A vajban, vörös húsban és tojásban található zsír 18%-kal csökkenti a demencia kockázatát

Forrás: 123rf.com -
tojás trigliceridszint demencia kialakulás vörös hús
A kutatók szerint az eredmények új és jobb megelőző stratégiákhoz vezethetnek a demenciát illetően.

A vajban, a tojásban és a vörös húsokban található zsírok csökkenthetik a demencia kockázatát – derül ki egy tanulmányból. Ezek a zsírok - melyek az étolajban is megtalálhatók - agy egyik fő energiaforrását jelentik. Azok az idősebb felnőttek, akiknek magasabb a trigliceridszint a vérükben 18 százalékkal kisebb valószínűséggel lesznek demensek, mint azok, akikben a triglicerid szint csak a fele volt.

A kutatók több mint 86 000, 65 éves és idősebb felnőtt adatait vizsgálták meg az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában. A vizsgálat kezdetén senki sem szenvedett demenciában. A betegség 2778 emberben alakult ki átlagosan 12,5 év után. Abban a csoportban, ahol a mért triglceridszint a normális-magas-normál tartományban mozgott, kisebb eséllyel alakult ki a demencia - írja a The Sun.

A vajban, vörös húsban és tojásban található zsír 18%-kal csökkenti a demencia kockázatát - Illusztráció Forrás: 123rf.com

A trigliceridek a fő alkotóelemei a természetes zsíroknak, melyekbe az emberi, állati, valamint a növényi zsiradékok tartoznak. A trigliceridek leggyakrabban a növényi magvakban, valamint a gerincesek zsírsejtjeiben fordulnak elő apró zsírcseppek formájában. A trigliceridek jelen vannak a vérben is, ezen keresztül zajlik a zsírszövetek zsírjainak cukorrá, valamint a cukrok zsírrá alakítása a májban. A magas triglicerid szint veszélyes lehet, növeli a halálos szívbetegség, a stroke és a hasnyálmirigy-gyulladás kockázatát - írja a Wikipedia.

Dr. Zhen Zhou, a melbourne-i Monash Egyetem munkatársa elmondta: „Eredményeink arra utalnak, hogy a trigliceridszint hasznos előrejelzője lehet a demencia kialakulásának és az idősebb populációk kognitív hanyatlásának."

A kutatók úgy gondolják, hogy a demencia kialakulásáért az agyban felhalmozódó tau-fehérjék és az amiloid felelősek. Jelenleg nincs gyógymód a betegségre, bár három olyan ígéretes gyógyszert próbálnak ki éppen kutatók, amelyek lassítják a betegség előrehaladását. Szakértők szerint a demencia elleni küzdelem legjobb módja, ha az életmód javítására összpontosítunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.