A túlsúly és az elhízás felgyorsítja az öregedési folyamatokat. Vajon hagyjuk, hogy idő előtt legyőzzön bennünket ?

PR cikk készítménycsalád kapszaicin túlsúly
A magyar lakosság jelentős része küzd súlyfelesleggel. Vajon mit hoz ez hosszú távon az állapotunkra nézve? Sokszor halljuk, hogy az egészségre vigyázni kell, ez a felhívás azonban nem mond sokat azok számára, akik nem tapasztalták meg , mit is jelent betegnek lenni.

Talán legelőször azt fontos tisztázni, mivel hazárdírozunk, ha nem győzzük le a kilókat? A túlsúly számos szempontból jelent egészségügyi kockázatot, melynek eredménye a betegségek megjelenése. A betegség pedig maga a kiszolgáltatottság, elesettség, korlátozottság és akár reményvesztettség is lehet. A lendületünk, terveink előtt átmenetileg vagy végleg lehúzzák a rolót. Olyan ébresztő kihívás, ami jó esetben felnyitja a beteg szemét, hogy változtasson.

A háziorvosok, kardiológusok szájából elhangzó leggyakoribb tanács, hogy le kellene adni néhány kilót. A páciens nyugtázza a jó tanácsot, ám ezzel ki is van pipálva a kérdés, legtöbb esetben ugyanis nem történik semmi. Kifogások bőségben akadnak, aztán – minden marad a régiben, mivel a diétát nem sokan szeretik. Manapság nem maradnak segítség nélkül azok, akik a kilók leadása mellett döntenek. A szegedi orvosházaspár által vezetett orvos-gyógyszerész-fejlesztő csoport három év leforgása alatt fejlesztette ki azt a forradalmian új, diétát támogató készítménycsaládot, amivel a fogyás folyamatát támogatja. Számos ponton ad újat. A komplex összetevőkből álló napi támogatás, az éhségérzet csökkentésével, a zsigeri, azaz a hasüregi zsírok vesztésének támogatásával, az éhségstressz csillapításával, a vércukorszint egyensúlyának támogatásával segít, melyek a fogyni vágyók számára megkönnyítik a kilók leadását.

A Goodwill Pharma szegedi székhelyű gyógyszeripari cég, melynek célkitűzése, hogy a gyógyítók és páciensek igényeinek megfelelő gyógyszerek mellett olyan vitaminokat, étrend-kiegészítőket gyártsanak, melyek komplex támogatást nyújtanak a különböző egészségbeli problémákra. Dr. Kardos Mária társigazgató- tulajdonossal arról beszélgettünk, milyen jelenleg a magyar emberek egészségi állapota, és mit tehetünk azért, hogy jobban legyünk.

Dr. Kardos Mária társigazgató-tulajdonos Forrás:Goodwill Pharma

Mennyire figyelnek oda a magyarok az egészségükre, a jólét mellett a jóllétükre?

Világszinten megfigyelhető, hogy a fejlett társadalmakban egyre tovább élnek az emberek, ráadásul relatív jólétben. Kivételek mindenhol vannak, de összességében elmondható, hogy a tanult, munkahellyel rendelkező emberek saját lakásban élnek, autóval járnak, ha szeretnének, akkor utaznak, annyit és azt esznek, amit csak szeretnének. Nélkülözés helyett élelmiszer-túlkínálat van, és ez sok esetben meg is látszik az embereken. A kor előrehaladtával a betegségek is megjelennek, túlsúly esetén a szervezet hamarabb öregszik, ilyenkor üt vissza a korlátlan falatozás, amire már egészen fiatal korúak is könnyen rászoknak. Az egészség visszanyerése és szinten tartása pedig jelentős anyagi terhet is jelenthet. Amit korábban finom falatokra költöttünk, azt szívesen megadnánk az egészségünkért, ha javíthatnánk a fájdalmas állapotokon.

