Elhunyt 86 éves korában George Lang magyar születésű étteremtulajdonos, szakácskönyvek szerzője, akinek munkásságát a gasztronómia világában olyan helyek fémjelezték, mint a New York-i Café des Artistes. Lang az 1990-es évek elején segített új életre kelteni a budapesti Gundel éttermet.

Az idős férfi felesége, Jenifer Harvey Lang közlése szerint férje kedden halt meg. Egy ideje Alzheimer-kór miatt kezelték - írta meg a New York Times című lap.


George Lang - eredeti nevén Deutsch György - Székesfehérváron született 1924. július 13-án. Tinédzserként került Budapestre, hegedülni tanulni. A II. világháború idején megszökött egy kényszermunkatáborból, úgy próbálta menteni az életét, hogy csatlakozott a nyilasokhoz. A fasiszták között "megbújva" azonban zsidókat mentett, később ők tanúskodtak mellette, amikor a bevonuló szovjetek elfogták. Langot végül egy koporsóban csempészték át Ausztriába. 1946-ban mindössze pár dollárral a zsebében érkezett New Yorkba. Nem beszélt angolul, álma pedig az volt, hogy koncerthegedűs legyen. Jascha Heifetzet hallva azonban arra a meggyőződésre jutott, más területen kell keresnie a boldogulást, amit végül az éttermek világában talált meg.

Thinkstock

Gyorsan haladt felfelé a szamárlétrán, előbb séf, majd bankettmester lett, végül a Restaurant Associates nevű szervezetet kötelékében fejlesztett új étteremterveket. Alapítója volt a Négy Évszak étteremnek, 1970-ben saját tanácsadó vállalkozást alapított, ez volt az első ilyen cég az Egyesült Államokban. 1975-ben a Hotel des Artistes vezetésének egyik tagja felkérte, hogy vegye át a szálloda éttermét, amely irányítása alatt a nagyváros egyik kedvenc helye lett. Magyar gyökereitől sem szakadt el, az 1990-es években segített újjávarázsolni a budapesti Gundel éttermet.

Elhunyt Habsburg Ottó, az utolsó magyar király fiahttp://www.life.hu/szorakozz/20110704-elhunyt-habsburg-otto-az-utolso-magyar-kiraly-fia.html Gyászol a filmvilág! Elhunyt mindenki kedvenc detektíve, Columbo!http://www.life.hu/gyogyulj/20110624-gyaszol-a-filmvilag-elhunyt-mindenki-kedvenc-detektive-columbo.html Elhunyt a Pretty Woman és a Pókember producerehttp://www.life.hu/legykepben/napifriss/20110614-elhunyt-laura-ziskin-a-micsoda-no-a-harcosok-klubja-es.html Elhunyt Leon Botha, a híres progeriás DJhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110609-elhunyt-leon-botha-a-hires-progerias-dj.html Elhunyt Josef von Ferenczy , az SOS Gyermekfalu atyjahttp://www.life.hu/anyaskodj/20110531-elhunyt-a-josef-von-ferenczy-az-sos-gyermekfalu-atyja.html