A koronavírus új variánsát Magyarországon is azonosították: az esetszámok világszerte jelentős emelkedést mutatnak

Forrás: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra -
Magyarország Covid-19 koronavírus variáns eris
Magyarországon is azonosították a koronavírus új variánsát. Az Erist humán megbetegedésekből származó laboratóriumi mintákban találták - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

A SARS-CoV-2 EG.5-höz (Eris) köthető esetszámok világszerte jelentős emelkedést mutatnak az elmúlt hetekben, és az Egészségügyi Világszervezet a "figyelmet igénylő változatok" kategóriába emelte ezt a variánst. A megbetegedés a többi omikron variánshoz hasonlóan influenzaszerű tünetet - láz, fejfájás, orrfolyás, torokfájás, izom- és ízületi fájdalom, gyengeség - okoz. A súlyos megbetegedés kialakulásának veszélye alacsony.

Az új Covid-variánst, az Erist már hzánkban is azonosították Forrás: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

Magyarországon jelenleg a Covid-19 fertőzések döntő többsége szórványosan fordul elő, nem tapasztaltak országos járványos terjedést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.