Forrás: Goodwill Pharma

Hogy áll Magyarország a túlsúly kérdéssel?

A magyar lakosság kétharmada túlsúlyos, ráadásul a szám évről évre rohamosan nő, ami kifejezetten nyugtalanító, mivel már most is sokszor nehézségbe ütközik a gyors betegellátás. A leggyakoribb orvosi javaslat a rendelőkben az, hogy a beteg fogyjon le pár kilót. Azonban közösségi szinteken a másik ember alkata tabunak számít, nem beszélünk róla, nehogy megbántsuk a másikat, ráadásul mindenhonnan azt hallani, hogy „fogadd el önmagad”. Ezzel a világtrenddel gyógyítani, elfogadtatni az orvosi tanácsokat, valljuk be őszintén, nem könnyű az orvosi feladat. Mivel az egészségünkkel játszunk, a „body pozitivity” szemlélet mögé bújás helyett, sokkal inkább a „Health pozitivity” szemléletet kellene népszerűsíteni.

Akkor ön szerint a testpozitivitás, mint szemléletmód, káros az egészségre?

Nem leszek népszerű a véleményemmel, de úgy gondolom, hogy a body positivity abban az értelemben igenis káros, hogy azt sulykolja, fogadd el magad ducinak, mert az önbizalmad a legfontosabb, és ez bizonyos szempontból igaz is, nem a testsúly határozza meg az embert. Ugyanakkor ez a hozzáállás egyfajta lepaktálás az ördöggel, aki súlyos árat kér: az egészséget és akár a korai halált, ám az sem kedvezőbb, ha egy stroke utáni bénult állapotban éli le valaki a maradék életét, vagy szenved a túlsúly miatt tönkrement, fájdalmas térdekkel és még sorolhatnám az elhízás súlyos következményeit és szövődményeit. Számos tanulmány kimutatta, hogy az elhízás nemcsak a szív és érrendszeri betegségek előszobája, hanem a legtöbb daganatos betegséghez is köze van. A cukorbetegség és az ezzel járó szövődmények miatt elveszítheti valaki a látását, a végtagját, csak, hogy egy-két szomorú példát említsek. Szenvedhet ezek miatt maga a beteg, de ez nem csak az ő problémája lesz, hanem a család számára is lelki és fizikai megterhelés , az ellátás és keresőképtelenség szempontjából pedig érintve van az egész társadalom.

Sokszor már az elhatározásnál elbukik a diéta, valamiért nincs meg a motiváció. Miért akarjon lefogyni az, aki túlsúlyos?

Belső hajtóerő nélkül nagyon nehéz bármit is sikerre vinni. Ám egy valamiben biztosan egyetértünk: energikusnak és egészségesnek lenni jó dolog, ezt az elhízott emberek is tudják, ha állapotuk miatt sokszor nem is érzik. Mindannyian abban bízunk, hogy ha elkerüljük a nagyobb baleseti csomópontokat , akár 80-90 éves korunkig is élünk. Mostanság hozzá szokták tenni azt is, hogy ezt csak aktívan érdemes megérni. Túlsúllyal a terv azonban viszonylag kevés esélyt kap. A statisztikák azt mutatják, hogy a tartósan túlsúllyal küzdők közül viszonylag kevesen érik meg aktívan a 80 évet. Az európai egészségfelmérési adatok 2019-es adatai szerint a magyar lakosság 68%-a túlsúlyos és ez óriási egészségügyi kockázat. Ennek elkerülése és az energikus időskor olyan vágy, mely mindenkit motiválhat.

Tehát jobb megelőzni a bajt. Mit javasol, hogyan kezdjen hozzá, akiben megszületett az elhatározás: megszabadul a túlsúlytól és egészséges életet él?

