Egyszerű ínyencség: fehérborban párolt póréhagyma

póréhagyma Makifood vegetarianizmus recept fehérbor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Könnyű, gyors vacsoraötlet hétköznap estékre. Egy pohár finom bor, egy kis ropogós héjú, jó minőségű kenyér, valamint ez az ízletes étel, és máris valami csodásat varázsoltunk az asztalra. Ahogy az angolok mondanák, ez olyan igazi otthoni "comfort food".

Fehérborban párolt póréhagyma


Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Hozzávalók:

- 3-4 nagy póréhagyma, zöld része eltávolítva, és 10 cm hosszúságúra vágva
- 1 evőkanál sós vaj
- 1 csésze száraz fehérbor
- 1 csésze zöldségalaplé

Elkészítés:




Videónkban megnézheted, hogyan készítsd el!



http://videa.hu/flvplayer.swf?v=gvoBNeFEWvqVI6LY


Az Origo Borbár ajánlata: Tornai Classic Somlói Olaszrizling 2007 vagy Barbadillo Sherries Antonio Barbadillo Solear Manzanilla


Egy egyszerű étel, amiben a hagyma édeskés íze krémessé válik a párolás során. Egy szelet toaston vagy friss baguette-en ugyanolyan finom lehet. Az itallal azonban két kérdés is adódhat: az első, hogy mivel főzzünk, és utána pedig mit igyunk az étel mellé. Főzéshez mindig érdemes olyan bort választani, amit szívesen meg is iszunk az étel mellé. Hibás vagy állott borokat semmiképpen ne használjunk, hiszen ezzel teljesen tönkretehetjük főztünket.

A póréhagyma mellé fehérbort választanék, mely savasságával szépen kiegyensúlyozza az étel édeskés ízét. Könnyű testű száraz fehérbort, melyben nincsenek fás, fűszeres jegyek, inkább friss, citrusos, így chardonnay-t vagy olaszrizlinget ajánlanék. A Somlói Classic Olaszrizling Tornaitól mindenben hozza, amit keresünk. Letisztult, szép, fiatalos savai, ásványossága és gyümölcsössége jól illik az ételbe, és akár az ételhez is. A keserű mandula az utóízében pedig izgalmas lecsengést biztosít.

Kalandvágyóbbaknak az étel mellé egy erősített bort választanék, méghozzá egy sherry-t. Szokatlan választásnak tűnhet, ugyanakkor ez a nagyon könnyű, kamillás és sós jegyeket idéző, élesztős alapjegyekkel rendelkező ital szépen ellensúlyozza az étel gazdag ízeit. A Barbadillo Solear Manzanilla, Sanlúcar de Barrameda bodegáiban a híres élesztőréteg a flór alatt érlelt ital, melyből kisebb üveg is elérhető, de én bátran ajánlanám a nagyobbikat, biztosan el fog fogyni. Ha esetleg mégsem, akkor az olajbogyónak vagy bármely tapasnak kiváló társa lehet, és két-három hétig is bontva eltartható a hűtőszekrényben.

Makifood főzőiskola

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!

Így fogyj édességgel, bűntudat nélkül!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110201-fogyokuras-edesseg-a-gyumolcskosar-receptje.htmlOlaszos csirkeragu gazdagon, Jamie módrahttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110128-olaszos-csirkeragu-jamie-olivertol.htmlNaphal papírcsomagocskákban ázsiai módrahttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110126-naphal-papircsomagocskakban-azsiai-modra.htmlFilléres finomságok: illatos fahéjas csiga kelt tésztábólhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110121-fahejas-csiga-receptje.htmlFilléres receptek: melegítő leves sült zöldségekbőlhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110120-filleres-fuszeres-zoldsegleves.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.