Önvizsgálat és mammográfia melleid egészségéért

Forrás: Freepik -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha rendszeresen ellenőrzöd emlőidet otthon elvégezhető önvizsgálattal, és 35 éves korod után rendszeresen jársz mammográfiára, már nagyon sokat tettél azért, hogy megőrizd az egészségedet. Miként segít az önvizsgálat a daganatok, ciszták és egyéb rendellenességek kiszűrésében? Hogyan mutatja ki a mammográfia a mellrákot már a kezdeti szakaszban? Ezekre ügyelj, hogy minél előbb felismerd az elváltozásokat!
Forrás: Freepik

Hogyan végezd el az emlők önvizsgálatát?

  • Állj deréktól felfelé levetkőzve egy nagy tükör elé, és ügyelj a jó fényviszonyokra.
  • Vess egy pillantást a melleidre: ha nem egyforma méretűek vagy alakúak, az nem baj, mivel a legtöbb nő melle nem egyforma. Lazán tartott karokkal keresd a változást a méretben és a formában, de ügyelj a mell bőrére is. Figyelj az újonnan létrejött ráncosodásokra, gödröcskékre, sebekre vagy elszíneződésekre.
  • Ellenőrizd a mellbimbókat is: bármilyen seb, hámlás vagy megváltozott pozíció fontos lehet.
  • Tedd a kezeket csípőre, és feszítsd meg a mellek alatti mellkasi izmokat. Fordulj egyik oldalról a másikra, hogy megnézhesd a mellek külső részét is, majd végezd el ugyanezt felemelt karokkal is.
  • Ezután hajolj előre a tükör felé. A vállakat és a könyököket görgesd előre, és nézd meg, hogy változik-e így az emlők alakja vagy kontúrja.

Fizikális önvizsgálat

Miután vizuálisan megvizsgáltad az egyes emlőket, következhet a manuális önvizsgálat.

  • Az ujjbegyeket használva tapogasd át a melleidet fekve, majd a zuhany alatt is, mivel a víz és szappan miatt ujjaid könnyedebben siklanak a bőrödön.
  • Változó nyomást alkalmazva masszírozd végig az ujjaiddal a melleket spirális mintázatban a mellbimbóktól kezdve.
  • Haladj felfelé a mellek tetején a kulcscsont közelében, középen a mellcsontnál, és oldalt a hónalj közelében, miközben az egyik karodat a fejed fölé emeled, a másik kezeddel pedig a mellet tapogatod.
  • Végül óvatosan nyomd össze a mellbimbókat, hogy ellenőrizd, nem folyik-e belőlük váladék.

Mit tehetsz, ha csomót találsz a melledben?

Ne ess pánikba! Sok minden okozhat elváltozást, nem csak a rák. A mell rendellenességeinek túlnyomó többsége jóindulatú vagy nem rákos elváltozás. A daganatokat a rák mellett a következők okozhatják:

  • fibroadenoma, amely a mellszövet jóindulatú daganata;
  • fibrocisztás emlőbetegség, amelyet a hormonális változások által okozott fájdalmas, csomós mellek jellemeznek;
  • intraduktális papillóma, amely a tejcsatornák jóindulatú daganata;
  • zsírnekrózis, amely a zúzódott, elhalt vagy sérült zsírszövet által képzett csomókra utal.

Mindenképpen keresd fel orvosodat, ha bármilyen szokatlan dolgot észlelsz! A legjobb időpont a mell önvizsgálatára néhány nappal a havi menstruációs ciklus vége után következik be, ugyanis a hormonális változások befolyásolhatják a mellek méretét és tapintását. Ha nincs menstruációd, érdemes egy meghatározott napot választani a vizsgálat elvégzésére, például minden hónap első napját.

Miért fontos a mammográfia?

A mammográfiával apró csomókat vagy egyéb elváltozásokat keresnek az emlőszövetben, a rendellenes területek ugyanis fehérebbnek és világosabbnak tűnnek a környező szöveteknél. Ha kóros elváltozást találnak, előfordulhat, hogy mammográfiás utóvizsgálatra, ultrahangos vizsgálatra vagy esetleg biopsziára is szükség lehet, amelynek során kis mennyiségű szövetet metszenek ki mikroszkópos vizsgálat céljából.

A mammográfia az önvizsgálat mellett a legfontosabb eszköz a mellrák korai stádiumának diagnosztizálására, a korai kezelés pedig a kulcs az optimális gyógyuláshoz. Sokan mégis megfeledkeznek a rutinszerű mammográfiás vizsgálatokról, pedig 35 éves kor felett, amennyiben a páciens panaszmentes és nincsen családi halmozódás 2 évenként mindenképp érdemes részt venni emlőszűrésen, hogy a szakemberek minél előbb megtalálják a kóros elváltozásokat.

Forrás: Freepik

Szűrővizsgálatok az Újbuda Medical Centernél

Miért érdemes inkább egy olyan magánklinika szakembereire bízni magadat, mint amilyen az Újbuda Medical Center, ha mammográfiára vagy egyéb szűrővizsgálatra vagy kezelésre van szükséged?

  • Mert könnyedén, gyorsan foglalhatsz időpontot hosszas várólista nélkül arra az időpontra, amely a legmegfelelőbb számodra.
  • Mert udvarias, páciensközpontú ellátásban részesülsz a legmodernebb diagnosztikai eszközök segítségével.
  • Mert nem kell pazarolnod az idődet az orvosra várva egy zsúfolt kórházban, hanem rendezett körülmények között kerülsz sorra késedelem nélkül.
  • Mert a legjobb szakemberek gondoskodnak egészségedről számos precíz diagnosztikai illetve terápiás szolgáltatást nyújtva.

Lépj kapcsolatba velünk, és helyezd egészségedet szakembereink kezébe, akik lelkiismeretesen végigkísérnek gyógyulásod útján!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.