Igazi csoda: egészséges kisfiúnak adott életet egy tüdőtranszplantált anya a Semmelweis Egyetem klinikáján

Forrás: Semmelweis Egyetem -
Születés szülés tüdőtranszplantáció Semmelweis Semmelweis Egyetem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon először születhetett tüdőátültetett anyának gyermeke a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. A tüdő- és szívtranszplantáltak terhessége csak különleges esetben, alapos felkészítés és szigorú ellenőrzés mellett engedélyezett a magas kockázati tényezők miatt, éppen ezért a világban sem gyakori, hogy a transzplantáltak terhességet vállalhatnak.

A 3140 grammal született kisfiú a szakorvosok elmondása szerint érett, egészséges, az édesanyja is jól van, mindketten elhagyhatták a klinikát - olvasható a Semmelweis honlapján.

"Extrém eset, hogy transzplantált személy gyermeket szülhet, hiszen bármilyen komplikáció lép fel a szervátültetés következtében, az az anya és a születendő gyermek életét is veszélyezteti" – mondta el dr. Bohács Anikó, az anya poszt-transzplantációs kezelőorvosa. A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának docense kiemelte,

Magyarországon ez az első eset, hogy szív- vagy tüdőtranszplantált páciens szülhetett gyermeket

– de ez a világban sem gyakori. Ugyanis magas a kockázata a beültetett szerv kilökődésének.

A szakember kifejtette, számos előzetes és közbenső feltételnek kell megfelelni ilyen esetben a gyermekvállaláshoz. A hazai és nemzetközi ajánlások feltételként szabják a beültetett szerv stabil működését, ezért legalább 3 évnek el kell telnie a beültetés után. A várandósság idején ugyanis át kell állítani az immunszuppresszív (kilökődést gátló) gyógyszeres kezelést, és ezen beavatkozás után is stabilnak kell maradnia a tüdő állapotának. Ilyenkor a gyógyszerszintet folyamatosan ellenőrzik, mivel a terhesség folyamán megváltoznak a test fehérjeviszonyai, és akár vérszegénység is kialakulhat. További kockázat a terhesség alatti fokozottabb hajlam a fertőzésre, és amennyiben antibiotikummal kezelik a kismamát a saját védelme érdekében, az a magzatra káros hatással lehet.

Forrás: Semmelweis Egyetem

A kockázatok között említette a szakember, hogy ha a transzplantációt egy genetikailag öröklődő betegség, mint például a cisztás fibrózis miatt végzik el, akkor a gyermekvállalás előtt genetikai tanácsadáson és vizsgálaton is részt kell vennie a párnak, mert ez a betegségfajta öröklődhet a gyermekben is. Továbbá nagyon fontos, hogy ne legyen olyan kórokozója az anyának, amelyik több antibiotikumra is érzéketlen. Rizikót jelenthet a transzplantáltakban jelen levő cytomegalovírus (CMV) is, amelyiket folyamatosan ellenőriztek, mert a terhesség alatt reaktiválódhat, és a magzat megbetegedését okozhatja. Összességében elmondható, hogy orvosi szempontból csak egy nagyon tervezett várandósságot lehet vállalni ilyenkor – hangsúlyozta dr. Bohács Anikó.

Az 1992-es születésű (30 éves) nő nagyon jól együttműködött kezelőorvosaival, több mint fél évet foglalkoztak a felkészítésével, átgondolva a lehetséges szövődményeket is a terhességet megelőzően. A komplikációmentes szülést nagyban segítette, hogy nem voltak társbetegségei, ellenanyagok nem termelődtek a beültetett szervvel szemben, továbbá semmilyen kórokozója és kilökődési folyamata sem volt. A császármetszéssel történő szülést dr. Bánhidy Ferenc egyetemi tanár, általános rektorhelyettes, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese vezette le.

A 3140 grammos érett, újszülött kisfiú a Balázs nevet kapta.

Édesanyjával már elhagyhatták a klinikát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.