Duplázd meg a lakásod pofonegyszerű trükkökkel! - Átalakítás lépésről lépésre

méret otthon tér lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bármerre rendezgeted a bútorokat, nem tűnik nagyobbnak a lakás? Ne azon keseregj, hogy nem tudod tágasabbra cserélni! Kövesd útmutatásunkat, és duplázd meg a teret! Optikailag kétszer akkorának hat majd!

Thinkstock
Thinkstock

Könnyű, szellős vázú, praktikus bútorok és tárolók

A nagy, nehéz bútorok nagy lakásokhoz illenek, és azokban is férnek el. Ha aprócska lakás tulajdonosa vagy, ezekről a robosztus bútorokról jobb, ha lemondasz. Helyettük válassz könnyű, modern típusokat, azok között is a világos, pasztell vagy fényes színűeket favorizáld. Ne felejtsd el, hogy a berendezéssel nemcsak vízszintesen, hanem függőlegesen is terjeszkedhetsz.

Egy magasra, ajtó vagy ablak fölé szerelt polcon például elférnek a ritkán olvasott könyvek, de még a nagyitól kapott, kidobhatatlan családi ereklyék is, és a hasznos helyet sem foglalják. Ugyanígy teret spórolhatsz a "lábas" szekrény, az ágy vagy a kanapé alá rejthető fiókokkal vagy szekrénykékkel, praktikus ládákkal vagy tárolókkal. Ágyként - főleg akkor, ha egyszobás lakásban laksz, és nincs külön hálószobád - funkcionálhat egy összecsukható kanapéágy vagy szekrénybe rejthető alvóalkalmatosság is. Ha a belmagasság engedi, galériával szinte egy egész szobát varázsolhatsz magadnak. Ha elég időt szánsz rá, a kisebb-nagyobb lakberendezési üzletekben biztosan megtalálod az ízlésednek és célodnak megfelelő bútorokat, kiegészítőket.

Optikai tértágítás világos színekkel

Míg a sötét színek kicsinyítenek, addig a világos árnyalatok nagyítanak. Ha tehát kicsi a lakásod, felejtsd el a divatos fekete, bordó vagy királykék falakat, fess vagy festess inkább fehérre, világoskékre, vidám napsárgára vagy lányos rózsaszínre. A halvány árnyalatok és a pasztellszínű falak ugyanis optikailag tágítják a teret, látszólag négyzetmétereket nyerhetsz. Ha nem akarsz egyszínű, egysíkú lakást, nem kell tartózkodnod a mintáktól, csak arra ügyelj, hogy a falakat vízszintesen díszítsd, ezzel nagyítva a teret.

Thinkstock
Thinkstock

De ne csak a falak legyenek világosak, lehetőleg a padló is. Akár szőnyegpadlót, akár padlólapot, akár parkettát keresel, okvetlenül tartsd szem előtt a színkérdést. Ugyanígy halvány árnyalatúak legyenek a függönyeid, az ajtók és ablakkeretek, ha a fehér nem a te színed, leteheted a voksodat a világoskék, zöld, sárga, sőt szürke vagy barna mellett is.

Csalj tükörrel!

Okosan elhelyezett tükrökkel sokat csalhatsz a lakás méretén optikailag. Ráadásul minél nagyobb egy tükör, annál nagyobbá varázsolja a teret. A méret mellett még a forma is nagyon fontos, inkább vízszintes, téglalap alakú vagy ovális legyen, mintsem kerek vagy függőleges. A tükör kerete pedig legyen világos és a lehető legkisebb. Két, egymással szemközti vagy egymás melletti falra szerelt tükör és a megfelelő fényviszonyok csodálatos tértágítók.

Thinkstock
Thinkstock

Játssz a lámpákkal!

Ha kicsi a lakásod, jó, ha minél nagyobbak az ablakaid, vagy üveges az ajtód, hogy a fény szabadon járhasson-kelhessen az otthonodban. Világos, áttetsző függönyök engedjék be a természetes fényt és tartsák kívül a kíváncsi tekinteteket. És persze nem kevésbé fontosak a mesterséges fényforrások! Lógó csillár helyett plafonra szerelhető lámpát válassz, az ugyanis jobban bevilágítja a teret, ráadásul közvetlenül a mennyezetről. Ezt kiegészítheted álló- és falilámpákkal, sőt gyertyákkal és mécsesekkel is, ha nem akarod, hogy mindig fényárban ússz.

A környezeted és a pénztárcád védelme érdekében energiatakarékos izzókat használj. A fény ráadásul jobban kiemeli a világos falak és padló térnövelő hatását, fokozva az optikai tágítást. Sőt, a tükrök és a fényforrások is jó barátok, ha látszólag bővíteni szeretnél a helyiségeken. Ha a nagy, vízszintes tükröt ablakkal vagy lámpával szemben helyezed el, egyszerre világosíthatsz és nagyíthatsz is az otthonodon.

Vadonatúj konyhaszekrény 20 000 forintból - Így újíttasd fel tetőtől talpig!http://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20110509-vadonatuj-konyhaszekreny-20-000-forintbol-igy-ujittasd-fel-tetotol.htmlNagy tavaszi boltkörkép - Tavaszi trendek a lakberendezésbenhttp://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20110417-nagy-tavaszi-boltkorkep-tavaszi-trendek-a-lakberendezesben.htmlMi a kedvenc színed? Árulkodik rólad!http://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20110214-a-kedvenc-szined-elarulja-milyen-a-szemelyiseged.htmlSiker és boldogság: így használd a színeket!http://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20110127-igy-hasznald-a-szineket-a-feng-shui-szerint.htmlUnalmas a kilátás? A virtuális ablaké a jövőhttp://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20110127-virtualis-ablak.htmlA legjobb színek a lakásban - Tedd, ne tedd!http://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20110104-ilyen-szinure-fesd-a-lakasod.htmlDobd fel a fehér falat extra módszerekkel!http://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20101111-dobd-fel-a-feher-falat-extra-modszerekkel.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.