ökocímke takarítás háztartás tisztítószer természetes anyagok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden háziasszony szereti a tisztaságot maga körül, meg is teszünk érte mindent: ezerféle tisztítószer áll rendelkezésünkre a boltok polcain, szinte minden helyiségre vehetnénk egyet. A vegyszerek eredményesen bánnak el a kosszal és a baktériumokkal, ám ennek az eredményességnek az ára az, hogy károsítjuk a környezetünket és saját egészségünket. Emiatt ma már sokan keresik a bio tisztítószereket, melyekből egyre több is van az üzletek polcain. Mi a titkuk, és vajon tényleg annyira jók?

Szinte minden tisztítószerre van természetes alternatíva. A gépi mosószerek helyett, melyek tele vannak szintetikus illatanyagokkal és egyéb adalékanyagokkal, sokan használnak mosódiót, mely tisztán növényi eredetű, és úgy hat, mint a szappan. A mosópor alternatívájaként szerepelhet a mosószóda is, mely emellett felmosásra, bútortisztításra is alkalmazható. Bioboltokban pedig kaphatók marhaepekivonatos vagy narancsolajos folttisztító szerek is, melyek kíméletlenek a kosszal, de kíméletesek a környezettel és az emberi szervezettel szemben.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Minden természetes, ami bio?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy a biónak kikiáltott termékek valóban természetes összetevőkből állnak-e. Az Európai Unió bio rendeletei egyelőre csupán a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek esetében határozzák meg, hogy az milyen feltételekkel minősül "ökológiai"-nak, a többi terméknél jogszabályok egyelőre nincsenek. Így könnyen zavarba jöhetünk a termékeken látható különféle elnevezések és rövidítések láttán. Jó példa erre, hogy a bio vagy öko felirat például egyes kozmetikai termékeken nem feltétlenül jelenti azt, amit elvárnánk. A "természetes" felirat egy terméken például a kozmetikai ipar szempontjából csupán annyit jelent, hogy "azok az anyagok, melyeket egy természetes anyagból kivonhatunk".

Ráadásul egyezményes jelzés vagy logó sincs elfogadva, melyet látva biztosan tudhatnánk az adott termék minőségét - amiben bízni lehet ugyanakkor, az a legelterjedtebb és legobjektívebb NaTrue minősítő rendszer. Az általuk elfogadott termékek egy-, két- vagy háromcsillagosak lehetnek: egy csillag organikus alapanyagokat jelent, a két csillag jelentése: természetes alapanyagokból álló termék 70%-os bio összetevőkkel, természetesen a három csillag a legmagasabb minőségi kategóriát jelenti, azaz a termék bizonyíthatóan 95%-ban bio alapanyagokból készült.

A tanúsított biokozmetikumok esetén azok hitelességét hazánkban a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. végzi. Magyarországon az érvényes rendelet szerint a termék több mint 95%-ának tanúsított ökológiai gazdálkodásból kell származnia, és a gyártási technológiának is meg kell felelnie a szigorú előírásoknak. Magyarországon az EU-s ökocímkén kívül egyetlen, szigorú követelményekhez kötött általános ökocímke létezik, és ez a Környezetbarát Termék védjegy.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Vegyszerek helyett természetes hatóanyagok

Ha a sok jelölés között sikerül eligazodni, akkor a valóban biotisztítószereket érdemes használni, hiszen a környezetünket és az egészségünket is védjük vele. Nem kerül többféle maró hatású vagy allergizáló vegyszer sem a kezünkre, sem a szemünkbe, sem a tüdőnkbe. A biotisztítószerek lényege ugyanis, hogy a káros, veszélyes adalékanyagokat természetes, a környezetet és az egészséget nem károsító anyagokra cserélik, melyek a vegyszerekhez képest hatékonyak, de nem mérgezőek vagy allergének.
A mosóporok helyett - hogy kikerüljük az abban található foszfátokat és tenzideket, melyek allergiát és bőrirritációt válthatnak ki - a biotisztítószerek közül a mosódió ajánlott, mely 100%-ban növényi összetevőket tartalmaz, így a környezetet sem károsítja. Tisztítószerek esetében a veszélyes savak és lúgok helyett sok öko termék a narancs- és egyéb - biogazdaságból származó - olajok zsíroldó és folttisztító erejét használja. Fertőtlenítéshez sok biotisztítószer-gyártó ezüstoldatot használ, mely évszázadok óta bizonyítottan elpusztítja a kórokozókat, míg az emberi szervezetre teljesen ártalmatlan.

A boltban kapható fehérítők általában optikai fehérítőket tartalmaznak, melyek, megtapadva az anyag szálain, megváltoztatják annak fényvisszaverését, így az anyag fehérebbnek látszik, miközben valójában nem az. Az optikai fehérítők helyett a biofehérítők hatóanyaga aktív oxigén és olyan bioenzimek, melyek nem okoznak allergiát, és nem is károsak. A bio konyhai vagy fürdőszobai súrolószerek alapját pedig természetes kőzetlisztek és cukortenzidek képezik.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Az egészség drága

A bio vagy öko tisztítószerek általában webáruházakban kaphatók, de egyre több áruházláncban is megtalálni őket. Azok, amelyek valóban csak természetes összetevőket tartalmaznak, többnyire jelentősen drágábbak, mint vegyszerek társaik - kérdés az, hogy kinek mennyit ér az egészsége. Tény azonban, hogy egyes termékek a nagyobb kiszerelés miatt tovább tartanak, a mosódió például többször is felhasználható, ahogy az is, hogy nem kell az egyes szerekből többet használni csak azért, mert természetesek: a biotisztítószerek hatékonysága, ha nem is egyezik meg teljesen a mesterséges anyagokat tartalmazókkal, közel olyan mértékű, ezért nem kell belőlük többet használni, mint a megszokott mennyiség.

Legyél te is szatyortárs! - És spórolj!http://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110309-szatyorkozossegek-vasarlas-okosan-olcson.htmlVeszélyes, rákkeltő anyagok a lakásbanhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110223-veszelyes-rakkelto-anyagok-a-lakasban.htmlTitkos praktikák a nagyitól a ruhák tisztításáhozhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110202-hazi-praktikak-a-nagyitol-ruhatisztitashoz.htmlMeddőséget okozó anyagok a lakásbanhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110125-termeketlen-lehetsz-az-otthonod-miatt.htmlÍgy szabadulj meg végleg a konyhai szagoktól!http://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110124-haziszerek-konyhai-szagok-ellen.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.