Milyen a tökéletes nő? Milyen a jó feleség? Milyen a vonzó test? Megoszlanak a vélemények. Azt azonban, hogy valakinek mennyire szép az arca egyszerűen ki lehet számolni egy vonalzó és egy számológép segítségével.ThinkstockMielőtt belecsapunk a matekba, vegyük át az általános tudnivalókat. Tényleg csak a lényeget tálalom, ígérem! Lássuk:

Már az egészen pici gyerekek is képesek felismerni a szép embereket. Nem azért, mert tudják, hogy az arc, amit bámulnak szép, hanem mert szimmetrikus. Ez az egyik ismérv, amit jegyezzünk meg: a szimmetria. A másik fontos tényező pedig az ovális forma. Tudat alatt ugyanis ezt az arányos formát tartjuk  a legszebbnek és legszimpatikusabbnak. Érthető, mondjuk. Egy ilyen arcot nézve nem bonyolult felfognia az agynak a látottakat. A szimmetrián és az arányosságon túl extraként jöhetnek a nagy szemek, egy pisze orr és a széles homlok. Ennyi, kész is a tökéletes arcú nő. Elméletben.


A valóság viszont azt mutatja, attól még, hogy valakinek szögletes az arca vagy éppen kerek lehet gyönyörű. Sőt! Egy svéd tanulmány szerint a szépség nem is az arcformán múlik. A pupillákon áll vagy bukik. Elmélet: a két fekete szembogár távolságának kisebbnek kell lennie az arc fültől fülig mért szélességének felénél. Ez elsőre kicsit macerás megfogalmazás, de másodszorra olvasva már értelmezhető. Ezen elvek alapján Liz Hurley és Shania Twain büszkélkedhetnek tökéletes arccal, míg Angelina Jolie kiesett a versenyből, pedig hát...Forrás: AFP
Liz Hurley és Shania Twain

Egy másik kutatás alapján simán a legszebb nőnek kéne lennie. Mert ott meg az derült ki, hogy az emberek a kék szemű, enyhén barnás bőrű, barna, hullámos hajú lányokat tartják a legszebbnek. Ezen igazodjon ki az ember! Ebből is látszik: a szépség még statisztikailag kimutatható adatok alapján is szubjektív.

Forrás: AFP
Angelina Jolie


Azért a móka kedvéért teszteljük magunkat mi is egy újabb kutatói csapat által kifejlesztett teszttel. Ehhez mindössze pár percre lesz szükség, továbbá egy vonalzóra, egy számológépre és egy képre magunkról. A képen lehetőleg teljesen szemből látszódjatok, és ami fő: mérhetőek legyenek rajta egyes távolságok, tehát ne egy bolhányi tablóképpel próbálkozzatok. Következhet a szépségmatek! Mérjétek le az alábbi távolságokat:

a: fejed tetejétől az álladig=___mm

b: fejed tetejétől a pupilládig=___mm

c: pupilládtól az orrod hegyéig=___mm

d: pupilládtól a szádig=___mm

e: orrod szélessége=___mm

f: szemeid külső távolsága=___mm

g: fejed szélessége=___mm

h: hajvonaladtól a pupilládig=___mm

i: orrod hegyétől az álladig=___mm

j: szádtól az álladig=___mm

k: szád hossza=___mm

l: orrod hegyétől a szádig=___mm

Jómagam is elvégeztem a tudós szépségszámítást, és bizony problémába ütköztem, amikor meg kellett határoznom a szám magasságát. Mert most a szám felső vagy alsó részére gondolnak pontosan a tudósok? Én végül a szám közepét vettem alapul.
Nos, ha készen vagyunk a méréssel, akkor jöhet pár osztás és ennyi. Ha a kapott eredmények közel járnak az aranymetszést kifejező Fí-hez, azaz az 1,618-hoz, akkor nyert ügyünk van: szépek vagyunk.

Példa: az első esetben tehát el kell osztani az a-ra kapott eredményt a g eredményével, és ha ez közel van 1,618-hoz, akkor örülhetünk.

a/g=___mm

b/d=___mm

i/j=___mm

i/c=___mm

e/l=___mm

f/h=___mm

k/e=___mm

Remélem, mindenki tökéletes eredményeket kapott. Nekem nem sok értékem stimmelt, de ami igen, arra nagyon büszke vagyok. Ezentúl megbecsülöm a fejem szélességét és a szám hosszát is. Minden mindennel összefügg úgyis. Tényleg sok szépség van ebben a matematikában. Vagy sok a matematika a szépségben?


Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Őrült szépségtrükkök a múltbólhttp://www.life.hu/szepulj/20110926-orult-szepsegtrukkok-a-multbol.html Hogyan legyek jó nő? - Így szárad meg szupergyorsan a körömlakkod!http://www.life.hu/szepulj/20110922-hogyan-legyek-jo-no-igy-szarad-meg-szupergyorsan-a.html Körömlakkozz kreatívan, de egyszerűen!http://www.life.hu/szepulj/20110921-koromlakkoz-kreativan-de-egyszeruen.html Íme a világ leghatalmasabb frizurájahttp://www.life.hu/szepulj/haj/20110920-aevin-dugasnek-van-a-vilag-leghatalmasabb-frizuraja.html A borzalmak után is tud mosolyogni az egykori modellhttp://www.life.hu/szepulj/20110914-katie-piper-arcat-leontottek-savval-most-mar-tud-mosolyogni.html Így lesz szépen lassan igazi szörny Madonnábólhttp://www.life.hu/szepulj/20110912-madonna-nagyon-hasonlit-jocelyn-wildensteinre.html