Minden szülő azt szeretné, hogy a gyereke boldog és tisztelettudó legyen, akit elfogadnak, és aki megtalálja a helyét a világban. Azt viszont kevesen tudják, hogy ehhez milyen nevelési módszerek szükségesek. Segítünk!

A fegyelmezés arról szól, hogy megtanítod a kicsinek, melyik viselkedési forma elfogadható, és melyik nem, vagyis szabálykövetésre tanítod. A fegyelmezés eszköze lehet a büntetés, például az, hogy a szobájába küldöd, a jutalmazás azonban sokkal fontosabb. Közhelynek tűnik, de igaz: minden szülő szembesül előbb vagy utóbb a nehézségekkel, hogy a gyerek oda sem figyel vagy direkt rosszalkodik. Mi a teendő ilyenkor?

Istockphoto


Az Amerikai Mentálhigiénés Szövetség szerint háromfajta nevelés létezik. A demokratikus szülő világos elvárásokat szab, mégis odafigyel a gyermekre, kellően rugalmas, és együtt oldja meg a problémát a gyermekkel. Ez adja a leghatékonyabb nevelést. Ezzel szemben a tekintélyelvű szülő kevésbé figyel oda a gyermekre, bár ugyanolyan világos elvárásai vannak, az ő szájukból gyakran hangzik el indoklásként a "mert azt mondtam" mondat. A túl engedékeny szülő odafigyel ugyan a gyermekére, de nem fegyelmez.

Jutalmazás és büntetés - okosan

A nevelés és fegyelmezés eszköze függ a helyzettől, a gyerek korától és temperamentumától, továbbá nevelési stílusunktól is. A következő eszközök azonban szinte minden esetben hatékonyak. Ilyen a jutalmazás: jutalommal megerősítheted, hogy helyesen cselekedett, és egyben biztosíthatod, hogy a jutalom hatására legközelebb is így fog tenni. Kérd is meg erre, és ne felejtsd el megdicsérni, ha úgy viselkedett, ahogyan kérted.Ha viszont valamit rosszul csinál, engedd, hogy megtapasztalja a következményeket. Ne tarts előadást, épp elég az, hogy a gyerek csak magát okolhatja a történtekért. Ez a módszer akkor működik, ha a gyerek úgy tesz, mintha nem is hallaná a figyelmeztetéseinket, arra azonban ügyelj, hogy ne keveredhessen veszélyes helyzetbe. Ennek egy változata lehet az, hogy például azt mondjuk, ha nem pakolja össze a játékait, egy hétig nem játszhat velük.Istockphoto


Ha ez a módszer nem hatékony, próbálkozhatsz valamilyen előjog megvonásával. Ha negyedik osztályosod nem készül el időben a leckéjével, aznap este nem nézheti a tévét. Ez akkor működik igazán, ha az előjog valamilyen úton kapcsolatban áll a viselkedéssel, illetve olyasmi, ami fontos a gyerek számára. Különösen kisgyermekek esetében fontos, hogy a büntetés azonnal a helytelen viselkedés után történjen.

A sarokba állítás és a leültetés régi eszköz: akkor működik, ha pontosan tudod, mit követett el a gyerek, vagy, ha egy lélegzetvételnyi időre van szükséged. Előre döntsd el, hova küldöd a gyereket: egy csendes, unalmas helyre, amely nem a hálószoba, ahol játszhat, és nem a fürdőszoba, amely veszélyes lehet. A módszer körülbelül kétéves kortól lehet eredményes, amikor a gyerek már megérti, mire szolgál ez a fajta büntetés, amelynek időtartama annyi perc legyen, ahány éves a gyerek.

A verés nem megoldás
A testi fenyítés számos negatív következménnyel járhat: agresszívebbé teheti a gyereket, sérülést okozhat neki és azt sugallja, hogy teljesen normális, ha olyasvalakit bántunk, akit szeretünk.

Következetesség, tisztelet és alkalmazkodás

A nevelésnél vedd figyelembe gyermeked temperamentumát is: úgy válassz fegyelmezési eszközt, hogy az megfeleljen a habitusának, és ne akard alapjaiban megváltoztatni őt. Ha a gyerek elég nagy már hozzá, egy tervezett beszélgetés keretében magyarázd el, milyen módszert milyen cél érdekében fogsz alkalmazni. Nagyobb csemetéd már esetleg segíthet kiválasztani, milyen jutalmat kapjon, vagy milyen előjogot vehetnek el tőle. Emellett mindig tiszteld a gyermeked: ha nevelés közben is tiszteletet mutatsz iránta, ő is tisztelni fog téged, a család tagjait és másokat is. Ha elragad a hév, ne késlekedj bocsánatot kérni - viselkedj úgy, ahogyan azt tőle is elvárod.

Istockphoto


A múlton viszont ne rágódj. A következmény bekövetkezte vagy a büntetés letelte után ne követeld a bocsánatkérést, és ne tarts előadást, inkább segíts a kicsinek megfelelő elfoglaltságot találni. A következetesség is kulcsfontosságú. Ennek jegyében ne térj el a szabályoktól nyilvánosság előtt sem, például a boltban történő hisztizés esetén sem. A következetlenség elkerülésére érdemes leülnötök beszélgetni a gyereket gondozókkal - nagyszülőkkel, bébiszitterrel - is.

Kérdezd szakértőnket! Deliága Éva pszichológusNe félj segítséget kérni!

Ahhoz, hogy helyén tudd kezelni a viselkedési problémát, ismerned kell annak hátterét. Előfordulhat, hogy a gyerek amiatt zaklatott, mert elköltözött a legjobb barátja, vagy éppen rossz napja volt az iskolában, de az is lehet, hogy egyszerűen csak fáradt vagy éhes. Ez ugyan nem menti fel őt, de ha ismered az okokat, meg tudod akadályozni a helytelen viselkedést.

Ha viszont úgy érzed, nem tudsz mit tenni, és már minden módszert kipróbáltál eredmény nélkül, fordulj tanácsért a gyerek orvosához vagy a védőnőhöz. Komolyabb problémák esetén pedig mentálhigiénés szakember segíthet. Hozzá többek között akkor tanácsos fordulnod, ha a gyerek nem tisztel semmilyen tekintélyt, agresszíven vagy destruktívan viselkedik, a depresszió jeleit mutatja - például tartósan lehangolt, nincsenek barátai vagy öngyilkossággal fenyegetőzik.

LIFE MAGAZIN: KI NEVEL KIT?


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!Mit okozhatja a gyerekeknél a stresszt?http://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110114-mit-okozhat-a-gyerekeknel-a-stressz.html Óvodások bankkártyával - Hogyan tanítsuk meg a gyereket bánni a pénzzel?http://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110105-ovodasok-bankkartyaval-hogyan-tanitsuk-meg-a-gyereket-banni-a.html Mitől függ, hogy gyerekünk menő vagy nem menő?http://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20101223-mitol-fugg-hogy-gyerekunk-meno-vagy-nem-meno.html Babahoroszkóp: A csillagok megmutatják, hogyan bánj a kisbabáddal!http://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20101223-babahoroszkop-tunemeny-vagy-forgoszel.html Szabad-e vegán étrenden tartani a gyereket?http://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20100426-szabade-vegan-etrenden-tartani-a-gyereket.html