érkezik egy adag, ugyanis az Európai Unió több mint százezer vakcinát rendelt, melyet lakosságarányosan oszt majd szét a tagállom között. A Nemzeti Népegészségügyi Központ az mfor.hu kérdésére elárulta, hogy a következő hetekben érkező oltóanyagok felhasználásról az érintettek időben megkapják a tájékoztatást.

A felnőttek himlőfertőzésének kezelésére az Imvanex vakcinát használják – írta a portál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.