Ez a betegség áll III. Károly király duzzadt ujjainak hátterében - a rajongók aggódnak

Forrás: AFP/Hannah Mckay -
betegség ödéma III. Károly aggasztó ujjak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 73 éves király ujjaival kapcsolatos találgatások 2021-ben robbantak ki, amikor egy fényképen, amin egy korsó sört csapol éppen egy dél-londoni eljegyzés során, a rajongók észrevették, hogy be vannak dagadva az ujjai. 

A királyi család hívei azóta aggódnak, és folyamatosan mennek a találgatások, hogy mi lehet az oka, hogy Károly ujjai a többszörösére duzzadtak. Válasz sokféle lehet az átmeneti folyadékvisszatartástól, vagy a hirtelen hőmérséklet-változástól az ízületi gyulladásig.

III. Károly király Forrás: AFP/Hannah Mckay

Az ízületi gyulladás olyan betegség, amely az ízületek szöveteit érinti. A krónikus gyulladásos betegség az ízületi nyálkahártya megduzzadását, fájdalmat, merevséget és funkcióvesztést okozhat.

Az NHS (brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) szerint a tünetek közé tartozik a meleg vörös bőr az érintett ízület felett, valamint a gyengeség és az izomsorvadás. Az ízületi gyulladásra nincs gyógymód, bár a gyógyszeres kezelés és a fizioterápia segíthet a tünetek enyhítésében.

Noha egyelőre nem erősítették meg, hogy a király valamilyen ízületi gyulladásban szenved, egyes rajongók észrevették, hogy a kezei különösen feldagadnak, amikor külföldre utazik, melegebb éghajlatra.

A Cornwall Live szerint maga III. Károly király is hivatkozott megduzzadt ujjaira egy 2012-es ausztráliai utazása során, és "kolbászujjainak" nevezte azokat.

A "kolbászujj", mint tünet, valójában a dactilitis nevű betegséghez kapcsolódik; ez egy másodlagos betegség, amelyet számos állapot és fertőzés okozhat, leggyakrabban a pszoriázisos ízületi gyulladás - írja a Hello.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.