Egy 2019-es brazil felmérés szerint az UPF-ek (az UPF az ultra-processed food, azaz ultrafeldolgozott étel rövidítése) nagyban hozzájárulnak az idő előtti elhalálozáshoz. A vizsgált esetek több mint 10 százalékánál leginkább ezek az élelmiszerek feleltek az egészségromlásért és végül a halálért.

Az Independent által publikált kutatási eredmények szerint a magas fehércukor-, transzzsír- és sótartalmú, agyonfeldolgozott ennivalók és a cukros üdítők a vizsgált évben mintegy 57 ezer idő előtti halálesethez járultak hozzá.

A São Pauló-i Egyetem tudósai szerint ezek az eredmények azért kifejezetten aggasztóak, mert a brazilok a magasabb jövedelmű országokban élőkhöz képest viszonylag keveset fogyasztanak az UPF-ekből.

Forrás: Shutterstock

Ezeket az élelmiszereket egyre több tanulmány hozza összefüggésbe egy sor egészségproblémával, például a cukorbetegséggel, az elhízással, a demenciával és a rákos megbetegedésekkel. A kutatás szerint – a teljesség igénye nélkül – az alábbi ételeket és italokat érdemes kerülni vagy mértékkel élvezni:

  • kész, előre csomagolt desszertek
  • tartósított lekvárok
  • kolbász, szalámi és felvágottak
  • hamburger, hot dog
  • mirelit csirke- vagy halrudak
  • porított instant levesek, tészták és desszertek
  • minden szénsavas, cukros üdítő- vagy energiaital
  • szendvicskenyér, szeletelt, előre csomagolt kenyér
  • instant vagy dobozos, üveges, tubusos szószok, mártások