Kiderült, miért kaphat tüdőrákot az, aki soha nem dohányzott

Forrás: Shutterstock -
légszennyezés genetika tüdőrák dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bizonyos génmutációk szennyező anyagokkal érintkezve elindíthatják a tüdőt megtámadó rákos folyamatokat, és ehhez még csak rendszeres dohányzás sem szükséges.

A légszennyezésről régóta úgy gondolják, hogy összefüggésbe hozható a tüdőrák magasabb kockázatával azoknál az embereknél, akik soha nem szívtak el egyetlen szál cigarettát sem.

Nemrég azonban kiderült, hogy helyzet ennél bonyolultabb: korábbi kutatások kimutatták, hogy a szervezetben anélkül is jelen lehetnek DNS-mutációk, hogy rákot okoznának, és az is kiderült, hogy a környezetben fellelhető legtöbb rákkeltő anyag nem okoz mutációt.

Forrás: Shutterstock

A Francis Crick Intézet és a University College London kutatócsoportja több mint 460.000 ember egészségügyi adatait elemezte Angliában, Dél-Koreában és Tajvanon.

Megállapították, hogy az apró PM2,5 szennyező részecskéknek való kitettség az EGFR-gén mutációinak fokozott kockázatához vezetett. Végül a szakértők közel 250 olyan emberi tüdőszövetmintát elemeztek, amelyek soha nem voltak kitéve dohányzásból vagy súlyos szennyezésből származó rákkeltő anyagoknak.

Annak ellenére, hogy a tüdők egészségesek voltak, az EGFR-gének 18 százalékában és a KRAS-gének 33 százalékában találtak DNS-mutációkat. Charles Swanton, a Francis Crick Intézet kutatója szerint önmagukban ezek a mutációk valószínűleg nem okoznak tüdőrákot, ám ha a sejtek szennyező anyagokkal találkoznak, gyulladási folyamatok indulhatnak el, és megnő a rák kialakulásának esélye – írja az Origo.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.