Könnyű, gyors vacsoraötlet hétköznap estékre. Egy pohár finom bor, egy kis ropogós héjú, jó minőségű kenyér, valamint ez az ízletes étel, és máris valami csodásat varázsoltunk az asztalra. Ahogy az angolok mondanák, ez olyan igazi otthoni "comfort food".

Fehérborban párolt póréhagyma


Forrás: [origo]

Hozzávalók:

- 3-4 nagy póréhagyma, zöld része eltávolítva, és 10 cm hosszúságúra vágva
- 1 evőkanál sós vaj
- 1 csésze száraz fehérbor
- 1 csésze zöldségalaplé

Elkészítés:


Egy lábasban hevítsük fel a vajat. Tegyük bele a póréhagymacsíkokat, és pirítsuk világosbarnára, majd adjuk hozzá a fehérbort és az alaplevet. Ha elkezd forrni, vegyük takarékra és tegyünk rá fedőt. Fedővel a tetején főzzük, amíg a lé elpárolog, alkalmanként rázogassuk meg a lábast.

Videónkban megnézheted, hogyan készítsd el!





Egy egyszerű étel, amiben a hagyma édeskés íze krémessé válik a párolás során. Egy szelet toaston vagy friss baguette-en ugyanolyan finom lehet. Az itallal azonban két kérdés is adódhat: az első, hogy mivel főzzünk, és utána pedig mit igyunk az étel mellé. Főzéshez mindig érdemes olyan bort választani, amit szívesen meg is iszunk az étel mellé. Hibás vagy állott borokat semmiképpen ne használjunk, hiszen ezzel teljesen tönkretehetjük főztünket.

A póréhagyma mellé fehérbort választanék, mely savasságával szépen kiegyensúlyozza az étel édeskés ízét. Könnyű testű száraz fehérbort, melyben nincsenek fás, fűszeres jegyek, inkább friss, citrusos, így chardonnay-t vagy olaszrizlinget ajánlanék. A Somlói Classic Olaszrizling Tornaitól mindenben hozza, amit keresünk. Letisztult, szép, fiatalos savai, ásványossága és gyümölcsössége jól illik az ételbe, és akár az ételhez is. A keserű mandula az utóízében pedig izgalmas lecsengést biztosít.

Kalandvágyóbbaknak az étel mellé egy erősített bort választanék, méghozzá egy sherry-t. Szokatlan választásnak tűnhet, ugyanakkor ez a nagyon könnyű, kamillás és sós jegyeket idéző, élesztős alapjegyekkel rendelkező ital szépen ellensúlyozza az étel gazdag ízeit. A Barbadillo Solear Manzanilla, Sanlúcar de Barrameda bodegáiban a híres élesztőréteg a flór alatt érlelt ital, melyből kisebb üveg is elérhető, de én bátran ajánlanám a nagyobbikat, biztosan el fog fogyni. Ha esetleg mégsem, akkor az olajbogyónak vagy bármely tapasnak kiváló társa lehet, és két-három hétig is bontva eltartható a hűtőszekrényben.

Makifood főzőiskola

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!

 

Így fogyj édességgel, bűntudat nélkül!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110201-fogyokuras-edesseg-a-gyumolcskosar-receptje.html Olaszos csirkeragu gazdagon, Jamie módrahttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110128-olaszos-csirkeragu-jamie-olivertol.html Naphal papírcsomagocskákban ázsiai módrahttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110126-naphal-papircsomagocskakban-azsiai-modra.html Filléres finomságok: illatos fahéjas csiga kelt tésztábólhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110121-fahejas-csiga-receptje.html Filléres receptek: melegítő leves sült zöldségekbőlhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110120-filleres-fuszeres-zoldsegleves.html