Kényszerbetegségéről vallott David Beckham: ő maga is úgy érzi, hogy nagyon nem normális, amit művel

Forrás: Getty Images via AFP/2020 Getty Images/Michael Reaves -
rendellenesség David Beckham szorongás ocd kényszerbetegség
David Beckham egy új dokumentumfilmben vall kényszerbetegségéről. Saját bevallása szerint nagyon fárasztó ez az állapot.

Miután a családja nyugovóra tért, David Beckham a csendes házban járkál és rendet tesz. Az egykori focista obszesszív-kompulzív zavarban, vagyis OCD-ben szenved. Még a felesége , Victoria gyertyagyűjteményének kanócait is megtisztítja és levágja, mielőtt lefeküdne.

„Fárasztó minden egyes gyertyát megtisztítani. Olyan jól kitakarítom a házat, de őszintén szólva nem vagyok benne biztos, hogy a feleségem ezt annyira értékeli" - mondta a dokumentumfilmben Beckham.

Forrás: Getty Images via AFP/2020 Getty Images/Michael Reaves

A 48 éves Beckham, Nicolas Cage színész és a One Direction egykori énekese, Niall Horan azok közé a hírességek közé tartoznak, akik OCD-sek. Ez az állapot különböző hatással lehet az emberek életére - írja a The Sun.

Az obszesszív-kompulzív zavar (más néven: kényszerbetegség; angolul: obsessive-compulsive disorder, OCD) pszichiátriai rendellenesség; olyan elmeállapot, amelyben újra és újra jelentkező kellemetlen képzetek vagy gondolatok (kényszergondolatok) mellett állandóan újra jelentkező késztetések vagy cselekedetek (kényszercselekedetek) vannak jelen. Meghatározó jelentőségű, hogy ezek a gondolatok a beteg számára is idegenek, riasztóak, fenyegetőek, a cselekedetek pedig értelmetlenek, de a szorongás csökkentése érdekében muszáj folytatnia azokat - írja a Wikipedia.

„Sok embernek lehetnek bizonyos jellemvonásai, de továbbra is képesk normálisan működni, és olyan életet élni, amely örömteli és kifizetődő. Néhány kiválasztott számára azonban a kényszerbetegség nagyon nyomasztó állapot. Az, hogy valaki rendezett, rendmániás vagy maximalista, nem mindig jelent kényszerbetegséget" - mondta Marianne Trent klinikai pszichológus.

A betegség kialakulásának pontos oka nem ismert. Úgy gondolják, szerepe lehe a genetikának, a környezetnek és agyi rendellenességnek is. Az OCD bármilyen korú férfit és nőt érinthet. „Az OCD gyakran egy módja annak, hogy valaki megpróbálja megszerezni az irányítást olyan helyzetekben, amelyekben egyébként kényelmetlenül érezné magát" – magyarázza Dr. Trent.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.