Az egészséges hüvelyflóra fenntartása minden nő számára elengedhetetlen, ugyanis ennek hiányában az újra és újra megjelenő hüvelyfertőzések megkeseríthetik a mindennapjainkat, legyen szó gombás vagy bakteriális fertőzésről. Sokan még mindig úgy vélik, hogy megfelelő testhigiénia mellett és monogám kapcsolatban ilyesmi nem fordulhat elő, bár az élet gyakran rácáfol ezekre a tévhitekre. Bár a monogám kapcsolat valóban csökkenti a fertőzésveszélyt, így is van néhány dolog, amelyre oda kell figyelnünk.

Nézzük, mitől borulhat fel az intim egyensúlyunk!

A hüvelyflóra megváltozását nagyon sok tényező okozhatja. Egy antibiotikum-kúra, az elégtelen vagy túlzásba vitt intim higiénia (a túl gyakori irrigálás) és a helytelen toalettetikett mindegyike felboríthatja a kényes egyensúlyt. A női szervezetben zajló jelentős hormonális változások (fogamzásgátlók szedése, várandósság, változókor), bizonyos kémiai anyagok (szappan, tusfürdő, textilöblítő, illatosított vécépapír) és krónikus betegségek is hatással lehetnek a hüvelyflóránkra.

Hoppá, a szex is lehet a ludas!

A hüvelyflóra harmóniája gyakran már attól felborul, ha idegen tárgy kerül bele, amely idegen baktériumokat hoz magával. Az érzékenyebb, sérülékenyebb hüvelyflórájú nőknél a sperma, a spermicidek, a síkosító és néha maga a latex (amely az óvszer alapanyaga) is kiválthat bakteriális vaginózist. Ráadásul az intenzív szexuális élet megváltoztathatja a hüvely pH-értékét, azaz ilyenkor nem arról van szó, hogy a partnertől kapnánk el valamilyen fertőzést, hanem az „idegen anyagra" reagált a hüvelyünk a kellemetlen tünetekkel.

A hüvelyflóra harmóniája gyakran már attól felborul, ha idegen tárgy kerül bele, amely idegen baktériumokat hoz magávalForrás: Shutterstock

Mint azt említettük, az ondó is képes megváltoztatni a hüvely pH-ját, mivel lúgos kémhatása van. Ezzel biztosít védelmet a hímivarsejteknek, hogy azok képesek legyenek eljutni a petesejtig. Az óvszer spermicid anyaga szintúgy felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát.

Teljesen kockázatmentes megoldás nem létezik, mindenkinek magának kell kitapasztalnia, mi okoz nála problémát.

Miből jövök rá, hogy baj van?

A bakteriális hüvelyfertőzés minden esetben bőséges, híg, szürkésfehér, meglehetősen kellemetlen szagú folyással jár, és az intim együttlét során fájdalom jelentkezhet. A bőségesebb, de a bakteriális fertőzéstől eltérő jellegű folyás, a bőrpír és a viszketés inkább a hüvely gombás eredetű fertőzésére jellemző. Érdemes a panaszokat komolyan venni, ugyanis a kezeletlen bakteriális fertőzés felfelé terjedve akár meddőséget is okozhat.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

Vitagyn C® savas pH-értékű hüvelykrém a bakteriális hüvelyfertőzések kezelésének és megelőzésének kiegészítésére.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!