Európa 7 csodálatos túraútvonala - Spanyolországtól Ausztriáig

szórakozás kirándulás túrázás Európa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hegyek, völgyek, kacskaringós ösvények. Európában szebbnél szebb túraútvonalak várják, hogy kövesd őket. Elő a túracipőt, túrabotot, a hátizsákodba pakolj be elemózsiát, kerekedj fel, kirándulj és gyönyörködj!  

1. Spanyolország - Szent Jakab útja

Felejthetetlen élmény végigjárni Szent Jakab zarándokútját - ez aztán megváltoztatja az embert, a vándorút alatt eddig ismeretlen dolgokat tudhatsz meg magadról és a világról. Kövesd a kagylókkal megjelölt ösvény utolsó, 30 kilométeres szakaszát, ami a gall dombságon keresztül vezet, Triacastelán, Sarrián, Portomarínon, Lavacollán és Palas de Rei-en keresztül. Szívd be mélyen a zölden ragyogó eukaliptuszligetek illatát, és megtisztul a lelked! Végül megérkezel az úti célodhoz, Santiago de Compostelába. A spanyol városka katedrálisa és az óvárosban kanyargó utca, a Rúa de Franco stílusos épületei a zarándokok fölé tornyosulnak, köszöntve őket útjuk végén.

AFP
AFP



2. Anglia - Hadrianus útja

A híres római császár útja parttól partig húzódik a skót határ mentén. A Coast to Coast Walk mintegy 135 kilométer hosszú, és bizony egy hét is kell hozzá, hogy végigjárd. Hadrianus útja kalandos vidékeken visz keresztül, egyes szakaszai öt méter magas és két méter széles ókori falak tetején vezet. A túra a keleti parti Wallsendben kezdődik és Bowness-on-Solway-ig tart nyugat felé. Az úton hegyek, völgyek és csodálatos folyampartok váltják egymást. A túraút keresztülmegy Newcastle upon Tyne városán és a XIII. századi városfal mentén halad tovább, ami hihetetlen épségben vészelte át a történelem viharait. Ha időd engedi, nézd meg a Newcastle-i kastélyt és a Szent Miklós-székesegyházat. A kirándulás végén, Bowness-on-Solway-ben ér véget az ókori fal, a hosszú túra fáradalmait pedig a városka álomszép strandján pihenheted ki.

AFP
AFP



3. Svédország-Lappföld - Sarek Nemzeti Park

A Sarek Nemzeti Park a svédországi Lappföldön található. Már a nemzeti park "megközelítése" is felér egy kalanddal, Stockholmtól repülővel juthatsze el Kirunáig, ahonnan autóbusz visz el a nyugat-svédországi Ritsemig. De ha már odautaztál - mint látod, ez nem egyszerű -, életed egyik legfelejthetetlenebb kirándulása vár rád, Sareket a természetjárók paradicsomaként emlegetik. A parkon két kijelölt turistaút vezet keresztül, a természetvédelmi terület bejárása bizony egy hetet is igénybe vehet. Ügyelj a réteges öltözködésre, legyen nálad több váltás száraz ruha és esőkabát, mert arrafelé nagyon sokat esik az eső. A nemzeti park élővilága egyszerűen káprázatos, itt szabadon élnek a rénszarvasok, a farkasok és a barna medvék is, ezért inkább sátorozás helyett az ösvények melletti menedékházakban töltsd az éjszakát.

en.wikipedia.org
en.wikipedia.org



4. Skócia - A nyugati felföld

A brit szigetek legszebb túraútvonala a skót felföld nyugati részén visz keresztül. A kirándulás Skócia központjából, Glasgow-ból indul, a 154 kilométeres távot hét nap alatt kényelmesen teljesítheted. Az első szakasz a Loch Lomond partja mentén vezet, nemcsak a tóban, hanem az azt körülvevő havas hegycsúcsokban is gyönyörködhetsz menet közben. Ezután a mesés Glen Coe-n, a skót felföld csodás völgyén át visz az út, ami ismerős vidék lehet a Harry Potter és a Hegylakó c. filmekből. Egy kis idő elteltével pedig belépsz az Ördög lépcsőházába... Készülj fel, nehéz út vár rád! Meg kell másznod a hegyeket, hogy a Glen Nevis völgybe érkezz, ami Skócia, sőt, Nagy-Britannia legmagasabb hegye, a Ben Nevis mellett fut. Az 1344 méteres hegy után pedig már el is érted a célodat, ami Fort Williamben van.

