Tom Cruise négyéves kislánya, Suri szüleitől bankkártyát kapott ajándékba, így az írni-olvasni még nem tudó csöppség bárhol, bármit megvehet a kiapadhatatlannak tűnő kártyával. De vajon valóban megtanulnak bánni a pénzzel azok a gyerekek, akik számára már egészen kicsi kortól kezdve a pénz csak egy virtuális fogalom marad?

Forrás: AFP
Katie Holmes és kislánya, Suri

Mikor kell elkezdeni a kicsik pénzügyi nevelését, és vajon valóban a kultúra szerves része a pénzzel való bánás művészete? Suri esete nyomán az a kérdés is felmerülhet, hogy vajon valóban takarékosságra ösztönöz a bankkártya, vagy esetleg azt a téves képet közvetíti, hogy a kártya mögött varázslat lapul: a rajta lévő összeg - ha ezt a fogalmat egyáltalán érti egy ilyen korú gyerek - sohasem fogy el.

" A kártyád tele van pénzzel"


Egy alkalommal fültanúja voltam egy óvodáskorú kisfiú és édesanyja párbeszédének egy bevásárló központban. A kisfiú hosszasan könyörgött édesanyjának, hogy vegye meg a távirányítós repülőt, és amikor az anyuka nemet mondott, hivatkozva arra, hogy nincs pénze, a kisfiú azt vágta az arcába: "Nem mondasz igazat: a kártyád tele van pénzzel."

Babáknak bankkártya?


A nagy pénzintézetek természetesen gondolnak zsenge korú ügyfeleikre is, és meglehetősen kedvező feltételekkel, például ingyenes kártyahasználattal és az éves forgalmi díj elengedésével, gondoskodnak arról, hogy a kicsik a zsebpénzüket vagy annak egy részét ne malacperselyben, hanem a bankban tárolják.

Hogy egy aránylag kicsi összeg, mondjuk havi 2000 Ft bankban tárolása gazdaságilag mennyire helyes vagy helytelen az egy kérdés - és persze az is, hogy a pénzt a kamat miatt lekötik-e vagy sem -, ám sokkal jobban megosztja a közgondolkodást az, hogy kell-e a gyerekeknek bankkártya vagy sem? És ha igen, hány éves kortól ésszerű a névre szóló bankkártya kiváltása.

iStockPhoto

Folyószámlát már a születés pillanatától lehet nyitni, bár kétségtelen, hogy az sokkal inkább a szülői gondoskodás megnyilvánulása, egyféle előtakarékosság a gyerek későbbi előrejutására gondolva.

Csenget a bank


Folyószámlához kapcsolódó bankkártyát ma Magyarországon iskoláskortól - ez pénzintézetenként változhat, akad, ahol csak 10 éves kortól - lehet igényelni, ám ez csak szülői hozzájárulással történhet meg.

A szülő számára egyértelműen kedvező, ha távollévő csemetéje bankkártyával fizet, hiszen a vásárlással egy időben a szülő (is) SMS-ben kaphat értesítést arról, hogy gyermeke mennyi pénzt költött, és persze, főleg kamasz gyerekeknél nem elhanyagolható a plusz információ, hogy hol történt a vásárlás.

A szülő limitálhatja a napi összeget, vagyis ha úgy ítéli meg, a számlán lévő összeget nem tudja egyben leemelni, felhasználni a kicsi.

Mire nevel a bankkártya?


Kérdés persze, hogy a bankkártya segíti-e a pénz beosztásának elsajátítását, vagy ellenkezőleg, ahogy sok fiatal, vásárlásban nagy örömet lelő nőnél ez megfigyelhető, a "láthatatlan" pénzmozgás hamis anyagi biztonságba ringathat.

iStockPhoto

Szopper Zsófia pénzügyi tanácsadóhoz fordultunk kérdéseinkkel, és a szakember véleménye szerint a bankkártya a gyermekek pénzügyi nevelésének szerves része kellene, hogy legyen, ám ezen a területen még van mit fejleszteni, hiszen általános tapasztalat, hogy a fiatalok először a főiskolai, egyetemi éveik alatt igényelnek bankkártyát, jellemzően a diákhitelhez kapcsolódóan.

A pénzügyi tanácsadó bankkártyán adná a zsebpénzt


A szakember véleménye szerint a bankkártya egyértelműen takarékosságra ösztönöz, hiszen amit nem otthon őrizgetünk, nincs szem előtt, kézközelben, vagyis nem érhető el azonnal, nem is költjük el olyan könnyedén.

A bankkártya igénylésének első időpontját a szakember az első zsebpénz adásának idejéhez rendelné, hiszen a pénzügyi nevelés valójában akkor kezdődik, amikor a gyermek bármilyen minimális is az összeg, de saját pénz fölött diszponál. Természetesen ez már a gyakorlati része a nevelésnek, hiszen, hogy hogyan fog bánni a gyerek a pénzzel, milyen szempontok alapján vásárol vagy költ, takarékoskodik vagy pazarol, az a szülők pénzügyi szokásain múlik, hiszen a gyermek ezen a területen is a szülői mintát fogja követni.A sztármama véleménye:
Rubint Réka, aki nemsokára háromgyermekes édesanya lesz, úgy látja, mindig mindennek megvan a maga ideje, így a bankkártya igénylésének is. Kislányának, Larának, aki idén szeptemberben kezdte az általános iskolát, még zsebpénze sincs, nemhogy bankkártyája, és Réka úgy látja, erre jelenleg nincs is szüksége a kislánynak, hiszen mindent megkap, amire csak szüksége van, saját bankkártyától függetlenül.


Kassai Tini

LIFE MAGAZIN: MIÉRT FÉLNEK A PÁROK A GYEREKVÁLLALÁSTÓL?


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!Korábban:

Babazsúr ovisoknak
Mibe kerül az ingyenes óvoda?
Szabad-e vegán étrenden tartani a gyereket?
Narancs méretű daganattal harcolt a hatéves kislány
Gazdagabbak leszünk 2011-ben?
Keresztes Ildikó csalódott Király L. Norbiban?

A WC fedelét is lehajtom - az elhagyott pasi naplójából