Ha ismerős a mosogatóban álló lefolyásképtelen szennyes lé, az öblítés után visszakacsintó vécékagyló, vagy a hajszálaktól eldugult kád, akkor ismerkedj meg a legerősebb ellenszerekkel!

Thinkstock

A konyhai és a fürdőszobai lefolyók nagyon könnyen eltömődhetnek, és mindig a legrosszabbkor. A duguláselhárítás kellemetlen művelet, ráadásul nem is mindig sikeres. Sajnos a házi praktikák sem mindig oldják meg a helyzetet, ezért a szifon szétszerelése vagy szakember hívása gyakran elkerülhetetlen. Mielőtt azonban szerszámért vagy telefonért nyúlnál, próbáld ki az alábbi jól bevált, erős lefolyótisztítók egyikét! Nem fogsz csalódni.

Olcsó és hatékony granulátum

A régivágású Búvár lefolyótisztító granulátum olcsó és igencsak hatékony szer. Egyszerűen csak bele kell szórni a lefolyóba, aztán vizet önteni rá, amitől pezsegni kezd, majd szépen megszünteti az elzáródást. Kiválóan elhárítja a dugulást. Nagyon erős vegyszerről van szó, ezért már a szórás előtt húzz gumikesztyűt, mert a szer a bőrödet is kimarhatja. A víz ráöntésénél még jobban figyelj, a 10 perces hatóidőt jó messze a lefolyótól várd ki, és ha teheted, távozás előtt nyisd ki az ablakot is. Visszatérve nem fogad majd kellemes illat, cserébe viszont nyoma sem lesz a dugulásnak.

Amire nagyon figyelj: a műveletet lehetőleg akkor végezd, amikor gyerek vagy háziállat nem kerülhet a célterület közelébe a hatóidő elteltéig, és semmiképpen se tartsd a Búvárt könnyen elérhető helyen - tulajdonképpen olyan erős vegyszer, hogy inkább hét lakat alatt tárold.


Hatékony megoldás szúrós szag nélkül

A dugulás mindig a legrosszabbkor jön - általában hétvégén este jelentkezik, vagy akkor, amikor vendégek érkeznek. Ilyenkor jól jöhet a Domestos 15 perces lefolyótisztító szere, ami nagyon gyors és hatékony megoldást jelent, ráadásul nem lesz tőle szúrós szagú az egész lakás.

A vízvezetékszerelők profi termékeihez hasonlítható, hiszen majdnem olyan erős, szinte a legmakacsabb dugulással is végez. Amellett, hogy a zsíros szennyeződéseket és a hajat is képes eltávolítani, a baktériumokat is megöli, ami, tekintve a kezelendő területek baktérium-megszálltságát, nem elhanyagolható szempont. A már említett figyelmeztetések itt is érvényesek: erős vegyszer, így tartsd nagyon nehezen elérhető helyen!


Megelőzésként és dugulás ellen

A sokoldalú Cillit Bang univerzális felület- és lefolyótisztító sokoldalú szert nemcsak az eldugult lefolyóknál, hanem a takarításnál is használhatod, hiszen a konyhai felületeket is lemoshatod vele, a felmosásnál pedig higiénikus tisztaságot érhetsz el használatával. Kitisztíthatod vele a mosogatótálcát, és amennyiben dugulásgyanús a lefolyó, vagy már nem is folyik le a víz, önts egy fél flakonnyit a lefolyóba, és hagyd állni fél óráig. Ezután önts rá néhány deci forró vizet, és a dugulástól meg is szabadultál.

Ugyanezt a módszert a vécénél is alkalmazhatod, a makacs vízkövet és egyéb szennyeződéseket segít eltávolítani, és éjszakára egy flakonnyit a lefolyóba öntve az eltömődéseket is megszünteti. Szintén szigorú elzárást igényel használaton kívül.

Régi, kedvelt magyar segítség

A Szi-Ti gazdaságos és hatékony, régóta használt magyar granulátum, ami nem mellesleg jóval olcsóbb, mint a kényelmesen használható gél állagú társai. Cserébe viszont szúrós szaga van, amit használat közbeni szellőztetéssel tudsz csökkenteni. Nem kell egy egész flakonnyit a lefolyóba tuszkolni, elég egy kupaknyi, amit aztán bő vizes öblítés kövessen. Hagyd néhány órára állni a lefolyóban, addig pedig csak akkor mászkálj arra, ha nagyon muszáj, mert nemcsak rossz szagú, de irritatív is lehet a keletkező gáz. Amint vizet ér a granulátum, azonnal pezsegni és marni kezd, úgyhogy használat közben viselj gumikesztyűt, és mivel méreg, gyerekek és háziállatok számára elérhetetlenül elzárva tárold!
Folyékony megoldás eldugult lefolyóhoz

A Mr Muscle lefolyótisztító anélkül oldja meg a problémát, hogy károsítaná a lefolyócsöveket. Önts egy jókora adagot a lefolyóba, hagyd hatni, és végül öbltísd le vízzel. A sűrű gél át tud hatolni a dugulás fölött maradt koszos vízen, és magát a dugulást szünteti meg, ráadásul a baktériumokat is megöli.

Ha hosszú hajad van, vagy állandóan tele a mosogatód ételmaradékokkal, ugyanettől a márkától találhatsz már dugulásmegelőző lefolyótisztítót is, amivel megelőzheted a csövek ismételt eldugulását. Ez a szer, mint a neve is mutatja bioaktív, természetes enzimekkel végzi a dolgát, és kímélő összetételű.
Szőnyegtisztítás teával: működik! - Plusz 10 meglepő házi praktikahttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110916-szonyegtisztitas-teaval-mukodik-plusz-10-meglepo-hazi-praktika.html Így lesznek bársonyosan puhák és illatosak a ruhák drága mosószerek és öblítők nélkülhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110725-igy-lesznek-barsonyosan-puhak-es-illatosak-ruhak-draga-mososzerek-es.html A 4 legjobb mosogatószer szerintünk - Kíméletlenek a zsírral, kíméletesek a bőrrelhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110708-az-5-legjobb-mosogatoszer-szerintunk-kimeletlenek-a-zsirral-kimeletesek.html Itt lakozik a legtöbb kórokozó a lakásban! - Eláruljuk, hogyan szabadulj meg tőlükhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110627-itt-lakozik-a-legtobb-korokozo-a-lakasban-elaruljuk-hogyan.html Űzd el a szagokat és a vízkövet egyetlen öblítéssel! - Hatékony WC-tisztítók körképehttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110617-uzd-el-a-szagokat-es-a-vizkovet-egyetlen-oblitessel-.html Így mérgezed magad mindennap! - Egy veszélyes anyag, amit te is használszhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110531-igy-mergezed-magad-mindennap-egy-veszelyes-anyag-amit-te.html