A Goodwill Pharma igyekszik helyes irányt mutatni a hosszútávú egészséges élethez, étrend-kiegészítőink segítenek a megelőzésben és az egészségmegőrzésben. A legtöbben mégis csak akkor nyúlnak ezekhez a készítményekhez, amikor már megvan a baj. A gyógyulás azonban a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozással kezdődik. A fogyáshoz mindenképp csökkenteni kell a bevitt kalóriákat és növelni a leadást. Ez a folyamat a korábbi és trendi diétákkal rendkívül nehéz. Éhezni és emiatt feszültnek lenni senki nem szeret, miközben a teljesítményt és energikusságot is sokan megőriznék. Az említett problémák gyakorta okai a diéta felfüggesztésének. Itt segít az új készítménycsalád, mely mellett a kiegyensúlyozott, vegyes étrenddel is javulhat a kalória egyensúly. Fontos, hogy ezt akarni kell.

Mit takar a termék neve, a K7-24?

A K7-24 készítmények konkrét stratégiát támogatnak, azaz heti 7 napon át, a nap 24 órájában követik a napi anyagcsere kihívásait és támogatják a szervezetet, hogy a fogyás könnyebb, gyorsabb és stresszmentesebb legyen.

A K7-24 több mint egy étrend-kiegészítő, a koncepció csupán az út eleje mind a cégünk, mind a felhasználók számára. A készítmény professzionális támogatást kíván biztosítani mindenkinek, aki a túlsúly terhével küzd, és aki elérkezettnek látja az időt, hogy tegyen valamit az egészsége megőrzéséért, úgy, hogy lead jó néhány kilót.

Nem könnyű a hónapok, évek alatt felhalmozott zsírtól megszabadulni, sokszor érzi úgy az ember, hogy szinte lehetetlen.

Óriásit változott a világ azóta, amióta nem vadászattal, gyűjtögetéssel kell megteremteni a napi betevőnket. Az emberi szervezet szinte egyetlen energiaraktározási lehetősége a zsírszövet. Az evolúció tökéletes mérnöki pontossággal alakította ki azt a mechanizmust, ami révén nem kell egész nap ennünk ahhoz, hogy a testünkben zajló folyamatok energiaigényét kielégítsük. Fontos is volt ez, hisz őseink a nap nagy részét mozgásban, a túlélésért küzdve töltötték, szemben a mai kor emberével, aki kis túlzással, de a kanapén ülve, ételfutárral hozatja az ételt.

Akkor a zsírszövet tulajdonképpen hasznos funkciót tölt be, hogyan lehet mégis rossz hatása az egészségre?

Elhelyezkedés alapján kétféle zsírszövetet különbözetünk meg, a bőr alatti zsírszövetet, illetve a szervek körül található zsigeri zsírszövetet. A kettő nemcsak elhelyezkedésében, hanem funkciójában és összetételében is különbözik egymástól. Ha több kalóriát viszünk be, mint amennyit felhasználunk, a bőr alatti zsírszövet és a zsigeri zsír is szaporodik. Ennek aránya lehet különböző, egyéni az embereknél. Az látható is, hogy van, aki hasra, van, aki inkább combra hízik jelentősebben, viszont minden esetben kóros a felesleges szaporulat, mivel következtükben károsodnak a szervezet funkciói.

Rövidtávon: a felszaporodott zsigeri zsír a hasüregben fizikai akadályt képez, ezzel gátolva a tápcsatorna mozgásait, a vénás keringést, a légzőmozgásokat vagy akár a szív pumpafunkcióját.

Hosszútávon: a zsigeri zsírszövet gyarapodása összefüggésbe hozható gyulladásos tényezők emelkedésével. A „hasi zsír” tulajdonképpen az alacsony grádusú krónikus gyulladás állapotát tartja fenn szervezeti szinten, ami számos szövődmény megjelenésének valószínűségét emeli, mint az érelmeszesedés, vagy a II. típusú cukorbetegség és a rosszindulatú daganatos elváltozások. Meg is született ennek összefoglalására az inflamm-aging kifejezés, ami a gyulladás által okozott öregedésre és az öregedés által okozott gyulladásra utal. Ugyanis ez egy önmagát fenntartó és súlyosbító állapot.

