Tényleg veszélyes? Íme az igazság a közkedvelt édesítőről

mellékhatás vegyi anyagok metanol édesítőszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egyik legelterjedtebb édesítőszer az aszpartám, és kevés kivétellel szinte minden diétás, light vagy cukormentes termékben megtalálható. Káros hatásairól azonban már évtizedek óta vitáznak a szakértők, aminek, úgy tűnik, már sosem lesz vége.

Az aszpartám, a népszerű édesítőszer körüli vita még az 1990-es években kezdődött. Akkoriban ugyanis egyre többen fordultak orvoshoz megmagyarázhatatlan tünetekkel, amelyeket végül az orvosok az édesítőszerrel hoztak összefüggésbe. Azóta számos tanulmány állítja, hogy ennek a vitatott vegyi anyagnak legalább 90 fajta mellékhatása lehet, kezdve a fejfájástól a depresszión át a vetélésig. Ezt a gyártók azonban minden alkalommal megcáfolják, és a mai napig folyik a vita arról, mi is az igazság.

Thinkstock
Thinkstock

Egy új tanulmány szerint az aszpartámot tartalmazó termékek rákot, illetve vetélést is okozhatnak. Az Európai Bizottság tisztviselői nemrég ezért arra kérték az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot - röviden EFSA-t -, hogy vizsgálja felül az aszpartámmal foglalkozó kérdést 2020-ig.




Nyári főzőtanfolyam játékhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110524-fozotanfolyam-jatek.htmlA leghatékonyabb méregtelenítő turmix receptje - Takarítsd ki a szervezeted!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110523-a-leghatekonyabb-meregtelenito-turmix-receptje-takaritsd-ki-a-szervezeted.html3 izgalmas főzőiskola Budapesten - Ismerkedéshez sem utolsók!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110520-3-izgalmas-fozoiskola-budapesten-ismerkedeshez-sem-utolsok.htmlFelejtsd el a kenyeret! Íme, a tökéletes szendvics fogyni vágyóknak!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110519-felejtsd-el-a-kenyeret-ime-a-tokeletes-szendvics-fogyni-vagyoknak.htmlImádsz nassolni? Így lehetsz mégis tökéletes formában a bikiniszezonban!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110518-imadsz-nassolni-igy-lehetsz-megis-tokeletes-formaban-a-bikiniszezonban.htmlA 10 legerősebb méregtelenítő zöldség és gyümölcs - Így fogyaszd őket!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110516-a-10-legerosebb-meregtelenito-zoldseg-es-gyumolcs-igy-fogyaszd.htmlLátványos fogyás hetek alatt: bébiétel-diétával tartja formában magát az X-Faktor sztárjahttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110512-latvanyos-fogyas-hetek-alatt-bebieteldietaval-tartja-formaban-magat-az-xfaktor.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.