Egy rendes háztartásban számtalan olyan anyag található, amely önmagában vagy bizonyos összetevői miatt káros az egészségre. Kevesen tudják, de a lakás levegőjének illatosítására használt termékek, a tisztítószerek, de egyes edények is veszélyesek lehetnek. Ha fontos számodra az egészséged, a következőket jobb száműznöd a lakásból minél előbb! A Life.hu-n két éve sokan olvastátok a következő cikket.

Teflonbevonatú edények és serpenyők

Senki sem vitatja, hogy nagyon kényelmes a teflonserpenyők használata, az edényt borító, tapadásmentes teflonnak köszönhetően. A teflon nyújtotta kényelemért azonban nagy árat kell fizetni. Az edények bevonata a PTFE - politetrafluoretilén - nevű szintetikus anyag felhasználásával készül, mely 260 °C hőmérséklet felett elkezd lebomlani, eközben pedig olyan füstöt bocsát ki, mely a kisebb állatokra nézve halálos, az emberi szervezetben pedig a légzőszerveket károsítja, amellett, hogy hányingert és fejfájást okozhat. A PTFE jelentette veszélyt elkerülheted, ha a főzési vagy sütési hőmérsékletet mérsékled, vagy a teflon helyett vasból, acélból készült főzőeszközöket használsz, esetleg sütés helyett párolod vagy főzöd az ételt.

thinkstockphotos.com

Műanyag flakonok

Idén márciustól már hazánkban is betiltották a BPA-t tartalmazó műanyag cumisüvegek gyártását és forgalmazását, mivel az említett anyag fejlődési rendellenességeket, hormonrendszeri és viselkedési zavarokat okozhat. A BPA azonban nemcsak a cumisüvegekben, hanem szinte az összes műanyag flakonban és edényben megtalálható. Ráadásul az anyag hő hatására fokozottabban oldódik ki a műanyagból, ideje tehát porcelán tányérban melegíteni az ebédedet a mikróban, és az ásványvizes üvegeket se tárold a napon. Sőt, ha teheted, kerüld el a használatukat.

Hagyományos tisztítószerek

Ők a háztartási bűnözőosztály krémje. Tele vannak mérgező kemikáliákkal - az egyik legártalmasabb közülük az irritatív ammónia, mely máj- és vesegondokat is okozhat. A fehérítők szem- és bőrirritációt válthatnak ki, egyes sütőtisztítók gőze pedig a légzőszerveidre ártalmas.

thinkstockphotos.com

Elkerülésükben segíthet, ha nemcsak a tetszetős csomagolás vagy a csábító tévéreklámok alapján választasz, hanem odafigyelsz az apróbetűs részekre a flakonon. Ma már sok helyen kaphatsz biotisztítószereket is, melyek ugyanolyan hatékonyan tisztítanak, de az egészségedre és a környezetedre sem károsak.

Mesterséges rovarirtók és légfrissítők

A rovarölők ugyan a nemkívánatos kis állatkák elpusztítására hivatottak, a bennük található mérgek azonban az emberi szervezetet sem kímélik. Az egyik ismert hangya- és csótányirtó szer például szem- és bőrizgató hatású, a tüdődnek és a központi idegrendszerednek sem tesz jót. Kártevőirtáshoz kis utánjárással természetes alapanyagú szereket is vásárolhatsz, a bórsav például kiváló csótányok ellen, de a szappanos víz is rovarölő hatású. Nemcsak a bogármentes, de az illatos lakásért is komoly árat fizethetsz, ha nem jól választod meg a termékeket. A légfrissítő ugyanis többek között akár asztmát is okozhat.

thinkstockphotos.com

Hiába van ráírva a flakonra, hogy természetes, attól még a legtöbb ilyen szer ftalátot tartalmaz, mely hormonproblémákért, és akár születési rendellenességekért is felelős lehet. A flakonos légfrissítők helyett ismét a természetes módszert ajánljuk: próbáld ki a fahéjas vagy a szegfűszeges párologtatást, az illóolajokat, és persze a gyakori szellőztetést!

Antibakteriális szerek

A nyakra-főre használt antibakteriális tisztálkodószereknek nagy szerepe van az antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek kialakulásában, illetve a gyermekek immunrendszerének nem megfelelő fejlődésében. Kaliforniai kutatások kimutatták, hogy a legelterjedtebb ilyen baktérium- és gombaölőszerek, a triklozán és a triklokarbán befolyásolhatják a nemi hormonokat és az idegrendszert, sőt egyesek szerint az autizmus kialakulásáért is felelősek.

Ezek az anyagok sajnos a szappantól a fogkrémig sok termékben jelen vannak, például néhány gyerekjátékban is, ráadásul felhalmozódnak az emberi testben és az anyatejben is megjelennek. Miközben semmi szükségünk antibakteriális környezet megteremtésére a lakásban, ráadásul a háztartásokban normálisan jelen lévő baktériumoknak kitett emberek immunrendszere is erősebb. Hiába pusztítod tehát fölöslegesen a kórokozókat, saját szervezeted védelmét gyengíted vele. Használj bio tisztálkodószereket, és sikeresen elkerülheted a triklozánt és veszélyes társait.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen  és a Facebookon  is!Titkos praktikák a nagyitól a ruhák tisztításáhozhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110202-hazi-praktikak-a-nagyitol-ruhatisztitashoz.html Így szabadulj meg végleg a konyhai szagoktól!http://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110124-haziszerek-konyhai-szagok-ellen.html Mégsem okoz asztmát a penész! - Nem káros a lakásbanhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110124-nincs-osszefugges-a-penesz-es-az-asztma-szerint.html Lesd el a nagyi trükkjeit takarításhozhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20101110-lesd-el-a-nagyi-trukkjeit-takaritashoz.html Vegyszerek nélkül is lehet makulátlan a lakáshttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20101110-vegyszerek-nelkul-is-lehet-makulatlan-a-lakas.html 4 dolog, ami miatt veszélyes az otthonodhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20101110-4-dolog-ami-miatt-veszelyes-az-otthonod.html 9 érv, hogy citromra cseréld a tisztítószerekethttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20101108-9-erv-hogy-citromra-csereld-a-tisztitoszereket.html