Magyarországon még sosem próbált módszerrel mentették meg egy tüdőembóliás beteg életét

Forrás: Thinkstock -
életmentés eljárás tüdőembólia Uzsoki Utcai Kórház orvoslás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ezt a beavatkozást eddig még egyetlen betegen sem alkalmazták itthon a magyar orvosok.

Kétoldali, masszív tüdőembóliával, életveszélyes állapotban érkezett az Uzsoki Utcai Kórházba egy 86 éves férfi. Ilyen esetben kétféle lehetőség közül választhatnak a kezelőorvosok: vagy nagy mennyiségű szisztémás lízisanyagot (vérrögoldás) vagy heparinszármazékokat juttatnak be a szervezetbe – írja az Index.

A lap beszámolója szerint a kórház orvosai egy új módszerrel próbálkoztak múlt pénteken és katéteres úton, közvetlenül oldották a vérrögöt, mivel az ismert eljárásokat túl veszélyesnek ítélték a beteg állapotának ismeretében.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

– idézi az Index Uzonyi Gábor kardiológust, az Uzsoki Utcai Kórház osztályvezető főorvosát.

"A szisztémás oldáshoz képest minimális mennyiségű »oldószert« kell adni célzottan az ereket elzáró vérröghöz, ráadásul lassan, hosszú idő alatt, amellyel a vérzés és egyéb szövődmények rizikója minimalizálható" – zárta a doktor, aki még hozzátette, hogy a beteg a beavatkozást jól tűrte, semmiféle szövődményt nem tapasztaltak és a páciens nem szorult sem nyugtatóra, sem altatószerre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.