Súlyos agyi megbetegedést okozhat egy népszerű gyógyszerfajta

Forrás: Thinkstock -
gyomor gyógyszer demencia savas reflux protonpumpa
A savas reflux minden ötödik embert érint, a tünetek csökkentésére pedig az orvosok gyakran úgynevezett protonpumpa-gátló gyógyszereket írnak fel. Egy friss kutatás szerint azonban ezek hosszú távú szedése rossz hatással van az agyunkra: korai demenciát okozhatnak. 

A Neurology folyóiratban megjelent új kutatási eredmények szerint a savas refluxra alkalmazott gyógyszerek némelyikének hosszú távú alkalmazása 33 százalékkal növelheti a demencia kockázatát. A vizsgálat során több mint 5700, 45 éves és annál idősebb embert követtek nyomon, akik a kutatás indulásakor nem szenvedtek demenciában. A kutatócsoport megállapította, hogy azoknál az embereknél, akik legalább négy és fél évig protonpumpa-gátlókat szedtek, nagyobb eséllyel alakult ki mentális hanyatlás.

A reflux népbetegségnek számít: az egészséges életmód, bizonyos élelmiszerek kerülése azonban sok esetben gyógyszerek nélkül is enyhíthetik a panaszokat. Forrás: Thinkstock

Ilyen, amikor nap mint nap fojtogat a betegséged – mindennapok refluxosként

A reflux ma már népbetegségnek számít, amely szinte minden embert érint – csak nem mindegy, milyen mértékben. Tünetei változatosak, lehetnek enyhék és orvosi kezelést igénylők. Egy refluxbeteg mindennapjairól ebben a cikkünkben írtunk.

"A protonpumpa-gátlók nagyon hatékonyak a savas reflux tüneteinek csökkentésében, azonban a hosszú távú használatot korábbi tanulmányok összefüggésbe hozták a stroke, a csonttörések és a krónikus vesebetegség magasabb kockázatával is, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni" - tette hozzá.

Pár szó a PPI-kről közérthetően és röviden

A gyomorban a savelválasztás úgy történik, hogy a gyomor sejtjeinek sejthártyájában olyan csatornák találhatók, melyek a savasságot okozó hidrogénionokat, vagyis protonokat juttatnak a gyomorba. Ezeket a csatornákat protonpumpának nevezzük. A protonpumpagátlók olyan gyógyszerek, melyek megakadályozzák ennek a pumpának a működését, ezzel gátolják a gyomor savtermelő tevékenységét is, így csökkentik a savas reflux okozta tüneteket.

A szakember hangsúlyozta, hogy reflux esetén először mindenképpen érdemes biztonságosabb módszereket bevetni, mint például a savlekötők szedése, de még jobb, ha a panaszokat okozó ételeket kerüljük és például nem eszünk késő este, leadjuk a pluszkilóinkat vagy megpróbálunk kevesebbet stresszelni."Ezek azonban nem mindenkinél válnak be" - mondta Lakshminarayan professzor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.