A méz sokkal több, mint édesítőszer: egy veszélyes fertőzés ellenszere is lehet

Forrás: MSN.COM -
tüdőbetegség manuka méz méz fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emberiség évezredek óta használja a mézet annak egészségre gyakorolt áldásos hatása miatt. Egy közelmúltban lezajlott kutatás alapján ez a csodanektár egy igen agresszív, legtöbbször gyógyszerrezisztens kórokozó ellen is védelmet nyújthat.

Az angliai Aston University jóvoltából napvilágra került tanulmány szerint a mānuka méz az amikacin nevű antibiotikummal kombinálva sikerrel veheti fel a harcot a Mycobacterium abscessus-szal, mely a tuberkulózist okozó Mycobacterium tuberculosis-szal áll távoli rokonságban. A már meglévő tüdőbetegségben, például cisztás fibrózisban szenvedő páciensek különösen érzékenyek a Mycobacterium abscessusra, mely leginkább azért okoz problémát, mert a kórokozó több törzse az eltérő gyógyszerekkel szemben ellenálló – írja a 24.hu.

Mānuka méz Forrás: MSN.COM

Ezt a tüdőfertőzést egy 12 hónapon át tartó antimikrobiális kemoterápiával kezelik, illetve egy olyan, amikacint is tartalmazó antibiotikum-keverékkel, amely súlyos mellékhatásokat okoz. A beteg émelygést, hányást, hallásvesztést és májkárosodást tapasztalhat, a véralvadáshoz köthető vérkomponenseinek és fehérvérsejtjeinek száma pedig lecsökkenhet. A terápia sikere ennek ellenére is csupán 50 százalékos, a baktérium ráadásul tartós bőr- és lágyrészfertőzéseket okozhat, továbbá a test bármely szervét elérheti.

A kutatók azért kezdtek kísérletezni a mānuka mézzel, mert szerettek volna egy emberibb kezelési alternatívát biztosítani az érintett pácienseknek. A tesztek során kiderült, hogy azoknak a betegeknek a szövetmintáiban, akikben a M. abscessus ellenállónak bizonyult a gyógyszerekkel szemben, a mézzel kiegészített kezelés elpusztította a baktériumokat. Ez a módszer ráadásul a mellékhatásokat is mérsékelte, ezért a tudósok jelenleg arra fókuszálnak, hogy amint lehet, klinikai kísérletek keretében is tesztelhessék a mānuka méz hatásait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.