A virológus szerint az éves statisztikai adatok alapján 2023. elejére, január és április közé tehető az influenzajárvány tetőzése.

A szakember a Borsnak beszélt arról, hogy bár a nyár végi koronavírus-hullám miatt az azt követő őszi járványhullám elmaradt, vélhetőleg a jövő év elejére csúszik. Az influenza elleni védőoltás felvételét leginkább a kockázati csoportba tartozóknak javasolja. A 70 év feletti idősek, a daganatos vagy krónikus légzőszervi megbetegedésben szenvedők ebbe a kategóriába tartoznak. 

Rajtuk kívül a gyermekvállalás előtt állóknak és a várandós kismamáknak kifejezetten ajánlja az oltást. Bár a magzat magát a vírust nem kapja el, az anya megbetegedése, belázasodása magzatkárosító hatású lehet.

Forrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/natha-vagy-arcureggyulladas-ismerje-fel-a-kulonbseget

A koronavírus és az influenzavírus egyidejű fertőzése esetén szimultán fertőzésről beszélhetünk. Ebben az esetben ezek egyszerre gyengítik le a szervezetet, ami azt sokkal jobban megviseli – figyelmeztetett Dr. Rusvai Miklós, ugyanakkor leszögezte: nem javasolja a két védőoltás egyszerre történő beadását.

„Elviekben nincs akadálya, arra viszont figyelni kell, hogy egyiket az egyik, másikat a másik karunkba kapjuk. Az esetlegesen jelentkező mellékhatásokról azonban ilyen esetben nem tudja majd eldönteni sem az oltást megkapó személy, sem az orvosa, hogy melyik vakcina mellékhatásai jelentkeztek nála. Az immunrendszer reakciója szempontjából is jobb, ha két hét eltelik a kétféle oltás beadása között" – mondta a szakértő.