Elhalt bőr, elhullott rovarok és vírusok: a párna súlyának harmadát is kitehetik!

párna baktériumok vírus poratka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gondolnád, hogy a párnád belsejében virágzó életet élnek a poratkák és a bacilusok? A kedvenc kispárnád, amelyiken minden éjjel álomra hajtod a fejed, akár még az egészségedre is veszélyes lehet, ha nem tisztítod rendszeresen.

A többség általában csak a párna huzatát cserélgeti hétről hétre, és nem is gondol bele, hogy a tiszta felszín alatt milyen élővilág fejlődik. A hálószoba fülledt levegője ugyanis tökéletes környezetet biztosít a párnákban lévő baktériumok, vírusok és poratkák számára az elszaporodáshoz. Ezért egy átlagos párnában 100 000 poratka is élhet, akik az ürülékükkel és egyéb szennyeződésekkel együtt akár a párna súlyának az egyharmadát is kitehetik.

Thinkstock
Thinkstock

A legújabb kutatások arra figyelmeztetnek, hogy a legveszélyesebb baktériumok és vírusok a kórházakban akár komoly fertőzések forrásai is lehetnek, mivel a betegek a párnák által könnyen átadhatják egymásnak a fertőzéseket. Egy nemrég megjelent tanulmány több száz párnát vizsgált meg, melyek a londoni kórházak betegei használtak. Az eredmények pedig magas számú "élő" szennyeződés jelenlétét mutatták ki. Ezért a kutatás vezetője, Dr Arthur Tucker arra figyelmeztet, hogy komoly biológiai veszélyforrást jelenthetnek a párnák. "Ez azt jelenti, hogy a betegek így átadhatják, és valószínűleg át is adják egymásnak a fertőzéseket" - magyarázta Dr. Tucker.

Legalább háromhavonta kellene mosni a párnákat

A fő problémát a párnák anyaga jelenti, ami átengedi és magában tartja a testnedveket, amely az emberi testtel érintkezve megfelelő hőmérsékletet biztosít a baktériumok szaporodásához. A kutatók szerint a párnák terjeszthetnek bárányhimlőt, influenzát, gyomor- és légúti betegségeket, sőt a trópusi országokban még leprát is.
"Ez nem csak a kórházak problémája, ez bárki számára fontos lehet, aki igazán jól szeretne aludni. Mindenki csak a huzatát cseréli a párnáknak, ami így tisztának és jó illatúnak tűnik, holott igazából ez csak a felszín, ami alatt igazán gusztustalan dolgok lehetnek" - tette hozzá Dr. Tucker. A szakértők szerint a legjobb, ha új, szintetikus anyagból készült párnát veszünk és gyakran, lehetőleg havonta, de legalább háromhavonta mosógéppel kimossuk.

Bevállalta! Így még sosem láttad a first lady-t!http://www.life.hu/hazitunder/20110623-bevallalta-igy-meg-sosem-lattad-a-first-ladyt.htmlNem csalódtunk benne! Íme, a Budapesten koncertező Ke$ha kívánságlistájahttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110621-nem-csalodtunk-benne-ime-a-budapesten-koncertezo-keha-kivansaglistaja.htmlÍgy találhatod meg a nagy Ő-t egy egyszerű gyertyával - Plusz 9 szerelemhozó tárgyhttp://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20110621-igy-talalhatod-meg-a-nagy-ot-egy-egyszeru-gyertyaval-.htmlFeketén vagy krémesen szereted? - Ilyen vagy a szerelemben!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110620-feketen-vagy-kremesen-szereted-amilyen-kavet-szeretsz-olyan-vagy.htmlEgyben sült húshoz legjobb a magyar sertéshttp://www.life.hu/hazitunder/20110616-egyben-sult-hushoz-legjobb-a-magyar.html20 évvel fiatalabb lányt vesz feleségül II. Albert monacói herceghttp://www.life.hu/hazitunder/20110618-uj-hercegi-eskuvo-a-lathataron-eskuvoi-lazban-eg-monaco.htmlHátborzongató! A halott asszony szelleme árulta a házat! - Csak erős idegzetűeknekhttp://www.life.hu/hazitunder/20110617-hatborzongato-a-halott-asszony-szelleme-arulta-a-hazat-csak.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.