2011. július 4-én hétfőn szavazták meg a honatyák a Munka Törvénykönyvének változásait, melyek 2011. augusztus 1-jén lépnek életbe, és melyek az anyukák helyzetét is jelentősen befolyásolják.

Thinkstock

Eddig három hónap lehetett a próbaidő - most fél évre emelték

A próbaidő alapállásban 30 nap. A munkavállaló és a munkáltató megállapodhatott eddig is abban, hogy ezt felemelik három hónapra, csakhogy az új szabályok értelmében ez az idő a jövőben jóval hosszabb lehet. A Munka Törvénykönyvének módosítása értelmében augusztustól hat hónapra is megnyújtható lesz a munkaviszonyban a próbaidő ideje, ha a vállalatnál érvényben lévő kollektív szerződés úgy rendelkezik. Így akár fél évig azonnali hatállyal és indoklás nélkül megválhat tőled a munkáltatód. Ez azért fontos, mert a próbaidő alatt nem él a kismama felmondási védelme: ha kiderül, hogy kisbabát vársz, bármelyik nap búcsút inthetnek.

Thinkstock


Csak a gyed elsó hat hónapjára jár szabadság

A szülési szabadságról való visszatérés esetén eddig a tgyás időtartamára és a gyed első évére kapott a kismama szabadságot - erre a másfél évre általában 40 nap fizetett szabadság járt. Ehhez hozzájött még a szülés évében ki nem vett szabadság és a visszatérés évében lévő időarányos szabadság, ami kényelmes bölcsődei, óvodai beszoktatási időszakot jelentett.

A tgyás időtartamára továbbra is teljes mértékben jár szabadság, a jövőben azonban a gyednek csak az első hat hónapjára - a korábbi egy év helyett. Ez azt jelenti, hogy elesel körülbelül 15 nap szabadságtól a visszatérés után, attól függően, hogy hány éves vagy, és milyen pótszabadságok illetnek meg, például a gyermekeid után.

A munkaviszony megszűnésekor a  munkáltató pénzben is megválthatja a ki nem vett szabadságokat, akkor is, ha szülés után térsz vissza és intesz búcsút. Hacsak nincs kilátásban új munkahely, érdemes inkább úgy megállapodnod a céggel, hogy a pénzben megváltás helyett inkább állományban töltöd a szabadságot idejét, mert addig is biztosított vagy, és nem kell magad után az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetned. Meg lehet váltani pénzben a szabadságot akkor is, ha a GYED vagy GYES után azonnal munkába állsz, és nincs lehetőség a szabadságok kiadására.

Thinkstock

A vezetőknek már nem lesz egyszerű felmondani

Jó hír, hogy a törvény hatályba lépése után a vezető állású kismamáknak már nem lesz olyan egyszerű felmondani, ha két csíkot mutat a terhességi teszt: a munkáltató köteles a vezető terhessége kezdetétől a szülési szabadsága végéig terjedő időszak alatt a rendes felmondását az általános szabályok szerint megindokolni. Eddig indoklás nélkül lehetett megválni a vezető állású kismamától, ami bizonyos esetekben azt eredményezte, hogy a kismama korábbi magas jövedelme ellenére nem volt jogosult tgyásra, gyedre, csak az alacsony összegű gyesre. Ha a munkáltató nem szakszerűen indokolja meg a felmondást, a döntés megtámadható a Munkaügyi Bíróságon - erre eddig nem volt lehetőség.

Időben kell szólnod, ha vissza akarsz menni dolgozni

És végül még egy fontos változás, ami szabályozza a szülési szabadságról visszatérő kismamák helyzetét: ha fél éve vagy otthon, akkor 30 nappal, ha fél évnél régebb óta babázol, akkor 60 nappal előre kell szólnod, ha vissza szeretnél menni dolgozni. Ha írásban jelzed a munkáltatódnak a visszatérési szándékodat - mondjuk aláíratod a szándékodat közlő levelet a feletteseddel, vagy tértivényes levelet küldesz a cégnek -, akkor 30, illetve 60 nap elteltével a munkahelyed köteles újra munkát adni neked. Amennyiben nem tudnak számodra munkát biztosítani, akkor állásidőre járó bér illet meg, nem kell gyeden, illetve gyesen maradnod csak azért, mert nem várnak vissza.


Pintér Kathrin, tb-szakértő

Jól bírja a várandósságot a politikus fiatal felesége - Már három hónapos terheshttp://www.life.hu/anyaskodj/20110620-mar-harom-honapos-terhes-rogan-antal-felesege.html Te meg tudnál élni 33 500 forintból egy hónapig? - Ennyi marad a minimálbérből egy anyánakhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110531-te-meg-tudnal-elni-33-ezer-forintbol-egy-honapig-.html 4 fantasztikus játszóház Budapesten, ahol mindent szabadhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110524-4-fantasztikus-jatszohaz-budapesten-ahol-mindent-szabad.html Te miért nem vállalsz gyereket? - Megnéztük, mire hivatkoznak a magyar nőkhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110513-te-miert-nem-vallalsz-gyereket-megneztuk-mire-hovatkoznak-a.html Nem tudsz mit kezdeni a gyerekkel nyáron? - Íme a legjobb táborötletek 2011-ben!http://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110512-nem-tudsz-mit-kezdeni-a-gyerekkel-nyaron-ime-a.html Így nyerd vissza az alakod gyorsan és tartósan! - Biztonságos módszerek szülés utáni fogyáshozhttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110509-igy-nyerd-vissza-az-alakod-gyorsan-es-tartosan-biztonsagos.html