Thinkstock
Thinkstock


5. Franciaország - Szent Jakab útja Franciahonban

A híres zarándokút, a Szent Jakab útjának egy szakasza Franciaországon vezet keresztül. Ez a körülbelül 40 kilométeres rész a Le Puy-en-Velay-n visz keresztül, ez a városka Lyontól délnyugatra található, egy kialudt vulkánokkal körülvett területen. Az egyik legnagyobb vulkáni kürtő lábánál áll egy XI. század katedrális, megéri megpihenni a falai között. Utána szinte a semmiből égig nyúló hegyek következnek, közöttük bújik meg Monistrol-d'Allier. A kis hegyi települést az Allier folyó szeli ketté, a folyón pedig csak a városka közepén lévő hídon lehet átkelni. A vándorút Sauges-ban ér véget, amit a legenda szerint egy szörny tartott rettegésben - akik már jártak a városkában rejtélyes kiáltásokról számoltak be. Hogy ez valóban megtörtént-e, nem lehet tudni, de annyi bizonyos, hogy a Saint-Médard-templom tornyából és a Tour de Anglais-torony lépcsőiről lélegzetelállító panoráma ejti rabul a vándorok szívét és lelkét.

en.wikipedia.org
en.wikipedia.org

Monistrol-d'Allier

6. Írország - Kildavintől Glencullenig

A Wicklow-hegységen átvezető túra, egy 132 kilométeres kirándulás, amit hat nap alatt lehet kényelmesen teljesíteni. Az út Dublin közelében, Kildavinban kezdődik és egészen a kelet-írországi Glencullenig tart. A Wicklow hegyei között csodálatos világ tárul az utazók szeme elé. Amikor elhaladsz a tölgyesek között, a Glendalough-i kolostor falainak árnyékában bátran megpihenhetsz. Nem messze innen található a festői falu, Enniskerry. A kicsiny település kiválóan alkalmas fotózásra, dísze egy mesebelinek tűnő kastély és annak pompázatos kertje számtalan szoborral. Még ennél is szebb az Enniskerry-vízesés, amely130 méteres magasságból zuhan a mélybe - ez Írosrszág nemcsak legszebb, hanem legnagyobb vízesése is.

en.wikipedia.org
en.wikipedia.org


7. Ausztria - A Schneeberg, közel Magyarországhoz

Ha nem akarsz messzire menni, de belföldön sem akarsz maradni, irány az ausztriai Schneeberg. A hegy mindössze 70 kilométernyire fekszik a határtól, ez a Magyarországhoz legközelebbi "kétezres" csúcs, vagyis csúcskettős. A 2076 méter magas Klosterwappen és kistestvére, a 2061 méteres Kaiserstein néhány óra alatt gyalogszerrel is megközelíthető, a kényelmesebbeknek pedig kisvasút vagy a libegő ajánlott, ami akár "házhoz" is visz. Akárhogy is vágsz neki a Schneebergnek, készülj fel az időjárás viszontagságaira. A hegyek között mindig fúj a szél, könnyedén fordul naposról esősre, és fordítva, ezért az esőkabátot ne csak felkapni tudd, hanem le is venni, hogy ne izzadj le teljesen. A fáradalmaidat pedig a hegytetőn lévő hüttékben pihenheted ki a pompás panorámában gyönyörködve.

AFP
AFP


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.