Nagyobb eséllyel alakulhat ki 2-es típusú cukorbetegség, ha ebben az időpontban reggelizel

Forrás: Shutterstock -
anyagcsere táplálkozás nap étkezés cukorbeteg
A 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezőit vizsgáló friss tanulmány szerint a reggeli valóban a nap legfontosabb étkezése.

A genetika, a fizikai aktivitás és az egészséges táplálkozás egyaránt fontos szerepet játszik a cukorbetegség kialakulásában. A barcelonai egészségügyi intézet tanulmánya azonban rávilágít egy másik változóra is: nem mindegy, mikor étkezel.

A több mint 100 000 résztvevőt bevonó tanulmány megállapította, hogy a reggeli 9 óra utáni étkezés 59%-kal növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akik reggel 8 óra előtt reggeliztek. A reggeli kihagyása pedig tovább növelte a betegség kialakulásának kockázatát.

2-es típusú cukorbetegség

A szervezetben inzulinrezisztencia alakul ki, ami gátolja a hasnyálmirigy által termelt inzulin hatékony felhasználását.

Az, hogy mikor fogyasztjuk el a táplálékainkat azért fontos, mert összefüggés van az étrend és a cirkadián ritmus (napi biológiai óra) között, főleg ha a 2-es típusú cukorbetegség és más krónikus betegségek kialakulásának kockázatáról van szó.

Cirkadián ritmusunk 24 órás ciklust követ, befolyásolva az étkezési szokásokat, az emésztést, az anyagcserét és a táplálkozást. Ha minden nap ugyanakkor étkezünk, az segíthet a cirkadián ritmusunk szabályozásában, ennek a megzavarása vagy módosítása növelheti az elhízás, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Tényleg nem szabad kihagyni a reggelit Forrás: Shutterstock

A cirkadián diéta során az emberek 12 órás időintervallumon belül étkeznek, például reggel 7 és este 7 között, a maradék 12 órában (beleértve az alvást is) koplalnak. "Általában a cukorbetegek számára előnyös lenne a vércukorszintjük javítása azzal, ha rendszeres étkezési időket tartanának, és körülbelül ugyanannyi szénhidrátot fogyasztanának minden étkezés alkalmával" - mondta Elizabeth Hanna, az Amerikai Diabetes Társaság táplálkozási igazgatója a HuffPostnak. A reggeli kihagyása tehát nem előnyös, de a késői vacsora sem.

Összehasoníltották azokat, akik este 7 előtt és azokat, akik este 10 után vacsoráztak, az utóbbi csoport tagjainál megnövekedett a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. A napi étkezések száma sem mindegy: akik naponta ötször vagy többször ettek, azoknál alacsonyabb volt a betegség előfordulásának esélye. Ez természetesen csak akkor érvényes, ha a napi többszöri étkezéssel nem haladjuk meg az ajánlott kalóriabevitelünket.

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a glükóztolerancia csökken az esti órákban, ez alátámasztja azt az ajánlást, hogy a szénhidrátot nagyobb mennyiségben inkább a korábbi étkezések során kell bevinni, mondjuk a reggelinél, este pedig kevesebbet.

Természetesen az ajánlások általánosak, az anyagcserének viszont vannak egyéni különbségei, ezért azoknak, akik ki vannak téve a 2-es típusú cikorbetegségnek életmódjuk miatt, vagy azért, mert előfordult már a családban, mindenképpen forduljanak orvoshoz.

Egyáltalán nem mindegy, hogyan és hol fogyasztod el a reggelit

Az már nem újdonság, hogy a reggeli a nap elengedhetetlen része, azonban, mint kiderült, az sem mindegy a gyermekek egészséges fejlődésének szempontjából, hogy hol reggeliznek. A cikkért kattints ide.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.