Vége a nyárnak, és beköszöntött a szeptember. Az ősz első hónapjával a hűvös esték, éjszakák is megérkeztek, nekünk pedig igencsak oda kell figyelnünk magunkra, hogy elkerüljük minden nő rémálmát, a felfázást.

Szeptember végén, október elején érkezik az indián nyár, amikor már igen nagy a különbség a reggeli/esti és a délutáni hőmérséklet között. Vigyáznunk kell az egészségünkre, melegen kell tartanunk a kismedencei szerveinket, hogy elkerüljük azok lehűlését, az immunrendszerünk legyengülését és a baktériumok elszaporodását. A baj gyorsan megvan, és már másnap reggelre megérkezik a szűnni nem akaró, sürgető vizelési inger.

A felfázást, vagy más néven hólyaghurutot baktériumok okozzák, amelyek a húgycsövön keresztül vándorolnak fel a hólyagba. Leggyakrabban a húgyhólyag nyálkahártyáját támadják meg, néha azonban a vesékre is áthúzódhat a fertőzés, komoly gyulladást váltva ki ezzel. Van azonban pár dolog, ami hajlamosít a felfázásra, a hólyaghurut kialakulására.

Forrás: Shutterstock

A következő tudnivalókkal nem árt tisztában lenni:

- Ha nem az időjárásnak megfelelően öltözködünk a hűvösebb időszakokban, az altesti lehűlés következtében az erek összeszűkülnek, romlik a húgyhólyag vérkeringése, emiatt pedig csökken a kórokozók elleni küzdelemben nagy szerepet játszó sejtek száma.

- A hüvely savas kémhatását, a hüvelyflóra egészséges egyensúlyát könnyedén felboríthatja, illetve az ott élő jótékony Lactobacillusokat megtizedelheti a túlzásba vitt, vagy éppen az elhanyagolt intimhigiénia.

- Az intenzív, gyakori szexuális együttlétek során a különböző mikroorganizmusokat – baktériumokat, gombákat – tartalmazó hüvelyváladék könnyen bekerülhet a húgycsőbe.

- Hajlamosíthat a hólyaghurut kialakulására a nem megfelelő táplálkozás, a hormontartalmú gyógyszerek szedése is, valamint a kevés folyadékbevitel. Ha ugyanis nem iszunk eleget, ritkán ürítjük a hólyagot, a kórokozóknak van idejük a hólyaghámon megtelepedni és elszaporodni.

- A menopauza idején az ösztrogénszint csökkenése miatt a hüvelyt bélelő hámszövet elsorvadhat, elvékonyodhat, a hüvelyszárazság pedig kedvez a hólyaghurut kialakulásának.

- Ha WC-használat után helytelenül, hátulról előre töröljük meg magunkat, akkor a végbélnyílás környékéről belesodorjuk az E. coli nevű bélbaktériumokat a hüvelybe és a húgycsőbe.

A felfázás esélyét csökkenthetjük, ha:

• lemondunk a műszálas, szűk alsóneműről és a tangabugyiról;
• a kádban üldögélés helyett a zuhanyozást választjuk;
• szex után és előtt is elmegyünk pisilni, ugyanis így megakadályozhatjuk az aktussal a húgycsőbe kerülő, onnan pedig a hólyagba feljutó kórokozók elszaporodását;
• napi minimum két liter folyadékot fogyasztunk, és nem tartjuk vissza hosszasan a vizeletet;
• kerüljük az intim mosakodók, irrigálók használatát;
• az évszaknak megfelelően öltözünk fel, kerülve ezzel a kismedencei szerveink lehűlését.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

Az Urzinol medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!