A babazsúr nem fölösleges kiadás, így tanulja meg a kicsi, hogyan lehet majd egyszer vendéglátó, és hogyan viselkedjen vendégségben.

A hétköznapok és ünnepek közti különbséget, a születésnapok, névnapok ünneplését kisgyermek- korban kell megtanulni. Nem fölösleges kiadás, ha egy ilyen alkalomra a kicsinek babazsúrt rendezünk, ahová meghívjuk óvodás csoporttársait, és a család baráti köréből a vele hasonló korú kisgyermekeket. 

iStockPhoto


Ha születésnapra, névnapra megy a csemeténk, vigyen valami apró ajándékot az ünnepeltnek. Előfordul, hogy a kicsi a kedvenc plüss állatát viszi el a barátjának, vagy rajzol, hajtogat. A gyerekek a tárgyaknak még nem a pénzben kifejezett értékét nézik, és éppen ezért nagyon tudnak örülni a szívből jövő ajándékoknak.

Szervezés

Mielőtt belevágunk a szervezésbe, tájékozódjunk, hogy más csoporttársnak nem szervez-e a szülő hasonló "bulit", nehogy ütközzön a két időpont. A nyári szünet idejére sem érdemes kitűzni az idő- pontot, mert sokan nyaralnak. Ilyenkor érdemes megvárni a szeptemberi óvoda, iskolakezdést. Legalább egy hónappal előtte gondoljuk át, hány kisgyermeket hívunk meg, és hol tarjuk a baba- zsúrt. Ne toborozzunk túl sok vendéget, nem csak nekünk lesz nehéz vigyázni rájuk, de ők sem tudnak jól játszani, ha túl sokan vannak.
A kicsivel együtt állítsuk össze a névsort, és két héttel előtte jutassuk el a meghívókat, ami lehet egy-egy gyerekrajz, és amire mi ráírjuk a meghívott gyermek nevét, a dátumot. Egy kisgyermeknek elég másfél-két óra a közös ünneplésből, ezért nem udvariatlanság odaírni, hányra jöjjenek a szülők a gyermekükért. Amíg régebben szinte csak kizárólag otthon szervezték ezeket az eseményeket, ma már nem ritka, hogy játszóházban tartják, és animátort hívnak a társaság szórakoz- tatására. Akár otthon, akár játszóházban tarjuk a babazsúrt, a meghívott gyerekek szüleitől kérjünk előre egy telefonszámot, amit probléma esetén hívhatunk.

Otthon családiasabb

Ha otthonunkba hívjuk a lurkókat, személyesebb lesz a hangulat, jobban összemelegednek, jobban megismerik egymást, esetleg olyan oldalukról is, ami az óvodában, iskolában nem derül ki. A vendéglátó anyukának jól jön egy kis segítség. Van, ahol úgy szervezik meg, hogy egy-két anyuka besegít az előkészületekben, mások pedig a babazsúr idejére maradnak ott, hogy a kicsik mindig felügyelet alatt legyenek, legyen, aki kiszolgálja őket és figyel rájuk.
Ilyenkor fokozottan figyelni kell mindenre. Nehogy egy szégyellős gyermek kimaradjon a tortából, arra is, nehogy túl sokat egyenek, és betegség legyen a vége, melegben mindenki iszik-e eleget, de még arra is, hogy nem kell-e valamelyik gyereknek vécére mennie.

Játszóházban könnyebb

Nagyobb városokban több játszóház is van, amit ki lehet bérelni bizonyos összegért az ilyen alkalmakra. A szolgáltatások is különbözőek. Van, ahol csak a helyet biztosítják, az üdítőket, némi sós harapnivalót és az elengedhetetlen tortát a szülő viszi, a közös játékról is ő gondoskodik. Különösen előnyös játszóházban tartani a babzsúrt, ha otthon nem akarunk rendetlenséget, vagy a lakás nem alkalmas erre. Még könnyebb betartani a "zárórát", hiszen a terembérlet meghatározott időre szól.
Animátort is hívhatunk az ünneplők szórakoztatására, aki közös játékokat szervez, játszik velük, és segít a szülőnek abban, hogy a lurkók mindig felügyelet alatt legyenek. Néhány játszóházban a torta elkészíttetését is vállalják, sőt, fényképeket csinálnak a gyerekekről, majd ezeket felrakják a saját honlapukra. Az ennivalót és az innivalót általában a szülő viszi.

Vigyázzunk rájuk

Gyakorló anyukák a megmondhatói, hogy mennyire nehéz figyelemmel követni a kicsiket, hogy nehogy bajuk essen, esetleg a játszóházból nehogy elkószáljanak. Ha olyan rendbontást tapasztalunk, ami veszélyezteti a saját, a többiek vagy a berendezés épségét, nyugodtan szóljunk rájuk. Ezen a délutánon mi vagyunk a felelősek értük. A nyugodt, határozott fellépés rendszerint hatásos. Ne vegyük el a vendég kisgyermek kedvét a bulitól, de éreztessük vele, hogy mi az, amit nem szabad.

Játék a csecsemővel 1. rész - Életkornak megfelelő játékokhttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20101015-jatek-csecsemo-pluss-allat-mondoka-enek.html Mit olvasnak a gyerekeknek az oviban?http://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20100916-konyvek-az-ovodaban.html Gyerekek a civilizáció fogságában: vissza a természetbe!http://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20100827-gyerekek-a-civilizacio-fogsagaban-vissza-a-termeszetbe.html