buli animátor névnap torta ünneplés ajándék bohóc játszóház babazsúr születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A babazsúr nem fölösleges kiadás, így tanulja meg a kicsi, hogyan lehet majd egyszer vendéglátó, és hogyan viselkedjen vendégségben.

A hétköznapok és ünnepek közti különbséget, a születésnapok, névnapok ünneplését kisgyermek- korban kell megtanulni. Nem fölösleges kiadás, ha egy ilyen alkalomra a kicsinek babazsúrt rendezünk, ahová meghívjuk óvodás csoporttársait, és a család baráti köréből a vele hasonló korú kisgyermekeket.

iStockPhoto
iStockPhoto


Ha születésnapra, névnapra megy a csemeténk, vigyen valami apró ajándékot az ünnepeltnek. Előfordul, hogy a kicsi a kedvenc plüss állatát viszi el a barátjának, vagy rajzol, hajtogat. A gyerekek a tárgyaknak még nem a pénzben kifejezett értékét nézik, és éppen ezért nagyon tudnak örülni a szívből jövő ajándékoknak.

Szervezés

Mielőtt belevágunk a szervezésbe, tájékozódjunk, hogy más csoporttársnak nem szervez-e a szülő hasonló "bulit", nehogy ütközzön a két időpont. A nyári szünet idejére sem érdemes kitűzni az idő- pontot, mert sokan nyaralnak. Ilyenkor érdemes megvárni a szeptemberi óvoda, iskolakezdést. Legalább egy hónappal előtte gondoljuk át, hány kisgyermeket hívunk meg, és hol tarjuk a baba- zsúrt. Ne toborozzunk túl sok vendéget, nem csak nekünk lesz nehéz vigyázni rájuk, de ők sem tudnak jól játszani, ha túl sokan vannak.
A kicsivel együtt állítsuk össze a névsort, és két héttel előtte jutassuk el a meghívókat, ami lehet egy-egy gyerekrajz, és amire mi ráírjuk a meghívott gyermek nevét, a dátumot. Egy kisgyermeknek elég másfél-két óra a közös ünneplésből, ezért nem udvariatlanság odaírni, hányra jöjjenek a szülők a gyermekükért. Amíg régebben szinte csak kizárólag otthon szervezték ezeket az eseményeket, ma már nem ritka, hogy játszóházban tartják, és animátort hívnak a társaság szórakoz- tatására. Akár otthon, akár játszóházban tarjuk a babazsúrt, a meghívott gyerekek szüleitől kérjünk előre egy telefonszámot, amit probléma esetén hívhatunk.

Otthon családiasabb

Ha otthonunkba hívjuk a lurkókat, személyesebb lesz a hangulat, jobban összemelegednek, jobban megismerik egymást, esetleg olyan oldalukról is, ami az óvodában, iskolában nem derül ki. A vendéglátó anyukának jól jön egy kis segítség. Van, ahol úgy szervezik meg, hogy egy-két anyuka besegít az előkészületekben, mások pedig a babazsúr idejére maradnak ott, hogy a kicsik mindig felügyelet alatt legyenek, legyen, aki kiszolgálja őket és figyel rájuk.
Ilyenkor fokozottan figyelni kell mindenre. Nehogy egy szégyellős gyermek kimaradjon a tortából, arra is, nehogy túl sokat egyenek, és betegség legyen a vége, melegben mindenki iszik-e eleget, de még arra is, hogy nem kell-e valamelyik gyereknek vécére mennie.

Játszóházban könnyebb

Nagyobb városokban több játszóház is van, amit ki lehet bérelni bizonyos összegért az ilyen alkalmakra. A szolgáltatások is különbözőek. Van, ahol csak a helyet biztosítják, az üdítőket, némi sós harapnivalót és az elengedhetetlen tortát a szülő viszi, a közös játékról is ő gondoskodik. Különösen előnyös játszóházban tartani a babzsúrt, ha otthon nem akarunk rendetlenséget, vagy a lakás nem alkalmas erre. Még könnyebb betartani a "zárórát", hiszen a terembérlet meghatározott időre szól.
Animátort is hívhatunk az ünneplők szórakoztatására, aki közös játékokat szervez, játszik velük, és segít a szülőnek abban, hogy a lurkók mindig felügyelet alatt legyenek. Néhány játszóházban a torta elkészíttetését is vállalják, sőt, fényképeket csinálnak a gyerekekről, majd ezeket felrakják a saját honlapukra. Az ennivalót és az innivalót általában a szülő viszi.

Vigyázzunk rájuk

Gyakorló anyukák a megmondhatói, hogy mennyire nehéz figyelemmel követni a kicsiket, hogy nehogy bajuk essen, esetleg a játszóházból nehogy elkószáljanak. Ha olyan rendbontást tapasztalunk, ami veszélyezteti a saját, a többiek vagy a berendezés épségét, nyugodtan szóljunk rájuk. Ezen a délutánon mi vagyunk a felelősek értük. A nyugodt, határozott fellépés rendszerint hatásos. Ne vegyük el a vendég kisgyermek kedvét a bulitól, de éreztessük vele, hogy mi az, amit nem szabad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.