A fekete öregít, a kék vagy a zöld veszélyes lehet, a fényes anyagok színpadiassá teszik a megjelenést, a kamera nem szereti a szövött mintás anyagot, a fehértől pedig falnak mennek az operatőrök és a világosítók. Néhány régi szakmai alapszabály, hogyan nem öltöztetünk híradósokat. Egy hétig ezek tükrében vizsgáltuk az esti híradók műsorvezetőinek ruhatárát. Az eredmény? Naivabbak vagyunk, mint hittük.

Azt gondoltuk ugyanis, minél több ember lát egy közszereplőt, annak annál stílusosabban kell kinéznie, hiszen emberek millióinak mutat ezzel példát. Így kellene lennie a híradósokkal is, akik estéről estére az ország felével néznek farkasszemet fél órán keresztül. Akár a nagy kereskedelmi televíziók, akár a közszolgálati csatorna esti híradóját néztük, sokszor úgy éreztük, hogy valami nem stimmel: vagy a hajuk, vagy a sminkjük rossz, vagy a ruhájuk "furcsa", vagy az összhatás nem olyan, amire jó ránézni. Ahogy minden szakmának, a híradósok öltöztetésének is megvannak az alapvető szabályai, amelyekről Parádi Gabriella jelmeztervező-stylistot kérdeztük. Gabi több televíziós produkció stylistja volt és évek óta dolgozik televíziós műsornak, így pontosan tudja, milyen ruhadarab működik a kamera előtt, és mi az, ami szóba sem jöhet.

A nagy kontrasztú (fekete-fehér, csíkos) felületek, a képernyőn zizegőssé váló szövött mintás anyagok például ezek közé tartoznak. A stylist szerint ez utóbbiból "a hűvösebb idő közeledtével és az angolos stílus előretörésével a divatban még sokat fogunk látni." Mivel múlt héten még szinte nyár volt, így az említett "moarézó" szövetre nem találtunk példát, csíkos felső és fekete-fehér összeállítás viszont több is akadt, amit szakértőnk abszolút szakmai nemtörődömségnek vagy amatőrizmusnak nevez a stylist részéről. "Sajnos még a mai napig is gyakori, hogy ilyet feladnak. Mindig van egy ifjú titán, aki úgy gondolja, hogy ez neki működni fog, pedig nem..."

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen  és a Facebookon  is!


1. ATV, 2. Duna TV, 2. MTV

A vizuális terror ezzel nem ér véget. Gabi elmondja, hogy sok helyen nem szeretik a nagy felületen viselt fehéret, mert nehéz világítani. Nem tudjuk, hol ültek a Duna vagy a Magyar Televízió stylistjai, amikor erről volt szó, de náluk egy hét alatt többször is előfordult, hogy hófehér blúzba vagy blézerbe botlottunk. Szakértőnk szerint a közszolgálati hírműsorok vezetőit egyébként nem egyszerű öltöztetni. A műsor végén nem jelenhet meg reklám, a ruhapénz pedig szűkös, így nagyon kevés olyan cég van, akiktől el lehet hozni ruhát. Általában létezik egy alapruhatár készleten, de ez nem sok mindenre elég a naponta képernyőn lévő tévések esetében.


1. Duna TV, 2. Duna TV, 3. MTV


A másik, sok vitát okozó szín a fekete, amelyikért szakértőnk sincs oda. "Személy szerint a feketét nem kedvelem képernyőn, mert lukasztja a képet, illetve öregít." Ezek után össze se merjük számolni, hány alkalommal találkoztunk a gyászos árnyalattal az elmúlt napokban, de kijelenthetjük, hogy a piros mellett ez az egyik legnépszerűbb szín a híradósok ruhatárában.


1. Duna TV, 2. RTL Klub, 3. RTL Klub

A tűzpiros egyébként szintén tiltólistán volt régebben, mert a széleken sokszor "bevérzett" - ahogy szakértőnk mondja. Ez azt jelenti, hogy a körvonalak mentén elfolyt a piros szín. A technikai fejlődésnek köszönhetően ma már nem tilos a piros, a zölddel és a kékkel viszont nagyon kell vigyázni.


