fokhagyma paradicsomszósz recept csirkehús ragu
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az olaszos csirkeragu, eredeti nevén cacciatora lényege az ízek nagyon egyszerű, de szerencsés kombinációja. Titka a friss rozmaring, az ízletes paradicsom és az olíva. 

iStockphoto
iStockphoto

A cacciatora vadásznét jelent, vagyis nyilvánvalóan ez az a fajta étel, amelyet az asszony Olaszországban a délelőtti vadászatból fáradtan hazatérő párjának készít. Nagyon alkalmas azonban népes vendégsereg számára is, mert jól elvan egyedül is a sütőben, nem kell bajlódni vele. Tökéletes választás hát hétvégi ebédnek is.

Hozzávalók:




- 1 kg feldarabolt csirke vagy ugyanekkora mennyiségű bontott csirke darabjai
- tengeri só és frissen őrölt fekete bors
- 4 babérlevél
- egy ág friss rozmaring
- 2 gerezd megtisztított fokhagyma
- 1,5 dl vörösbor
- liszt, behintéshez
- extraszűz olívaolaj
- 3 szardellafilé
- fél maréknyi kimagozott zöld vagy fekete olívabogyó
- 400 g jó minőségű konzervparadicsom

Elkészítés:




A csirkedarabokat szórjuk meg sóval és borssal, majd tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a babérlevelet, a rozmaringágat és egy szétnyomott fokhagymagerezdet, majd öntsük rá a bort. Hagyjuk pácolódni legalább egy órán át, de még jobb, ha egy egész éjszakát a hűtőben tölt.

iStockphoto
iStockphoto

A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra - gázsütőnél négyes fokozat. Szűrjük le a csirkét - a páclét ne öntsük ki -, majd konyhai törlőkendővel töröljük szárazra. Hintsük meg a húsdarabokat liszttel, majd a felesleget rázzuk le róla. Forrósítsunk fel egy tűzálló lábast, löttyintsünk bele egy kis olívaolajat, majd csak annyira süssük meg hirtelen a csirkéket, hogy világosbarna színt kapjanak. Tegyük félre a csirkéket, a lábast viszont vissza a tűzre, ebbe kerül ugyanis most a másik, felszeletelt fokhagyma. Gyenge lángon pirítsuk, amíg aranybarna lesz, akkor adjuk hozzá a szardellát, az olajbogyót, a konzervparadicsomot meg a csirkedarabokat a félretett páclével együtt. Forraljuk fel az egészet, fedjük le az edényt dupla réteg alufóliával, majd tegyük az előmelegített sütőbe másfél órára.

Ha letelt az idő, szedjük le a tetejéről az összegyűlt, felesleges zsiradékot, keverjük át, szükség esetén pedig sózzuk, borsozzuk. Vegyük ki a babérlevelet, a rozmaringágat, és tálaljuk salátával, tésztával - és legalább egy pohár kellemes vörösborral.

Van egy jó recepted? Töltsd fel Recepttárunkba, és oszd meg mással is!



Jamie Oliver: Olasz kaják

A cikkben szereplő recept Jamie Oliver Olasz kaják című könyvéből származik. A Park Kiadó gondozásában megjelent kötetet a www.parkkiado.hu weboldalon megrendelheted.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.