Súlyos fertőzés terjed több országban: koktélparadicsomok okozhatják a betegséget

Forrás: Táfelspicc -
cherry koktélparadicsom szalmonella baktérium antibiotikum rezisztencia fertőzés
Életveszélyes ételmérgezést okoz a Salmonella Senftenberg elnevezésű kórokozó. A fertőzést az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és 11 európai országban észlelték az elmúlt évben. Úgy vélik, az antibiotikum-rezisztens szalmonella terjedése a koktélparadicsomhoz köthető. 

A járványért felelős baktériumtörzset egy koktélparadicsomot tartalmazó vegyessalátában mutatták ki először 2022. augusztus 17-én Franciaországban. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szóvivőjének tájékoztatása szerint Ausztriában, Németországban, Franciaországban és Svédországban készült esetinterjúk is a koktélkoktélparadicsomra engedtek következtetni, mint a fertőzés hordozójára - írja a The Sun.

Úgy vélik, az antibiotikum-rezisztens szalmonella terjedése a cherry koktélparadicsomhoz köthető. Forrás: Táfelspicc

Azt nem tudni, hogy egyetlen termelőtől származtak-e a betegséget okozó paradicsomok és hogyan került rájuk a baktérium. Azt gyanítják, a földek öntözése vagy a zöldség mosása közben fertőződhettek meg.

92 eset, 1 halott

2022 augusztusa és 2023. július 12-e között 92 Salmonella Senftenberg esetet jelentettek: Ausztriában (5), Belgiumban (4), Csehországban (4), Észtországban (1), Finnországban (12), Franciaországban (16) és Németországban. (26), Írországban (1), Hollandiában (5), Norvégiában (1), Svédországban (11), az Egyesült Királyságban (4) és az Egyesült Államokban (2). A bejelentett esetek 69,6 százaléka nőknél fordult elő. Egy beteg belehalt a fertőzésbe. Az első esetet Franciaországban jelentették 2022. augusztus 22-én, a legutóbbi esetet pedig 2023. június 24-én Svédországban. Az érintettek a legtöbbször cherry koktélparadicsomot fogyasztottak a tünetek megjelenése előtt.

A szalmonella-baktérium a leggyakrabban tojásban és csirkében található meg, és akár két hétig is okozhat ételmérgezési tüneteket egyébként egészséges emberekben. A tünetek közé tartozik a hasmenés, gyomorgörcs, láz, hányinger, hányás, hidegrázás, fejfájás és véres széklet. A szalmonella súlyos esetekben halálos is lehet: különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek és a legyengült immunrendszerű emberek. Utóbbiaknál antibiotikum-kezelésre is szükség lehet, a betegség amúgy spontán gyógyul.

A Salmonella Senftenberg terjedése főleg azért aggasztó, mert ez esetben a fertőzést antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek okozzák, így az antibiotikumokkal történő kezelés hatástalan.

Tízmillió ember halálát okozhatják a gyógyszerrezisztens szuperbaktériumok

A becslések szerint 2019-ben 1,27 millió haláleset volt közvetlenül a gyógyszerrezisztens fertőzéseknek tulajdonítható és egyre több bizonyíték van arra, hogy a környezet kulcsszerepet játszik az antibiotikum-rezisztencia kialakulásában és terjedésében.

Ez azt jelenti, hogy a mikroorganizmusok, például baktériumok, vírusok, paraziták vagy gombák ellenállóvá válnak a korábban hatékony antibiotikumos kezelésekkel szemben. Az Egészségügyi Világszervezet fenyegetésként tekint az antibiotikum-rezisztenciára, és aggódik, hogy a világ egy olyan korszak felé tart, amelyben a gyakori fertőzések újra halálos áldozatokat fognak szedni.

Kutatók úgy vélik, 2050-re az antibiotikum-rezisztencia veszélyesebbé válhat a ráknál: erről itt olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.