A szeptember meleg, de veszélyes – így kerüld el az őszi felfázást

Forrás: Shutterstock -
felfázás indián nyár kismedencei gyulladás baktérium urzinol2022 egészség ősz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vége a nyárnak, és beköszöntött a szeptember. Az ősz első hónapjával a hűvös esték, éjszakák is megérkeztek, nekünk pedig igencsak oda kell figyelnünk magunkra, hogy elkerüljük minden nő rémálmát, a felfázást.

Szeptember végén, október elején érkezik az indián nyár, amikor már igen nagy a különbség a reggeli/esti és a délutáni hőmérséklet között. Vigyáznunk kell az egészségünkre, melegen kell tartanunk a kismedencei szerveinket, hogy elkerüljük azok lehűlését, az immunrendszerünk legyengülését és a baktériumok elszaporodását. A baj gyorsan megvan, és már másnap reggelre megérkezik a szűnni nem akaró, sürgető vizelési inger.

A felfázást, vagy más néven hólyaghurutot baktériumok okozzák, amelyek a húgycsövön keresztül vándorolnak fel a hólyagba. Leggyakrabban a húgyhólyag nyálkahártyáját támadják meg, néha azonban a vesékre is áthúzódhat a fertőzés, komoly gyulladást váltva ki ezzel. Van azonban pár dolog, ami hajlamosít a felfázásra, a hólyaghurut kialakulására.

Forrás: Shutterstock

A következő tudnivalókkal nem árt tisztában lenni:

- Ha nem az időjárásnak megfelelően öltözködünk a hűvösebb időszakokban, az altesti lehűlés következtében az erek összeszűkülnek, romlik a húgyhólyag vérkeringése, emiatt pedig csökken a kórokozók elleni küzdelemben nagy szerepet játszó sejtek száma.

- A hüvely savas kémhatását, a hüvelyflóra egészséges egyensúlyát könnyedén felboríthatja, illetve az ott élő jótékony Lactobacillusokat megtizedelheti a túlzásba vitt, vagy éppen az elhanyagolt intimhigiénia.

- Az intenzív, gyakori szexuális együttlétek során a különböző mikroorganizmusokat – baktériumokat, gombákat – tartalmazó hüvelyváladék könnyen bekerülhet a húgycsőbe.

- Hajlamosíthat a hólyaghurut kialakulására a nem megfelelő táplálkozás, a hormontartalmú gyógyszerek szedése is, valamint a kevés folyadékbevitel. Ha ugyanis nem iszunk eleget, ritkán ürítjük a hólyagot, a kórokozóknak van idejük a hólyaghámon megtelepedni és elszaporodni.

- A menopauza idején az ösztrogénszint csökkenése miatt a hüvelyt bélelő hámszövet elsorvadhat, elvékonyodhat, a hüvelyszárazság pedig kedvez a hólyaghurut kialakulásának.

- Ha WC-használat után helytelenül, hátulról előre töröljük meg magunkat, akkor a végbélnyílás környékéről belesodorjuk az E. coli nevű bélbaktériumokat a hüvelybe és a húgycsőbe.

A felfázás esélyét csökkenthetjük, ha:

• lemondunk a műszálas, szűk alsóneműről és a tangabugyiról;
• a kádban üldögélés helyett a zuhanyozást választjuk;
• szex után és előtt is elmegyünk pisilni, ugyanis így megakadályozhatjuk az aktussal a húgycsőbe kerülő, onnan pedig a hólyagba feljutó kórokozók elszaporodását;
• napi minimum két liter folyadékot fogyasztunk, és nem tartjuk vissza hosszasan a vizeletet;
• kerüljük az intim mosakodók, irrigálók használatát;
• az évszaknak megfelelően öltözünk fel, kerülve ezzel a kismedencei szerveink lehűlését.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

Az Urzinol medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.