Átlagos fájdalomcsillapító okozhat halálos állapotot: főleg a nők vannak veszélyben

veszély kockázat fogamzásgátló vérrög
Egyszerű fákdalomcsillapító okozhat komoly veszélyt azoknál a nőknél, akik kombinált fogamzásgátló tablettát szednek. 

Veszélyes állapot kialakulására hívták fel a figyelmet a kutatók, miután elemezték a kombinált fogamzásgátló tablettát szedő nők egészségi adatait. Kiderült, hogy azoknál, akik a hormonális fogamzásgátló mellett rendszeresen szedtek átlagos fájdalomcsillapítót, nagyobb volt a vérrög kialakulásának kockázata.

A Koppenhágai Egyetem tudósai 21 éven át vizsgálták a 15 és 49 év közötti egészséges nők orvosi adatait. Az eredményeket most a British Medical Journal című orvosi folyóiratban tették közzé. Eszerint

azoknál a nőknél, akik nem-szteroid gyulladáscsökkentőket szedtek a fogamzásgátló tabletták mellett, másfélszer nagyobb volt a vérrög kialakulásának valószínűsége,

mint azoknál, akik nem használtak hormonális fogamzásgátlást.

Forrás: Shutterstock

Azoknál a nőknél, akik csak progeszteron tartalmú fogamzásgátlót szedtek, implantátumot vagy spirált használtak, a tanulmány szerint sokkal kisebb volt a rög kialakulásának valószínűsége.

Dr. Ian Musgrave, az Adelaide-i Egyetem munkatársa szerint a tanulmány "indokolatlan aggodalomat" szül,

mivel a vérrögképződés kockázata alacsony. Hozzátette, vannak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy azoknál a nőknél, akik hormonális fogamzásgátlót szednek, és véralvadási zavaruk is van, de legalábbis hajlamosabbak erre, azoknál nagyobb a vérrög kialakulásának koczkázata. Az ibuprofennel és a naproxennel szemben a diklofenákot azonosították, mint olyan gyulladáscsökkentő gyógyszert, amely a legnagyobb valószínűséggel vált ki ilyen esemény szemben a naproxennel és az ibuprofennel - írja a Mirror.

Gyerekvállalási nehézségek fogamzásgátló tabletta után

Az egyik legnépszerűbb védekezési módszer a fogamzásgátló tabletta. De vajon mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből, és mennyire nehezíti meg a teherbeesést?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.