Forrás: Shutterstock

A bőre alatt felhalmozódó zsír is hordozza a gyulladás markereit, a gerincünknek, csípő-és térdizületeinknek sem tesz jót. A súlyfelesleg előbb vagy utóbb hatással lesz a mozgékonyságunkra, amely csökkenés esetén méginkább a kevesebb kalóriaégetést, azaz a szaporodó súlyt generálja.

Hogyan lehet ezen változtatni, azon túl, hogy le kell adni a hasi zsírt?

A folyamatba 3 irányból tudunk beavatkozni:

1. Át kell billenteni az energiaegyensúlyt a negatív oldalra. Ezt úgy tudjuk elérni, ha napi 500 kcal-val több energiát használunk fel a bevitt energiához képest, vagy kevesebb energiát viszünk be, mint amennyit elégetünk mindaddig, amíg a normál BMI tartományt el nem érjük. Ezt ideálisan étrendi változtatással és mozgással lehet elérni. A gyalogláshoz például nem kell túl sok eszköz és pénzre sincs hozzá szükség.

2. Támogatni kell a szervezet oxidatív terhelés elleni védekezőképességét.

3. Vissza kell szorítani a krónikus gyulladásos folyamatokat.

Hogyan segít ebben a K7-24?

A fogyás fejben dől el, de a kísértés a gyomorban kezdődik. Az énkép átalakulása egy idegrendszeri folyamat, amely a neuron kapcsolatok újrahangolását is megkívánja. Hosszú és nagyon kemény út, mely tele van kísértéssel. Itt jön képbe az új készítménycsalád, mely többek között a kapszaicinnek köszönhetően segíti az éhségérzet csökkentését.

Az erőspaprika csípős vegyületéről beszélünk, ami a zöldség erejét is adja?

Így van. A kapszaicint sok élettani területen vizsgálják, többek között a fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés és obezitológia területén. A szervezetben több helyen, sok sejttípuson található kapszaicin receptor (TRPV1), mely jelentős szereppel bír a vegyület biológiai hatásainak közvetítésében. Ennek a vevőkészüléknek a felfedezését pont a kapszaicin segítette. Ezért a tudományos kutatásért 2021-ben Nobel-díjat is odaítéltek.

A kapszaicin a központi idegrendszer éhség-jóllakottság központjában, a hipotalamuszban lévő sejteken megtalálható TRPV1 receptorok ingerlésével csökkenti az éhségérzetet. De a zsírszövet sejtjein is találhatók TRPV1 receptorok, melyek aktivitása több úton indít be a testsúlycsökkentés szempontjából kedvező folyamatokat. Például barnítja a zsírszövetet, ami azért jelentős, mert funkcionálisan kétféle zsírszövetet különböztetünk meg, a fehér és a barna zsírszövetet: a fehér zsírszövet tárolja az energiát, a barna zsírszövet pedig hő formájában adja le az energiát, "elégetve" a zsírsavakat, illetve cukrokat a testhőmérséklet fenntartása érdekében.

A barna zsírszövetnek két forrása lehet. Egyrészt lehet a születésünktől fogva jelen lévő, melynek az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken az aránya, másrészt lehet olyan fehér zsírszövet, amely később „barnult be” és vette fel a barna zsírszövet tulajdonságait, olyan környezeti hatásoknak köszönhetően, mint a hideg, vagy épp a kapszaicin hatás. A barna zsírszövetnek jobb a vérellátása és a beidegzése, kisebb cseppekben raktározza a zsírsavakat, valamint több mitokondriumot tartalmaz-amely sejtrészecske az energiatermelő folyamatokban meghatározó szerepű. Ezek a tulajdonságok teszik alkalmassá arra, hogy raktározás helyett hőtermelést folytasson. Ez sejt- és szövetszintű változást jelent. A kapszaicin a zsírsejtek szerkezeti átalakulását serkentve segít megszabadulni a kilóktól.

