Ez a felfedezés jelentheti a kulcsot a mellrák kezelésének átalakításához

Forrás: Shutterstock -
mellrák sejt kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy emberi sejtekben található ritka fehérjevariáns jelentheti a kulcsot a mellrák kezelésének átalakításához - derült ki a Manchesteri Egyetem kutatónak új tanulmányából.

A Oncogene című, rákkutatással foglalkozó folyóiratban csütörtökön publikált tanulmány szerzői szerint az RAC1B elnevezésű fehérjevariánsnak kulcsszerepe lehet abban, hogy a rákos sejtek ellenállóvá válnak a kezeléssel szemben. A kutatók megállapították, hogy ha nincs jelen ez a ritka fehérje a sejtekben, akkor nem alakul ki daganat.

Ahmet Ucar, a kutatás vezetője kiemelte: először sikerült kimutatni, hogy a RAC1B hiányában az emlőrák őssejtjei nem tudnak daganatot képezni, és sebezhetőbbé válnak a kemoterápiával szemben, így a kezelés még hatékonyabbá válik.

Forrás: Shutterstock

Mint hozzáfűzte: az egészséges sejteknek nincs szükségük az RAC1B-ra, tehát az azt célzó új rákellenes kezelések valószínűleg nem járnának súlyos mellékhatásokkal. Ucar szerint a kutatás elvezethet ahhoz, hogy mostani eredményeiket a mellrákos betegek hatékonyabb, célzott kezelésében kamatoztathassák.

A kutatás eredményeit egérkísérletekkel igazolták. Mellráksejteket ültettek egerekbe, és kiderült, hogy az RAC1B fehérjevariáns hiányában száz nap után sem képződtek látható daganatok - írja az MTI. Laboratóriumi kísérlettel azt is bizonyították, hogy az RAC1B nélkül tenyésztett emlőráksejtek a kemoterápiás kezelés után nem jöttek helyre. Az olyan sejtekben viszont, amelyek a ritka fehérjevariánst tartalmazták, a kezelés után gyorsan és erőteljesen visszatértek - fejtették ki a kutatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.