A 10 legjobb, gerinc- és vállkímélő iskolatáska - Amit imádni fog a gyerek

vásárlás iskolatáska iskolakezdés gerincproblémák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az iskolatáskának nem csak a súlya nehéz: a megfelelő táska kiválasztása is komoly fejtörést okozhat a szülőknek. Most megkönnyítjük a dolgod!

A gerincbetegségek, a gerincferdülés, a hát- és derékfájás szinte népbetegségnek számít Magyarországon és világszerte. Ezért amit csak lehet, meg kell tenned, hogy gyermekkorban megelőzd. A kisiskolások háta még nem elég erős ahhoz, hogy nap mint nap mázsás súlyokat cipeljenek. Ha ugyanis a nehéz táska megterheli a kicsi gerincét, az a későbbiekben komoly problémákat eredményezhet. Az iskolatáska kiválasztásánál így aztán ne csak a divatot, hanem a minőséget és az egészségi szempontokat vedd elsősorban figyelembe.

Thinkstock
Thinkstock

A legfontosabb szempontok a választásnál

A választásnál az első szempont a minőség legyen. Ennek persze ára van, de ha teheted, ne a gyermeked egészségén spórolj. A minőség mellett fontos a méret is, hiszen a túl nagy táska éppúgy kényelmetlen, mint a túl nehéz. Legyenek állíthatóak a pántjai, tartós anyagból készüljön, a varrása is legyen strapabíró, legyen benne megfelelő merevítés és praktikus tárolóhelyek is. A külcsín pedig csak az utolsó szempont legyen a választásnál - szerencsére azonban a különböző anatómiai és ergonómiai szempontból megfelelő hátizsákok kaphatóak a gyerekek kedvenc mesefiguráival díszítve is.

Pakoljátok okosan!

Az ortopédusok óva intenek attól, hogy nehéz táskával terheljük a kisgyerekek váll- és hátizmait - a szakorvosok szerint a kisiskolások terhelhetőségétől függően a táska tömegének nem szabad meghaladnia a testtömeg 15-20 százalékát. Hogyan kivitelezhető ez? Nehéz vállalkozás, de nem lehetetlen. Figyelj oda, hogy a gyermeked ne pakoljon be felesleges tanszereket vagy még feleslegesebb könyveket, játékokat a táskába, utóbbit rendszeresen, két-háromnaponta ellenőrizd. A nem mindennap használatos könyveket, mint amilyen az atlasz vagy az albumok, hagyja bent az iskolai szekrényében vagy az asztalában. Úgy pakoljátok be a táskát, hogy a nehezebb és nagyobb könyvek hátra, a könnyebbek és kisebbek pedig előre kerüljenek - így jobban eloszlik a súly.

Anatómiai vagy ergonómiai?

Mi a különbség az anatómiai és az ergonómiai iskolatáskák között? Tulajdonképpen nem sok, csupán a merevítő anyagában lehet különbség. Ha egy táskát ezen a néven árulnak, érdemes megvenned, hiszen szinte biztos, hogy kíméli a gerincet. A divatos, húzós táskákat azonban ne válaszd, hiszen a kisgyereked gerince a táska húzása közben megcsavarodik. Ugyanez vonatkozik a válltáskára is, amit csak az egyik oldalán hord, és ami csak az egyik oldalát terheli.

A 10 legjobb, gerinckímélő táska

Kifejezetten kisiskolásoknak készült az Ars Una Hello Kitty táskája. Klasszikus, szögletes formájú, könnyen pakolható, praktikusan több tárolórekesszel ellátott táska, tömör, de könnyű alumínium vázzal. Fényvisszaverő elemek is találhatóak rajta, a biztonságos közlekedésért.
Az Ars Una Faires ergonomikus hátizsák jól szellőző kényelmi párnákkal rendelkezik, hálós, remek légáteresztő anyagból készült. Jól kipárnázott, állítható pántokkal, kisebbeknek és nagyobbaknak is ideális iskolatáska.

A fiúk kedvence lesz viszont a vasemberes anatómiai iskolatáska, ami kényelmes és praktikusan pakolható, kialakításának köszönhetően nem terheli meg a kicsik hátát, vállát, gerincét. A klasszikus, szögletes Scooby Doo iskolatáska olyan, mint amilyen a tied is lehetett annak idején. Kényelmes és egészséges, hiszen nem gyártanák manapság is ezt a formát, ha nem lenne jó!
A Samsonite kisméretű sulis táskája elsősorban a kicsiknek ajánlott. A Sammies táska nagyon jó minőségű és ötletes formájú, az anyaga természetes poliészter. Cipzáras, több fakkos, praktikusan pakolható.

Nagyobbaknak vagy gimnazistáknak való már a Heavy Tools táskája, ami nemcsak iskolába, de kiránduláshoz is ideális. A több tárolórekesz egyike például kifejezetten laptopnak ad helyet. Az iskolatáskák szettben is kaphatóak. Az egyedi formájú, könnyű, Touch versenyautós hátizsákhoz pénztárca, két tolltartó, tornazsák és uzsonnás doboz is tartozik. A lovas Herlitz Ergo System ES2 hátkialakítással a gyermekek gerincének tehermentesítéséért készült. A táska anyaga strapabíró és légáteresztő, állítható vállpántját pedig Smart-Lock önzáró csattal látták el, hogy a kicsik könnyen kinyithassák és becsukhassák.


A Topgal háromrekeszes iskolatáskájának hátlapját speciális habbal töltötték, hogy idomuljon a kisiskolások hátához. A biztonságos közlekedést fényvisszaverő csíkok és egy villogó segíti. A Hama egyszarvús táskaszettjéhez nemcsak egy szuper ergonómiai iskolatáska tartozik, hanem írószerekkel töltött cipzáras és hengeres tolltartó, tornazsák és pénztárca is.

Pikkel a tanár a gyerekre? - Így kezeld okosan a helyzetet!http://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110823-pikkel-a-tanar-a-gyerekre-igy-kezeld-okosan-a.html5 egyszerű trükk, hogy lelkesen várja a kicsi a sulithttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110819-egyszeru-trukkok-hogy-orom-legyen-az-iskolakezdes.html3 nem várt probléma iskolakezdésnél - Így kezeld őket!http://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110812-3-nem-vart-problema-iskolakezdesnel-igy-kezeld-oket.html5 apró, de intő jel, hogy kiközösítik a gyereket a sulibanhttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110412-5-apro-de-into-jel-hogy-kikozositik-a-gyereket-a.htmlMiért jó, ha a gyerek kevesebbet tanul?http://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110311-tankotelezettseg-korhataranak-csokkentese-pro-es-kontra.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.