Egy 2019-es brazil felmérés szerint az UPF-ek (az UPF az ultra-processed food, azaz ultrafeldolgozott étel rövidítése) nagyban hozzájárulnak az idő előtti elhalálozáshoz. A vizsgált esetek több mint 10 százalékánál leginkább ezek az élelmiszerek feleltek az egészségromlásért és végül a halálért.
Az Independent által publikált kutatási eredmények szerint a magas fehércukor-, transzzsír- és sótartalmú, agyonfeldolgozott ennivalók és a cukros üdítők a vizsgált évben mintegy 57 ezer idő előtti halálesethez járultak hozzá.
A São Pauló-i Egyetem tudósai szerint ezek az eredmények azért kifejezetten aggasztóak, mert a brazilok a magasabb jövedelmű országokban élőkhöz képest viszonylag keveset fogyasztanak az UPF-ekből.

Ezeket az élelmiszereket egyre több tanulmány hozza összefüggésbe egy sor egészségproblémával, például a cukorbetegséggel, az elhízással, a demenciával és a rákos megbetegedésekkel. A kutatás szerint – a teljesség igénye nélkül – az alábbi ételeket és italokat érdemes kerülni vagy mértékkel élvezni:
- kész, előre csomagolt desszertek
- tartósított lekvárok
- kolbász, szalámi és felvágottak
- hamburger, hot dog
- mirelit csirke- vagy halrudak
- porított instant levesek, tészták és desszertek
- minden szénsavas, cukros üdítő- vagy energiaital
- szendvicskenyér, szeletelt, előre csomagolt kenyér
- instant vagy dobozos, üveges, tubusos szószok, mártások