Meglepő felfedezés: így függenek össze a pénzügyek a demencia kialakulásának esélyeivel

Forrás: Shutterstock/Peakstock -
életesemény demencia táplálkozás pénzügyi veszteség
Egy tanulmány szerint, az 50 és 65 év közötti emberek esetében a váratlan pénzügyi problémák növelhetik a demencia kialakulásának esélyét. A betegség azokat fenyegeti leginkább, akik elveszítették az állásukat és/vagy a pénzük nagy részét.

Egy 8000 ember bevonásával készült tanulmány azokat vizsgálta 14 éven keresztül, akik két év alatt elvesztették teljes vagyonuk legalább 75 százalékát.

Azokhoz az emberekhez képest, akiknek anyagi helyzete stabil maradt, a pénzügyi veszteséget elszenvedőknél 27 százalékkal nagyobb volt a demencia kialakulásának esélye.

Egy tanulmány szerint, az 50 és 65 év közötti emberek esetében a váratlan pénzügyi problémák növelhetik a demencia későbbi kialakulásának esélyét. Forrás: Shutterstock/Peakstock

A diagnózis egy orvosszakértővel végzett telefonos felmérésen, valamint a gondolkodási készségek tesztjein végzett teljesítményen alapult.

A tesztek kimutatták, hogy az emberek kognitív hanyatlása felgyorsul, ha nagy mennyiségű pénzt veszítettek.

Úgy vélik, ez azzal lehet összefüggésben, hogy a pénzveszteség miatt sokaknak le kell mondaniuk az egészséges táplálkozásról vagy az edzésről és a társasági élet bizonyos szeleteiről, ami depresszióhoz vezethet. Hozzátették, egy hirtelen pénzügyi katasztrófa megemeli az emberek vérnyomását és fokozza a gyulladást a szervezetben, ami károsíthatja az agyat, és felgyorsíthatja a memóriavesztést a későbbiekben.

Érdekesség, hogy a pénzügyi veszteség valamint a demencia közötti kapcsolat csak a 65 év alatti embereknél volt megfigyelhető, az idősebbeknél nem.

A kínai Zhejiang Egyetem Orvostudományi Kara által vezetett kutatás szerzői szerint hogy a 65 év felettiek jobban megbirkózhatnak a stresszes életeseményekkel - írja a Daily Mail.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.