Jobb az orrunkon keresztül lélegezni, mint a szánkon - Több az előnye, mint gondolnád

Forrás: Shutterstock/Pixel-Shot -
orr tüdő szájon át történő légzés orrlégzés előnyök
Bizonyára sokan hallották már, hogy jobb az orrunkon keresztül lélegezni, mint a szánkon, de mi lehet ennek az oka?

„Evolúciós szempontból az orron keresztül történő légzés az alapértelmezett" — mondta Dr. Sam Huh, a brooklyni Mount Sinai Kórház fül-orr-gégészeti osztályának vezetője a Huffpostnak. „Amikor megszületünk, akkor is csak az orrunkon kapunk levegőt."

Az orron keresztül történő légzés a test számára olyan, mint egy szűrő és egy párásító egyben. Az orrszőrök megszűrik a belélegzett levegőt, felfogják a port, az apró részecskéket.

"Rengeteg nyálka is van az orrunkban, csapdába tudja ejteni a gombaspórákat, a pollent, a baktériumokat és bizonyos vírusokat" - mondta Huh. Ráadásul az orrunk formája olyan, hogy lassítani tudja a levegő beáramlását, így a levegőnek van ideje felmelegedni a testünk hőmérsékletére, mire a tüdőbe ér, már lesz nedvességtartalma. Ez azért fontos, mert nem szeretjük a száraz levegőt, a tüdőben mindig kell lenni egy kis nedvességnek ahhoz, hogy egészségesen tudjon működni.

A szájon át történő légzéstől kiszáradhat a nyálkahártya Forrás: Shutterstock/Pixel-Shot


A szájon át történő légzés kellemetlenségeket, sőt fogászati problémákat is okozhat. Kiszáradhat a nyálkahártya, ez pedig torokfájáshoz vezethet, ráadásul a levegőt sem szűri meg a tüdőbe kerülés előtt semmi. Ha alvás közben a szánkon vesszük a levegőt, az olyan, mintha nem is mostunk volna fogat.

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor kénytelenek vagyunk a szánkon venni a levegőt, például egy orrdugulással járó megfázás esetén.

Elterjedt trend lett, hogy egyesek éjszakára leragasztják a szájukat, így kényszerítve magukat az orron kezesztül történő légzésre. Szakértők szerint azonban ez a módszer nem ideális. Mielőtt valaki úgy dönt, hogy kipróbálja, ki kell zárnia minden rejtett egészségi problámát, ami a nyitott szájjal való alváshoz vezethetett. Ha valakinek nehezére esik az orrán keresztül levegőt venni, mindenképpen keressen fel egy fül-orr-gégészt, hogy kiderítsék az okokat.

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.