4 dolog, ami miatt veszélyes az otthonod

szőnyeg méreg méreganyag festék dekoráció matrac lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Belegondoltál már abba, hogy milyen veszélyforrások leselkedhetnek rád a saját otthonodban? Még mielőtt azonban menekülőre fognád, olvasd el összeállításunkat.

1. Festékek

Ami beteggé tehet: az ólom és a méreganyagok.
Ha a ház, amiben élsz, 1978 előtt épült, a falak tele lehetnek ólomfestékkel. A lemállott festéket a csecsemők és a gyerekek beszippanthatják vagy lenyelhetik, és ez később komoly egészségügyi problémákat okozhat. Az sem mellékes, hogy a festékekből és egyéb burkolószerekből elpárolognak a bennük lévő méreganyagok, amelyek évekkel a festés után is befolyásolhatják a levegő összetételét. Ezek a méreganyagok nagyon károsak az egészségre, és a szaguk is érezhető a levegőben.

Mit tehetsz?
Az ólomtartalmú festékeket 1978-ban betiltották, és azóta nem is forgalmazzák őket. Ha aggódsz az otthonodban lévő ólomtartalom miatt, nézesd át a lakást egy profi festő szakemberrel. Azokat a felületeket, ahol nyomokban ólom van, célszerű bevonni egy vékony réteggel vagy ólommentes festékkel. Ma már számos hazai környezetbarát üzletben kaphatók teljesen ólommentes vagy alacsony ólomtartalmú festékek.

Ahol megveheted:
http://www.okofestek.hu/index.php/itt-megveheted.html
http://www.auro.hu/html/falfestek.php


2. Szőnyeg

Ami beteggé tehet: a kárpit tele van irritáló kémiai anyagokkal.
A szőnyegek és díszpárnák is tartalmaznak illékony szerves anyagokat, és formaldehidet bocsátanak ki a levegőbe, amely egy színtelen, erősen fertőtlenítő hatású gáz. Az EPA (Környezetvédelmi Ügynökség) bebizonyította, hogy a formaldehid rákos megbetegedéseket okozhat az állatoknál, így feltehetően az embereknél is. Irritálja a szemet, az orrot, a torkot, fulladást, erős köhögést, fáradtságot, bőrkiütéseket és számtalan allergiás reakciót válthat ki.

www.szonyeg.eu
www.szonyeg.eu


Mit tehetsz?
Próbálj olyan szőnyeget vásárolni, amely természetes alapanyagokból készült és nem ment át semmilyen kémiai folyamaton. Ma már az áruházak kínálatában szerepel számos olyan szőnyeg, amely összetételét tekintve nem káros az egészségre. Sok esetben arra is figyelnek, hogy a szőnyeg tapadására használt anyagok se károsítsák a környezetet.

Ahol megveheted:
http://naturflor.hu/
http://www.szonyeg.eu/


3. Parketta

Ami beteggé tehet: a festék és a pác.
Gondoltad volna, hogy a fa is mérgező lehetet? Valójában nem is, csak a rá került festék és a pác. Az oldószerekben lévő illékony szerves anyagok - mint az ásványi anyagok vagy a petróleum párlat - hányingert és fejfájást okozhatnak.

Mit tehetsz?
Miért fednéd be a csodálatos, faillatú parkettát méreganyagokkal? Keress az üzletekben olyan pácokat, amelyek csökkentett mennyiségben tartalmazzák ezeket a veszélyes anyagokat. Ha új burkolóanyagot vásárolnál, érdemes alaposan körbenézni a piacon: ma már kapható pl. bambuszból készült változat is - lényegesen jobb a környezetnek, mint a tradicionális parketta.

Ahol megveheted:
http://www.bambusznadparketta.hu/
http://www.laminalt-parketta-melegburkolas.hu/bambusz-parketta-lerakasa.html


4. Matrac

Ami beteggé tehet: az élősködők és a méreganyagok.
Egy elhanyagolt, átlagos matracban több tízezer atka is megfordulhat. Ezek a kártékony jószágok elhalt bőrdarabkáinkkal táplálkoznak, és sok embernél allergiás reakciókat válthatnak ki. Sok matrac tartalmaz olyan tűzálló kémiai anyagokat, amelyeket egy kutatásban utólag kimutattak a matracot használók vérében és anyatejében.

Mit tehetsz?
Figyelj az ágyneműk tisztántartására! Hetente mosd ki a párna- és paplanhuzatodat, lepedődet, mert így garantáltan megszabadulhatsz a nem kívánt háziállatoktól. Tíz-tizenöt évente cseréld le a matracodat, és szerezz be természetes anyagból készült darabot, vagy válassz olyan matracot, amely alternatív hőálló anyagokat tartalmaz, így nem károsítja az egészségedet és a környezetet. Nem kis befektetés egy jó minőségű matrac, de hosszú távra tervezel, így megéri rászánni egy nagyobb összeget!

Ahol megveheted:
http://www.demko.hu/index.php?tev=gerinc&op=biomatrac
http://www.bio-textima.hu/antiallergen_termekek_takarok_parnak.php


Így méregtelenítsd az otthonodat!
Kilenc tipp, amit még ma megtehetsz, és nem kerül semmibe!
• Tisztítsd meg a kárpitokat, függönyöket, szöveteket a lakásban, hogy megszabadulj a portól, penésztől és a pollenektől.
• Nyiss ablakot! A levegő cserélődik, és sokkal kellemesebb lesz a légkör.
• Próbálj természetes anyagokból készült tisztítószereket használni, hogy kevesebb méreganyag legyen a lakásban.
• Használj olyan porszívót, aminek erős a szűrője, hogy a kárpitok és a padló is maximálisan tiszta legyen.
• Tartsd rendben a lakást, és távolíts el minden porfogót.
• Élj zöld növények között, mert azok oxigénnel dúsítják a levegőt, és elnyelik a szén-dioxidot.
• Tedd az otthonod füstmentessé! Ki akar füstöt belélegezni?
• Használd a számítógépet olyan helyiségben, ahol jó a szellőzés. Mindig kapcsold ki a gépet, ha nem használod, mert működés közben gáz halmazállapotú szennyeződéseket juttat a levegőbe.
• Gondolj át minden felesleges kiadást! Otthonod tisztasága és egészsége legyen a mindennapjaid része!

Menyes Barbi

Lesd el a nagyi trükkjeit takarításhozhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20101110-lesd-el-a-nagyi-trukkjeit-takaritashoz.htmlVegyszerek nélkül is lehet makulátlan a lakáshttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20101110-vegyszerek-nelkul-is-lehet-makulatlan-a-lakas.htmlMire figyelj, ha kiadod a lakásodhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20101110-4-fontos-szabaly-ha-kiadod-a-lakasod.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.