A felnőttek számára a gyereknyafogás a legirritálóbb hang, derült ki a legújabb kutatásból.


Már régóta gyanították a tudósok, de most egy tanulmánnyal be is bizonyították, hogy a legidegesítőbb hang a világon a gyereknyafogás. A kutatók önkénteseket kértek meg, hogy egyszerű matematikai számításokat végezzenek el, miközben olyan zajokat kellett hallgatniuk, mint például a gyereksírás, a gyereknyafogás, az emberi beszéd, vagy éppen gépi zajok.

Thinkstock

Meglepő módon az önkéntesek sokkal több hibát vétettek, miközben a gyerekek nyafogását hallgatták. "Aki gyereknyafogást vagy hisztit hall, alapvetően kevesebb munkát képes elvégezni, és több hibát is vét" - magyarázta a kutatás vezetője, Rosemarie Sokol Chang. A tanulmányból az is kiderült, hogy az eredményeket az sem befolyásolta, hogy férfiak vagy nők voltak-e a tesztalanyok, illetve az sem, hogy van-e gyerekük vagy nincs.
Chang professzor szerint ezek az eredmények evolúciós okokra vezethetők vissza. A gyereksírás, illetve a nyafogás ugyanis a szülőt cselekvésre ösztönzi, mivel ezek a hangok többnyire valamilyen veszélyhelyzetre utalnak. Pontosan úgy, mint egy tűzoltóautó szirénájának a hangja, ami mellett senki sem ülne szívesen, ugyanakkor ez az idegesítő hang az, ami cselekvésre ösztönöz azzal, hogy felkelti a figyelmet.

A következő amatőr videón látható hiszti jó példa az idegesítő hangra:

Jól bírja a várandósságot a politikus fiatal felesége - Már három hónapos terheshttp://www.life.hu/anyaskodj/20110620-mar-harom-honapos-terhes-rogan-antal-felesege.html A lovaknak köszönheti a vak kisfiú, hogy tud olvasni - Így segítenek a gyógyulásban az állatokhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110617-allatterapia-igy-segitenek-a-gyogyulasban-az-allatok.html Így kezeld, ha hazudik a gyerek! - Hogy megmaradjon a bizalomhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110617-igy-kezeld-ha-hazudik-a-gyerek-hogy-megmaradjon-a.html Ritka fotók! Édesanyja ragyogó szépségét örökölte az énekesnő hároméves kislányahttp://www.life.hu/anyaskodj/20110617-ritka-fotok-edesanyja-ragyogo-szepseget-orokolte-az-enekesno-keteves-kislanya.html "Hűséges és jó apa leszek" - Alekosz nem fél az apaságtólhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110617-huseges-es-jo-apa-leszek-alekosz-nem-fel-az.html "Hiányzik a whiskey" - Amióta szült, teljesen felfordult Pink életehttp://www.life.hu/anyaskodj/20110616-hianyzik-a-whiskey-amiota-szult-teljesen-felfordult-pink-elete.html Így válassz naptejet a gyereknek! - Árakkal, faktorszámokkalhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110616-igy-valassz-naptejet-a-gyereknek-arakkal-faktorszamokkal.html Nyerj szállást a győri Győrkőcfesztivál idejére!http://www.life.hu/anyaskodj/20110615-gyorkocfesztival-jatek.html