1. ATV, 2. RTL Klub, 3. RTL Klub

"Fontos tudni, hogy milyen technikával veszik fel a műsort. Profi stylist előre egyeztet az operatőrrel, rendezővel: blue- vagy greenbox esetén a kék, illetve a zöld színt kell kerülni, de figyelni kell arra is, hogy a ruha nehogy ezekben az árnyalatokban vessen árnyékot, ahol redőződik, mert ezek helyén a háttér fog visszaköszönni." Ez utóbbira nem találtunk példát, tűzpiros ruhából viszont széles volt a választék, ahogy a bordóba, korallba hajló pirosokból is. Az élénkpiros inkább a kereskedelmi, a visszafogottabb árnyalatok a közszolgálati médiára jellemzőek - nem véletlenül, hiszen az utóbbi inkább konzervatívabb.


1. MTV, 2. Duna TV, 3. Duna TV


Szarvashiba az is, ha a stylist nem veszi figyelembe a stúdió színét, és a híradós szabályosan beleolvad a háttérbe. Az sem jó, ha a ruha túlságosan mintás, hiszen egyrészt a háttér, másrészt a számtalan beúszó kép és felirat mellett a minták miatt még zavarosabb lesz a kép. Megtudtuk azt is, hogy a fényes anyagokat örökre el kellene felejtenie annak, aki képernyőre kerül, mivel "kövérít és jelmezszerű". Mondanunk sem kell, hogy csak az esti híradókat nézve múlt héten mind a három esetre találtunk példát.


1. MTV, 2. RTL Klub, 3. TV2

Szerencsére azért vannak pozitív példák is. Gabi szerint a pasztellszínek jól mutatnak a képernyőn. Ha a híradós a háttérbe se olvad bele és a szín is jól áll neki, akkor nyert ügye van. "Régebben volt egy időszak, amikor szinte estélyi ruhákba, fűzőkbe öltöztették a híradós nőket. Szerencsére ez mostanra elmúlóban van" - mondja a stylist.


1. ATV, 2. TV2, 3. MTV

Azért azt is hozzáteszi, hogy híradós műsorvezetőként kevés esély van arra, hogy megmutassa valaki az egyéniségét: "Olyan középutat kell találni, amely minden nézői célcsoport számára hiteles. Néhányan így is kiemelkednek a többiek közül, például Erős Antónia, akinek az egyedi ékszer lett a védjegye." Őt egyébként a hibás styling ellenére is nehéz elrontani. Ráadásul nemcsak nézni, hallgatni is érdemes, hiszen Acél Anna után az egyik legszebben beszélő híradós egyéniségről van szó.
Lakatos Márk átalakít: Dögös csaj lett Zsuzsábólhttp://www.life.hu/legytrendi/20110926-lakatos-mark-atalakit-24.html Katalin hercegnőt utálja a divatvilág?http://www.life.hu/legytrendi/20110916-katalin-hercegnot-utalja-a-divatvilag.html Válts nemet, és címlapra kerülsz!http://www.life.hu/legytrendi/20110921-valts-nemet-es-cimlapra-kerulsz.html Mutasd a bugyid, megmondom, ki vagy!http://www.life.hu/legytrendi/20110921-mutasd-a-bugyid-megmondom-ki-vagy.html Förtelmes vagy vicces a régi-új trend?http://www.life.hu/legytrendi/20110921-szandalt-zoknival-hordanak-a-nok-ciki-vagy-vicces.html Ruhadarabok, amiket bárhol felismerünk a világonhttp://www.life.hu/legytrendi/20110919-ruhadarabok-amiket-barhol-felismerunk-a-vilagon.html Nézd meg Katalin hercegnő tavaszi ruhatárát!http://www.life.hu/legytrendi/20110916-nezd-meg-katalin-hercegno-tavaszi-ruhatarat.html