Életveszélyes ételmérgezést okoz a Salmonella Senftenberg elnevezésű kórokozó. A fertőzést az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és 11 európai országban észlelték az elmúlt évben. Úgy vélik, az antibiotikum-rezisztens szalmonella terjedése a koktélparadicsomhoz köthető.
A járványért felelős baktériumtörzset egy koktélparadicsomot tartalmazó vegyessalátában mutatták ki először 2022. augusztus 17-én Franciaországban. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szóvivőjének tájékoztatása szerint Ausztriában, Németországban, Franciaországban és Svédországban készült esetinterjúk is a koktélkoktélparadicsomra engedtek következtetni, mint a fertőzés hordozójára - írja a The Sun.

Azt nem tudni, hogy egyetlen termelőtől származtak-e a betegséget okozó paradicsomok és hogyan került rájuk a baktérium. Azt gyanítják, a földek öntözése vagy a zöldség mosása közben fertőződhettek meg.
A szalmonella-baktérium a leggyakrabban tojásban és csirkében található meg, és akár két hétig is okozhat ételmérgezési tüneteket egyébként egészséges emberekben. A tünetek közé tartozik a hasmenés, gyomorgörcs, láz, hányinger, hányás, hidegrázás, fejfájás és véres széklet. A szalmonella súlyos esetekben halálos is lehet: különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek és a legyengült immunrendszerű emberek. Utóbbiaknál antibiotikum-kezelésre is szükség lehet, a betegség amúgy spontán gyógyul.
A Salmonella Senftenberg terjedése főleg azért aggasztó, mert ez esetben a fertőzést antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek okozzák, így az antibiotikumokkal történő kezelés hatástalan.
Ez azt jelenti, hogy a mikroorganizmusok, például baktériumok, vírusok, paraziták vagy gombák ellenállóvá válnak a korábban hatékony antibiotikumos kezelésekkel szemben. Az Egészségügyi Világszervezet fenyegetésként tekint az antibiotikum-rezisztenciára, és aggódik, hogy a világ egy olyan korszak felé tart, amelyben a gyakori fertőzések újra halálos áldozatokat fognak szedni.
Kutatók úgy vélik, 2050-re az antibiotikum-rezisztencia veszélyesebbé válhat a ráknál: erről itt olvashatsz.