Kiderült, hogy heti hány alkalommal kell mozogni a hosszú és egészséges életért

Forrás: Origo -
kutatás hosszú élet mozgás rendszeres mozgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Köztudott, hogy a rendszeres testmozgás nagyon jó hatással van az emberi szervezetre, fizikálisan és lelkileg egyaránt. Egy friss kutatásból most kiderült, hogy mennyit ajánlott mozogni egy héten, hogy tényleg kézzelfogható legyen a hatása. 

A Circulationben leközölt kutatás – ami az American Heart Assotiation tudományos folyóirata – 116 211 felnőtt bevonásával vizsgálta a témát, és arra jutott, hogy azoknál az embereknél, akik túllépték a mérsékelt vagy erőteljes fizikai aktivitás előirányzott minimumát, jóval alacsonyabb volt a korai halálozás kockázata.

Ez azt jelenti, hogy heti 150-300 percnyi mérsékelt, vagy 75-150 perc erőteljes mozgás ajánlott,

vagy a kettő egyenértékű kombinációja - írja a Huffpost.

Kiderült, hogy heti hány alkalommal kell mozogni a hosszú és egészséges életért Forrás: Origo

Azt is hozzátették, hogy a gyaloglás vagy éppen a súlyemelés egy alacsonyabb intenzitású gyakorlat, így azokat a mérsékelt fizikai aktivitásba sorolták be, szemben a futással, úszással és kerékpározással, amit az erőteljesebb kategóriába soroltak.

Fontos kiemelni, hogy a kutatásban résztvevőknek kifejezetten a szabadidős aktivitásukat mérték az elmúlt 30 évre visszamenőleg, ebben nem volt benne sem a munkahelyi, sem egyéb fizikai mozgás. Ezt vizsgálva arról számoltak be, hogy azok,

akik kettő-négyszer többet edzettek, mint a már említett minimum, alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, sőt a más egészségügyi okok miatti halálozás aránya is. Számok szintjén ez azt jelenti, hogy összességében 21-23%-kal alacsonyabb halandóságot, valamint 27-33%-kal alacsonyabb szív- és érrendszeri megbetegedést mértek az esetükben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.