Az egyik legelterjedtebb édesítőszer az aszpartám, és kevés kivétellel szinte minden diétás, light vagy cukormentes termékben megtalálható. Káros hatásairól azonban már évtizedek óta vitáznak a szakértők, aminek, úgy tűnik, már sosem lesz vége.

Az aszpartám, a népszerű édesítőszer körüli vita még az 1990-es években kezdődött. Akkoriban ugyanis egyre többen fordultak orvoshoz megmagyarázhatatlan tünetekkel, amelyeket végül az orvosok az édesítőszerrel hoztak összefüggésbe. Azóta számos tanulmány állítja, hogy ennek a vitatott vegyi anyagnak legalább 90 fajta mellékhatása lehet, kezdve a fejfájástól a depresszión át a vetélésig. Ezt a gyártók azonban minden alkalommal megcáfolják, és a mai napig folyik a vita arról, mi is az igazság.

Thinkstock

Egy új tanulmány szerint az aszpartámot tartalmazó termékek rákot, illetve vetélést is okozhatnak. Az Európai Bizottság tisztviselői nemrég ezért arra kérték az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot - röviden EFSA-t -, hogy vizsgálja felül az aszpartámmal foglalkozó kérdést 2020-ig.


A vegyülettel kapcsolatos aggodalmakat egyébként az egyik összetevője, a metanol okozza, ami közismert idegméreg. A szervezetbe kerülve ez a veszélyes anyag két további, szintén káros anyagra, hangyasavra és formaldehidre bomlik, utóbbit mellesleg a holttestek kémiai tartósításához használják. A brit szakértők ezzel kapcsolatban az év elején mégis meglepő érvekkel álltak elő. Szerintük még a hosszú távú aszpartám fogyasztása sem valószínű, hogy káros, a metanol ugyanis a zöldségekben és a gyümölcsökben is megtalálható. Akárhogyan is, az Európai Bizottság nemrég arra kérte az EFSA-t, hogy a 2020-as felülvizsgálatot minél hamarabb végezzék el.

Nyári főzőtanfolyam játékhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110524-fozotanfolyam-jatek.html A leghatékonyabb méregtelenítő turmix receptje - Takarítsd ki a szervezeted!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110523-a-leghatekonyabb-meregtelenito-turmix-receptje-takaritsd-ki-a-szervezeted.html 3 izgalmas főzőiskola Budapesten - Ismerkedéshez sem utolsók!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110520-3-izgalmas-fozoiskola-budapesten-ismerkedeshez-sem-utolsok.html Felejtsd el a kenyeret! Íme, a tökéletes szendvics fogyni vágyóknak!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110519-felejtsd-el-a-kenyeret-ime-a-tokeletes-szendvics-fogyni-vagyoknak.html Imádsz nassolni? Így lehetsz mégis tökéletes formában a bikiniszezonban!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110518-imadsz-nassolni-igy-lehetsz-megis-tokeletes-formaban-a-bikiniszezonban.html A 10 legerősebb méregtelenítő zöldség és gyümölcs - Így fogyaszd őket!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110516-a-10-legerosebb-meregtelenito-zoldseg-es-gyumolcs-igy-fogyaszd.html Látványos fogyás hetek alatt: bébiétel-diétával tartja formában magát az X-Faktor sztárjahttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110512-latvanyos-fogyas-hetek-alatt-bebieteldietaval-tartja-formaban-magat-az-xfaktor.html