Bár a gazdasági válság hatására a kormány igencsak megnyirbálta a támogatások körét, még így is maradt néhány olyan anyagi segítség, amelyet igénybe vehetnek a kismamák.

Thinkstock

A kismamáknak járó támogatások alapvetően két csoportba sorolhatók: egy részük alanyi jogon jár, mint az anyasági támogatás, babakötvény, gyes, családi pótlék és gyermeknevelési támogatás - utóbbi háromnál több gyerek esetén -, más részükre a biztosított szülők jogosultak. Ide tartozik a terhességi-gyermekágyi segély (tgyás), a táppénz és a gyed. Igénylés terén is vannak különbségek, hiszen míg a tgyást és a gyedet az Egészségbiztosítási Pénztárnál kell igényelned, addig a többi miatt az Államkincstárhoz kell fordulnod.

Táppénz - a jövedelem függvényében
 
Szülés előtt optimális esetben a kismama dönt arról, hogy mikortól szeretne szabadságra menni, így jogosulttá válni a táppénzre. Ebben az esetben viszont nem beszélhetünk fix összegről, hiszen a táppénz nagyságát elsősorban a jövedelem határozza meg. Emiatt pedig nemcsak az egészségi állapotod, valamint az általad végzett munka jellege befolyásolja azt, hogy mikor mész el táppénzre, de az is, hogy ebben az időben így milyen összegre leszel jogosult.
 
Tgyás - 168 napig kaphatod
 
Ahhoz, hogy a tgyást igénybe vehesd, a szülés napját megelőző két évben legalább 365 napig biztosítottnak kellett lenned. A támogatásra 168 napig, vagyis a szülési szabadság idején vagy jogosult, ami azt jelenti, hogy legalább a szülést megelőző két héttől kezdődően. A segély mértéke a napi átlagkereseted 70 százaléka lehet, ami viszont fontos, hogy ez adóköteles támogatási forma, de egészség- és nyugdíjjárulékot nem kell fizetned utána.

Thinkstock

Anyasági támogatás - egyszer jár
 
Ezt az egyszeri, jövedelemnek nem minősülő támogatást a szülést követő 180 napon belül lehet igényelni a munkahely családi támogatási kifizetőhelyén, annak hiányában az Állakincstárnál. Az igénylés feltétele az, hogy a terhesség ideje alatt legalább négy alkalommal, koraszülés esetén egy alkalommal részt kellett venni terhesgondozáson. Ezen a jogcímen gyermekenként 64 125 forintot kapsz, ikergyermek esetén pedig 85 500 forintot.
 
Családi pótlék - a gyermekek számától függően
 
A családi pótlék mértéke a gyermekek számától függ, bármelyik, a gyermekekkel egy háztartásban élő szülő igényelheti. Egy gyermek esetén 12 200 forint, két gyermeknél 26 600 forint, három gyermek esetén 48 000 forint az összege.
 
Gyes - három évig jár
 
2011. január óta a korábbi kettő helyett három évig jár a kismamáknak a gyes - ikergyermekek vagy tartósan beteg, fogyatékos kicsik esetén viszont a tankötelezettség évéig részesülhet benne a szülő. A segély összege bruttó 28 500 forint, függetlenül a nevelt gyermekek számától.
 
Gyed - az átlagkereset 70 százaléka
 
A gyed igényléséhez a korábbi 180 nap helyett már 365 napos munkaviszonnyal kell a szülés előtti időben rendelkezned. A gyed összege egyébként a naptári napi átlagkereset 70 százaléka, amit a szülés idejét megelőző biztosítotti viszony idejéig, vagy maximum két évig kaphatsz. A biztosított jogviszonyt illetően a terhesség előtt fél év helyett már egy év szükséges ahhoz, hogy igényelhesd.

Thinkstock

Gyet - 3 és 8 éves kor között
 
A legkisebb gyermek harmadik életévétől a nyolcadikig jogosult a szülő a támogatásként kapott 28 500 forintra. A jogosultság csak abban az esetben szűnik meg, ha heti 30 óránál több időben végzel kereső tevékenységet. Ez a megkötés egyébként a gyes esetében is érvényes.
 
Családi adókedvezmény - családi pótlék esetén
 
A fenti támogatásokon felül az adózás során is kedvezményben részesülhet az a szülő, aki a családi pótlékot igénybe veszi. A 2011 januárjától járó családi kedvezmény mértéke a gyermekek számától és a jövedelem nagyságától függ. Ez egyébként már a magzat 91 napos korától kezdve jár, ekkor viszont orvosi igazolást is csatolni kell az adónyilatkozathoz. Az összeg, amivel csökkentheted az adódat, egy gyermek esetén 10 ezer forint, két gyermek esetén 20 ezer forint, három gyermeknél pedig 99 ezer forint.

Vérzés, hasfájás, láz - Ijesztő tünetek a terhesség alatt, amitől nem kell megrémülnihttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110504-verzes-hasfajas-laz-ijeszto-tunetek-a-terhesseg-alatt-amitol.html 5 hatékony striagyilkos krém terhességi csíkok ellen - Bababőr várandósan ishttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110330-5-hatekony-striagyilkos-krem-terhessegi-csikok-ellen.html Hasznos tanfolyamok kismamáknak - Mielőtt jön a babahttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110325-hasznos-tanfolyamok-kismamaknak-mielott-jon-a-baba.html Kismama vagy? A legfontosabb változások a Munka Törvénykönyvében, melyek érintenekhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110706-kismama-vagy-a-legfontosabb-valtozasok-a-munka-torvenykonyveben-melyek-erintenek.html Így lehetsz tökéletes édesanya! - 5 hasznos könyv kismamáknakhttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110413-igy-lehetsz-tokeletes-edesanya-5-hasznos-konyv-kismamaknak.html