Hogyan segíthet még a kapszaicin?

Rengeteget hallani az utóbbi időben a bélflóra szerepéről az egészségmegőrzés és a gyógyítás területén is. Azt is tudjuk, hogy rengeteg baktériummal élünk szimbiózisban, ami jelentős hatással van ránk, de mi is hatunk azokra. A rendszeres kapszaicin fogyasztása kedvező hatással lehet a mikrobiom alakulására. Erre utal, hogy egy bizonyos baktériumtörzs (Faecalibacterium), melynek jelenléte a bélben fordított összefüggést mutat gyakori kórképekkel (mint elhízás, IBD, asztma, depresszió vagy egyes vastagbéldaganatok), számottevően nagyobb mennyiségben található meg a bélben kapszaicin fogyasztást követően, mint előtte.

Ám a kapszaicin csak egy a K7-24 diétát támogató rendszer tizenegy összetevője közül, melyek mindegyikét az elérhető legnagyobb szakmai alapossággal válogattuk össze, annak érdekében, hogy minél több aspektusól nyújtsunk támogatást a testsúlykontroll során.

Miért szeretik annyira a csípős ételeket Mexikóban?

Minden kultúrának az ezeréves szokásai visszavezethetők objektív okokra. A chilipaprika termesztése egyes források szerint 6000 éves múlttal bír Mexikó területén.

A chiliben lévő kapszaicin alkalmazása külsőleg, a világ sok területén áttörésnek számított a fájdalomcsillapításban a történelem során. De nem mindenhol terjed el a fogyasztása a mindennapi étkezésben.

Valószínűleg azért lehet, hogy pont egy ilyen trópusi éghajlatú területen jellemző a rendszeres chilipaprika fogyasztás, mert a kapszaicin hatással van a hőháztartásra. 2021-ben orvosi Nobel-díjjal jutalmazták a kapszaicin receptorának, a TRPV1 receptornak a felfedezését. Ez a molekula a legtöbb sejtünkön megtalálható és valamilyen módon képes hatással lenni annak működésére.

Tulajdonképpen a csípős íz, válójában nem is íz, hanem a fájdalom és hő érző idegeken lévő TRPV1 receptorok által közvetített érzet. Ezért okoz égő fájdalmas érzetet.

Miért van az, hogy valaki jobban bírja a csípős ételeket, míg mások egy falatot sem bírnak megenni?

A TRPV1 receptorok az idegrendszerünkben sok helyen megtalálhatóak. Egyik tulajdonságuk, melyet a gyógyszeripar a modern fájdalomcsillapításban használ ki, hogy hosszútávon csökkenti az érzékenységet. Egyszerűsítve a dolgot hozzá lehet szokni, ha gyakran fogyasztjuk. Így lehetséges, hogy valaki meg tud enni egy Carolina Reaper nevű paprikát (a világ legerősebb csípőspaprikáját) míg az átlagember esetében elviselhetetlenül kellemetlen tüneteket okozna.

Szóba került, hogy a kapszaicin hatással van a hőháztartásra, illetve a fájdalomérzékelésre, de mellett még a keringésre is pozitív befolyással van. Ez az oka annak, hogy a feltételezésekkel ellentétben csökkenti a gyomorfekély kialakulásának esélyét, és javítja a tápcsatorna nyálkahártyájának vérellátását.Ezen felül vizsgált még gyulladáscsökkentő hatása, mely kifejezetten előnyös, amikor hasi zsírtól szeretnénk megszabadulni. A hasi zsírszövet ugyanis szoros kapcsolatban áll immunsejtekkel, melyek túlsúlyban aktiválódnak és egy lassú krónikus gyulladást tartanak fenn. Ha a hasi zsírtól (zsigeri zsírtól) meg szeretnénk szabadulni, akkor küzdeni kell a gyulladás ellen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.