Hajlamosabb lehet a demenciára az, aki ezt a furcsa tünetet tapasztalja

Forrás:https://www.bbc.com/news/health-38080132 -
betegség nyugtalan láb szindróma demencia
A demencia nagyobb eséllyel alakul ki azoknál, akiknél a nyugtalan láb szindróma (RLS) jelentkezik – derült ki egy új kutatásból.

Az RLS olyan állapot, amely a lábak ellenőrizhetetlen mozgatására készteti a beteget, főként este vagy éjszaka, amikor ül vagy fekszik. A szindróma összefüggésben áll a rossz alvással, a depresszióval, a szorongással, a helytelen táplálkozással és az elhízással, melyek a demencia ismert kockázati tényezői.

Szövetvesztéses tébolyult agy összehasonlítva egy egészséges aggyal. Forrás:https://www.bbc.com/news/health-38080132

Koreai kutatók mintegy 2500 RLS-ben szenvedő és több mint 9900 RLS nélküli felnőttet vizsgáltak, akik átlagosan 73 évesek voltak. A vizsgálat több mint egy évtizedig tartott, és ebben az időszakban 874 résztvevőnél diagnosztizáltak demenciát. Az RLS-ben szenvedőknél szignifikánsan nagyobb volt a demencia kialakulásának valószínűsége (10% vs. 6%).

Az RLS-ben szenvedő felnőtteknél a demencia kockázatát befolyásoló tényezők figyelembevétele után 46%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki demencia, mint az RLS nélküli felnőtteknél. Korábbi tanulmányok szerint az álmatlanság és az alvási apnoé is növeli a kognitív hanyatlás és a demencia kockázatát – írja az EgészségKalauz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.