Ezt a beavatkozást eddig még egyetlen betegen sem alkalmazták itthon a magyar orvosok.

Kétoldali, masszív tüdőembóliával, életveszélyes állapotban érkezett az Uzsoki Utcai Kórházba egy 86 éves férfi. Ilyen esetben kétféle lehetőség közül választhatnak a kezelőorvosok: vagy nagy mennyiségű szisztémás lízisanyagot (vérrögoldás) vagy heparinszármazékokat juttatnak be a szervezetbe – írja az Index.

A lap beszámolója szerint a kórház orvosai egy új módszerrel próbálkoztak múlt pénteken és katéteres úton, közvetlenül oldották a vérrögöt, mivel az ismert eljárásokat túl veszélyesnek ítélték a beteg állapotának ismeretében.

IllusztrációForrás: Thinkstock

Egy ilyen beavatkozás során katétert vezetünk a tüdőartériába, majd azon keresztül több millió hertzes frekvenciát kibocsátó ultrahang segítségével fellazítjuk az embólust, amely a betegünk esetében a bal térdhajlati vénában lévő vérrögből szakadt le

– idézi az Index Uzonyi Gábor kardiológust, az Uzsoki Utcai Kórház osztályvezető főorvosát.

"A szisztémás oldáshoz képest minimális mennyiségű »oldószert« kell adni célzottan az ereket elzáró vérröghöz, ráadásul lassan, hosszú idő alatt, amellyel a vérzés és egyéb szövődmények rizikója minimalizálható" – zárta a doktor, aki még hozzátette, hogy a beteg a beavatkozást jól tűrte, semmiféle szövődményt nem tapasztaltak és a páciens nem szorult sem nyugtatóra, sem altatószerre.