Cambridge hercegnőjének divatformáló szerepe mára megkérdőjelezhetetlen, tízezrek követik a stílusát és lesik árgus szemekkel, mert amit az egyik nap ő visel, az másnap szembejön velünk az utcán. Kedvence, a púderszínű magas sarkú, ma már mindenhol sztár a vörös szőnyegtől kezdve az aszfaltig. A mi kedvencünk viszont a kanadai körúton viselt csinos mokaszinja. Ez a lapos talpú cipőfajta megfelelő körítéssel nőies, sportos és elegáns viselet is lehet.


Forrás: AFP

Kezdetben volt a puha bőrből készült "lábzsák", amelyet az amerikai indián nők és férfiak viseltek azért, hogy megvédjék a lábukat a természettől és gyorsabban tudjanak mozogni. Ebből született az egyetlen puha őzbőr darabból szabott, kagylókkal, gyöngyökkel díszített, kemény talpú indián mokaszin, amelyet az amerikai gyarmatokon élő telepesek asszonyai is hamar felfedeztek maguknak. A gyönyörű, de a viszontagságos körülmények között használhatatlan topánjaikat örömmel cserélték le ezekre a kényelmes és praktikus darabokra - egyelőre csak a házon belül.

www.metmuseum.org

A 20. század társadalmi változásai átalakították a divat világát is. Elterjedtek azok a cipők, amelyekben járni, dolgozni, sportolni is lehetett. Az egykori indián mokaszinok számtalan változata alakult ki. Paul Sperry gumitalpú, fűzős vitorláscipőt tervezett, azóta is ez "A Klasszikus". Érdekesség, hogy a gumitalp rovátkáit cocker spánieljének talpa ihlette, így a cipő nem csúszik a nedves hajófedélzeten. Ikonikusak a Tod's puha bőrből készült színes mokaszinjai, amelyek jellegzetességei a talpukon lévő gumigömbök. Hardcore klasszikus a Bass Weejun papucscipője is, amelyet az ötvenes években a "Penny Loafer" becenévvel illettek, hiszen a nyelven kialakított nyílásba fémpénzt csúsztattak. Ugyanígy mokaszin fazon a Magyarországon divatossá vált makkos cipő, amelyre nem szívesen emlékszünk vissza, hiszen elegáns nadrág vagy farmer helyett susogós melegítővel viselték a férfiak.

A mokaszin, a loafer vagy a vitorláscipő az idei nyár kedvence. Viselhetjük sima pamuttoppal és sorttal. Kevésbé lesz sportos az összeállítás, ha figyelmet fordítunk a hangsúlyos kiegészítőkre, mint a gigantikus nyaklánc vagy a több darabból álló karkötő.


Mokaszin: Velvet, póló: Esprit, nyaklánc: Mango, sort: H&M, öv, táska: Zara, karkötő: Promod

Lehet, hogy eszünkbe sem jutna könnyű, nyári ruhát viselni hozzá, pedig a mokaszin ezzel is működik. A lényeg, hogy az elegancia helyett a ruha laza, sportos énjét mutassuk meg. Ebben lehet segítségünkre egy könnyű kardigán vagy például egy műanyag keretes napszemüveg.


Mokaszin: Vagabond, ruha: Camaieu, kardigán: H&M, napszemüveg: Mango, karkötő: Promod, táska: Pistolpete Bags

Egy felhajtott szárú farmer és egy finom blúz kettősét is teljessé teheti egy lapos talpú mokaszin. Igazából itt is a kiegészítők azok, amikkel ízlésünkre formálhatjuk az egyébként egyszerű összeállítást.


Mokaszin: Mango, blúz: New Yorker, farmer: Charles Vögele, karkötő, fülbevalók: H&M, szemüveg, táska: ZaraMáris üzletet csinálnak Amy halálából?http://www.life.hu/legytrendi/20110727-fred-perry-amy-winehouse-kollekcioja.html Duci vagy? Szegd meg az elavult divatszabályokat!http://www.life.hu/legytrendi/20110728-duci-vagy-szegd-meg-az-elavult-divatszabalyokat.html A pasim szekrényéből öltözködtem - Így néztem ki!http://www.life.hu/legytrendi/20110728-a-pasim-szekrenyebol-oltozkodtem.html Kis fehér ruha - A nyár kedvencét a sztárok is imádjákhttp://www.life.hu/legytrendi/20110727-kis-feher-ruha-a-nyar-kedvencet-a-sztarok-is.html Lakatos Márk átalakít: Újjászületett a szülésznőhttp://www.life.hu/legytrendi/20110726-lakatos-mark-atalakit-16.html Így lett az olcsó vászonszatyorból egyedi divattáskahttp://www.life.hu/legytrendi/kiegeszitok/20110722-olcso-vaszonszatyorbol-egyedi-divattaska.html 5 divatblogger, 5 stílus, 5 inspirációhttp://www.life.hu/legytrendi/streetfashion/20110721-5-divatblogger-5-stilus-5-inspiracio.html Ezt látnod kell! - 3 stílus, 3 divatkuckóhttp://www.life.hu/legytrendi/20110720-ezt-latnod-kell-3-stilus-3-divatkucko.html