Állami kamattámogatású forinthitel-programot és új lakáshoz jutásnál a szocpol "finomított" formáját indítja újra a kormány - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán. A két programot együtt jövőre 7-9 ezer család veheti majd igénybe, a két intézkedés a büdzsének 2012-ben 6,2 milliárd forintba kerül.


Orbán Viktor kifejtette: kezelni kell a devizaalapú lakáshitelek ügyét, de eközben nem szabad lemondani arról, hogy lehetőséget adjanak azoknak, akik otthont akarnak vásárolni, építeni, felújítani, bővíteni, sőt gyermeket szeretnének vállalni, és ezért van szükségük új vagy nagyobb otthonra. Az otthonteremtési program szolgálja az építőipar fellendülésén keresztül a gazdasági növekedést, a magyar emberek számára az egyik legfontosabb értéket, az otthont mint biztonságot, szabadságot, valamint jövőképet ad a fiataloknak - mondta.

Thinkstock

Akár 2,5 millió forintot is lehet majd igényelni szocpolként

Matolcsy György aláhúzta: két eszközzel indul meg az új otthonteremtési program. Az egyik a szociálpolitikai kedvezmény, amely célzott, családi, gyermekhez kötött. Úgy fogalmazott: "finomítottunk" a korábbi rendszeren, ennek eredményeként ugyanúgy figyelembe veszik majd a nevelt és vállalt gyerekek számát, az új lakás nagyságát és annak energetikai minősítését. Vissza nem térítendő támogatásban részesülhet, akinek ma nincs lakástulajdona, ők új lakás építéséhez vagy megvásárlásához kaphatnak támogatást. Mint mondta: "bekapcsolták" a munkát is, azaz legalább az egyik házastársnak legalább 6 hónapig bejelentett, adózott munkahellyel kell rendelkeznie. A költségek 70 százalékát számlával kell majd igazolni - emelte ki, hozzáfűzve, hogy a szocpolt igénylőnek nem lehet köztartozása.

Ha valaki megfelel a feltételeknek, akkor a lakás nagyságától, energetikai besorolásától függően két gyermek nevelése, vállalása esetén 800 ezer és 1,3 millió forint között lehet majd vissza nem térítendő szocpol támogatáshoz jutni; 3 gyermek esetében 1,2-2 millió forint között lesz ez az összeg; 4 vagy több gyermek nevelése esetében pedig 1,6-2,5 millió forint között. A program idei meghirdetését követően a kifizetés január 1-jén indul, 2012-ben 4 ezer családot érinthet, és a jövő évi büdzsében erre 5,2 milliárd forint áll majd rendelkezésre - emelte ki Matolcsy György.

Neked is gyakran okoznak fejfájást a pénzügyek? Kattints, és ismerj meg néhány tippet, amivel könnyíthetsz a helyzeteden! 

Kamattámogatásos hitel új lakáshoz

A másik eszközről szólva kifejtette: az állami kamattámogatású forinthitel-program keretén belüli támogatást új lakás vásárlásához, építéséhez, használt lakás vásárlásához, valamint - főként energetikai - korszerűsítéshez lehet igényelni. A kamattámogatás akkor is jár majd, ha valaki devizahitelét kiváltva kisebb lakásba költözik. E ponton kapcsolódik az otthonvédelmi program az új otthonteremtési programhoz - emelte ki, azzal, hogy e szerint a késedelmes jelzáloghitellel, vagy a felmondott, kölcsönnel terhelt lakóingatlanok megvásárlásához lehet kapni állami kamattámogatású hitelt. A kamattámogatást feltételrendszerhez kötik, a részletekről itt olvashatsz bővebben.

Matolcsy közölte továbbá: úgy számolnak, hogy jövőre 3-5 ezer család számára lehet elérhető az új konstrukció, amelyre a 2012-es költségvetésben 1,3 milliárd forintot különítettek el. A rendszer hatálybalépéséhez szükséges az EU végleges jóváhagyása.

Egyharmaddal csökkenhetnek a kamatok
Kérdésre válaszolva Matolcsy György elmondta: az állami kamattámogatásos konstrukció az 1, illetve 5 éves állampapír-hozamhoz kötődik, annak 30-40-50 százalékát téríti meg a hitelfelvevők számára; ez azt jelenti, hogy a ténylegesen fizetendő hitelkamatok a jelenlegi mértékekhez képest legalább egyharmadukkal csökkenhetnek.Ezért magas a villanyszámlád! - A legnagyobb energiafalók a lakásban/penzugyek/20110912-ezert-magas-a-villanyszamlad-a-legnagyobb-energiafalok-a-lakasban.html Így szerezheted meg a zöldkártyát a lakásodra - 2012-től kötelezőhttp://www.life.hu/hazitunder/20110908-igy-szerezheted-meg-a-zoldkartyat-a-lakasodra-2012tol-kotelezo.html Te meg tudnál élni 33 500 forintból egy hónapig? - Ennyi marad a minimálbérből egy anyának/penzugyek/20110531-te-meg-tudnal-elni-33-ezer-forintbol-egy-honapig-.html Legyél te is szatyortárs! - És spórolj!/penzugyek/20110309-szatyorkozossegek-vasarlas-okosan-olcson.html Így vásárolj féláron, egyetlen cetlivel - Nyomtasd ki még ma!/penzugyek/20110905-igy-vasarolj-felaron-egyetlen-cetlivel-nyomtasd-ki-meg-ma.html