Figyelmeztetik azokat, akik az elmúlt két évben estek át a koronavíruson: lehet, hogy már elfelejtették a betegséget, de az nem feledkezett meg róluk

Forrás: AFP/Adalberto Roque -
kutatás epidemiológus koronavírus elhalálozás figyelmeztetés
Tudósok figyelmeztetik azokat, akik az elmúlt két évben estek át a koronavíruson: friss kutatások szerint esetükben nagyobb az elhalálozás kockázata, mint azoknál, akik nem kapták el a betegséget - írja a Mirror a Nature Medicine szaklapban megjelent cikk alapján.

Azoknál a betegeknél, akik a fertőzés miatt kórházba kerültek a gyógyulási utáni két évben nem csak az elhalálozás kockázata nagyobb, kialakulhatnak tüdőbetegségek, cukorbetegség, és jelentkezhet a hosszú Covid szindróma összes tünete. A fertőzést követő két év elteltével mindezek kockázata csökken. Azoknál a betegeknél, akik átestek a fertőzésen, de nem kerültek kórházba, hat hónap után csökken az elhalálozás valószínűsége. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyéb tüneteket és betegségek sem jelentkezhetnek. Fennáll a kockázata több mint 20 egészségügyi problémának, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, véralvadási problémáknak, gyomor- és bélrendszeri betegségeknek, vagy vesebetegségeknek.

Figyelmeztetik azokat akik az elmúlt két évben estek át a koronavíruson Forrás: AFP/Adalberto Roque

A kutatás során 14.000 koronavírusos amerikai veteránt vizsgáltak a fertőzés első napjaiban. Adataikat összehasonlították egy hatmilliós kontrollcsoporttal, akikről nem lehetett tudni, hogy átestek-e a covidon.

Magyarországon is azonosították a koronavírus új variánsát. Az Erist humán megbetegedésekből származó laboratóriumi mintákban találták. Az esetszámok világszerte jelentős emelkedést mutatnak az elmúlt hetekben, és az Egészségügyi Világszervezet a "figyelmet igénylő változatok" kategóriába emelte ezt a variánst. A megbetegedés a többi omikron variánshoz hasonlóan influenzaszerű tünetet - láz, fejfájás, orrfolyás, torokfájás, izom- és ízületi fájdalom, gyengeség - okoz. A súlyos megbetegedés kialakulásának veszélye alacsony.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.