spermaszám káros anyagok meddőség tisztítószer vetélés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A lakásban számos olyan anyag lehet jelen, melyek károsak az egészségedre. Köztük néhány a termékenységet is képes befolyásolni, sajnos, rossz irányba.

Nem vitás, hogy manapság egyre nehezebb teherbe esni. A szakértők szerint elsősorban a mindennapos stressz, valamint a megváltozott életkörülmények a felelősek azért, hogy a párok 10%-ának keményen meg kell küzdenie a gyermekvállalásért, továbbá az a tény, hogy a férfiak spermája manapság kevesebb és rosszabb minőségű. A terméketlenségért azonban nem kizárólag ezek a tényezők felelősek: meddőséget olyan anyagok is okozhatnak, melyekről nem is gondolnád, hogy ártalmasak: ilyenek például a konyhában használt edények bizonyos fajtái, a tisztálkodószerek vagy éppen a lakástextilek.

iStockphoto
iStockphoto


Veszélyes anyag a tisztálkodószerekben

Az antibakteriális szappanok triclosant tartalmaznak. Ez az anyag kitűnő fertőtlenítő, csakhogy ugyanannyira káros is. A samponokban, fogkrémekben is megtalálható anyag károsítja a bőr természetes savköpenyét, rossz hatással van a májra, és felborítja a hormonháztartást is - ezt édesvízi halakon végzett kísérletekkel bizonyították korábban. A hím halaknál megfigyelték, hogy nagymértékben megnőtt a női hormon mennyisége, de ezzel párhuzamosan a spermiumok száma csökkent. Vásárlásnál ügyelj arra, hogy olyan tisztálkodószerek, fogkrém, sampon és szappan kerüljön a kosaradba, melyek bizonyítottan nem tartalmaznak káros összetevőket. Ma már számos drogéria kínál kedvező áron bioszappant, vagy ökológiailag ellenőrzött sampont, természetes anyagokból készült fogkrémet - ideje megismerkedned velük.

Vegyszerekkel kezelt lakástextilek

A textillel borított bútorokat, így a kanapét és a foteleket - de egyben a gépkocsik üléseit is - gyakran kezelik olyan égésgátló anyagokkal, melyek tűz esetén lassítják annak terjedését. Ezek, valamint a bútorok gyártásához használt egyéb káros vegyszerek azonban egészségügyi kockázatot jelenthetnek: az anyagok belélegezve, majd a véráramba kerülve károsítják a spermiumokat. Sőt, a legfrissebb kutatásokból az is kiderült, hogy azok a nők, akiknek a vérében nagy mennyiségű égésgátló anyagot találtak, sokkal nehezebben esnek teherbe. Sajnos a szigorú szabályozás ellenére még ma is számos gyártó használ ilyen anyagokat a bútorok készítéséhez. Ahhoz, hogy csökkentsd az egészségügyi kockázatot, igyekezz olyan bútorokkal, lakástextilekkel körülvenni magad, melyek természetes alapanyagokból készültek, vagy csak minimálisan tartalmaznak mesterséges anyagokat.

iStockphoto
iStockphoto

Oldószerek mint meddőséget okozó adalékanyagok

Egy átlagos lakásban számtalan olyan szert találni, melyek az egészségre káros összetevőket tartalmazhatnak. Ilyenek többek között a festékek, a lakkok, a hígítószerek, a szigetelőanyagok, de a kozmetikumok és a tisztítószerek egy része is. Ezek olyan oldószereket tartalmazhatnak, melyek felelősek lehetnek a menstruációs ciklus rendszertelenségéért, a vetélésért, valamint a férfiak ondósejtjeinek alacsonyabb minőségéért. Tanácsos csökkenteni tehát az olyan szerek számát a lakásban, melyek összetevői károsak az egészségre - használj helyettük természetes szereket, például ecetet a takarításhoz, mellyel a pénztárcádnak is kedvezel -, vagy legalább olyan tisztítószereket, kozmetikumokat vásárolj, melyek bizonyítottan kevés veszélyes anyagot tartalmaznak.

A műanyagok hátrányai

A műanyag ma már minden lakásban megtalálható, vele együtt pedig a ftalát, melyet a műanyagon kívül többek között a körömlakkok is tartalmaznak. A férfiaknál ez a vegyület szintén okozhatja a spermiumok csökkenését, a nőknél pedig az endometriosis nevű, fájdalmas nőgyógyászati betegséget, mely meddőséghez vezethez. Gyakorta kerül a szervezetbe ftalát az elfogyasztott élelmiszerek által is, de a bőrön keresztül és légzéskor is bejuthat a testbe. Próbálj minél kevesebb ftalát tartalmú szert vásárolni: a műanyag edények helyett üvegtálakat, üvegpoharakat használj, PVC helyett pedig kerámiából készült járólappal vagy fa burkolattal borítsd a padlót.

iStockphoto
iStockphoto


Óvatosan a szójával!

A mai napig vita tárgya a szója, valamint az abban található vegyületek, az izoflavonoidok egészségre gyakorolt hatása - utóbbiak állítólag csökkentik a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Csakhogy állatkísérletekből az is kiderült, hogy ezek az anyagok a termékenységet is kedvezőtlenül befolyásolják. Érdemes hát átgondolnod a szója fogyasztását, olyan kísérleti eredmények is napvilágot láttak már ugyanis, melyek alapján feltételezhető, hogy a szójában nagy mennyiségben jelen lévő, növényi eredetű ösztrogén felborítja a menstruációs ciklust. Kutatások azt is bizonyították, hogy a szójatejet fogyasztó férfiaknál a spermiumok száma lényegesen alacsonyabb, mint a szóját nem fogyasztó társaik esetében.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Alacsonyabb IQ-t eredményez a fogyókúrahttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110121-karositja-a-magzat-agyat-a-dieta-a-terhesseg-korai-szakaszaban.htmlA laptophasználat károsítja a férfiak spermáithttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101203-a-laptophasznalat-karositja-a-ferfiak-spermait.htmlEllopta a szeretője spermáját, hogy gyereket szülhessen tőlehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110108-ellopta-a-szeretoje-spermajat-hogy-gyereket-szulhessen-tole.htmlDown-kór: A kismamák rémehttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20100322-downkor-a-kismamak-reme.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.