Évszázados rejtélyt oldottak meg: kiderült, miért sárga a vizelet

Forrás: 123rf.com -
évszázados rejtély vizelet szín vörösvértest
Évszázados rejtély oldódott meg: kiderült, miért sárga a vizelet.

A tudósok több mint 150 évet töltöttek azzal, hogy kiderítsék, mi okozza a vizelet sárga színét, és mostanra végre sikerült megoldaniuk ezt a rejtélyt. A tudósok szerint a bilirubin reduktáz (BilR) nevű enzim, amelyet a bélben lévő baktériumok termelnek, okozza a jellegzetes színt.

Kiderült, miért sárga a vizelet Forrás: 123rf.com

Brantley Hall, a Marylandi Egyetem adjunktusa, a tanulmány vezetője elmondta: "Figyelemre méltó, hogy egy mindennapi biológiai jelenség ilyen sokáig megmagyarázatlan maradt, és csapatunk izgatott, hogy végre fény derült a rejtélyre." A folyamat akkor játszódik le, amikor a vörösvértestek hat hónapos életciklusuk végén lebomlanak a májban. Ezáltal egy élénk narancssárga anyag - a bilirubin - keletkezik, amely a bélbe kerül. Ez végül urobilinné alakul át, egy sárga pigmentté, amely megszínezi a vizeletet - írja a Daily Star.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.