Jackie Kennedy életrajz First Lady
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Megadta az amerikai embereknek azt, aminek mindig is híján voltak: a fenséget." Stílusos, arisztokratikusan elegáns és kifinomult nő volt, öt névvel és három élettel. Jacqueline Lee Bouvier Kennedy Onassisszal ismerkedünk meg.
Cikkünk szerzője Takács Nóra, a Hogyan legyek jó nő? sorozat háziasszonya
Csatlakozz Nórához az iWiW-en és a Facebookon!
Ha tanácsra van szükséged, írj Nórának a hogyanlegyekjono@gmail.com címre!


Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!



AFP
AFP




AFP
AFP

Az elnöki pár, néhány perccel a merénylet előtt

Tipp! Nézd meg a híres divattervező luxuslakását! Kattints a galériákért!

Leszámítva tehát John F. Kennedy hűtlenkedéseit, az élet viszonylag jól alakult. Aztán egy szempillantás alatt minden véget ért. 1963-ban épp Dallasban voltak egy előválasztási kampánykörúton, amikor Kennedy elnököt lelőtték nyitott tetejű kocsijában, úgy, hogy Jackie is mellette ült. Hogy ki volt a merénylő és miért tette, mai napig nem tudjuk biztosan, számtalan teória, összeesküvés-elmélet született, az igazság viszont azóta sem ismert. A felvételen is jól látható Jackie mára híressé vált rózsaszín Chanel kosztüme, mely csupa vér lett a merénylet közben, de sehogy sem sikerül meggyőzni a first lady-t, hogy vegye le magáról és tisztálkodjon meg. Hazafelé a repülőn, ami férje holttestét szállította végig így utazott, és azt mondta: "Azt akarom, hogy lássák, mit tettek Jackkel!"

A temetés után Jackie még két hétig lakott a Fehér Házban, mielőtt gyermekeivel végleg elhagyta azt. Luxuslakást vásárolt Washington D.C.-ben és oda költöztek, majd egy teljes évig elszigetelten, visszavonultan élt és gyászolt. Nagy sokk lehetett ez, hirtelen feladni mindent, amiben élt és teljesen új életet kezdeni. Az új élet záloga pedig a hajógyáros Aristole Onassis volt, aki a maga korában a világ leggazdagabb embere volt és feltűnően udvarolt Jackie-nek. Hogy mennyire volt ez szerelem, nem lehet tudni. Onassis meglehetősen öreg volt Jackie-hez, ám ezt ellensúlyozandó konkrétan milliárdos. Amit Jacqueline ki is használt, tömérdek ruhát, gyémántot, zafírt, drágakövet vásárolt magának. Úgy tűnt, így vigasztalódik, Onassist meg nem érdekelte a dolog, csak az, hogy pompás kapcsolatokra tett szert a nőn keresztül. A házasságra 1968-ban került sor, miután aláírtak egy roppant hosszú, 28 oldalas szerződést, ami tartalmazta, hogy Jacqueline Onassis 3 millió dollárt, míg gyermekei fejenként 1-1 millió dollárt kaptak a hajógyárostól. Az esküvő után folytatódott a féktelen pénzszórás, sőt fokozódott, Jackie divatosabb volt, mint valaha, és erről a divattal foglalkozó újságok rendszeresen cikkeztek is. Gucci még az egyik táskáját is róla nevezte el Jackie O.-ra, ugyanis ez a darab volt Jacqueline kedvence. Olyan állandó kiegészítői voltak, mint a Hermes-sál, a Cartier-óra, az óriási napszemüvegek és a bőrszandál. Órákat, napokat töltött boltokban, butikokban, ahol sosem fizetett készpénzzel, hanem hazaküldette a számlát. Többször mondta viccelődve: "Az arcom a legjobb hitelkártya". Férjének azonban idővel mégiscsak kezdett elege lenni a féktelen költekezésből, sokat veszekedtek, így valószínűleg válással végződött volna történetük, ha Onassis meg nem hal időközben. Így aztán Jackie O. újra megözvegyült.

AFP
AFP

Elérkezett tehát életének harmadik fejezete, melyben nem a politika és a felelősség, nem a fesztelen dőzsölés, hanem a lehetőségekhez képest nyugodt, kiegyensúlyozott családi élet játszotta a főszerepet. Visszatért New Yorkba és nagy megelégedésére egy könyvkiadó szerkesztőjeként dolgozott élete végéig. Legnagyobb örömét gyerekei és unokái jelentették számára, illetve új partnere, az eddigiekhez képest meglehetősen kis pénztárcával rendelkező ékszerkereskedő. Jackie-t 1994-ben családja körében érte a halál, miután hosszú ideig küzdött a rákkal.

Melyik volt Jackie Kennedy Onassis igazi arca? A sziklaszilárd és okos first lady, a harácsoló millárdos feleség, vagy a nyugodt, dolgozó családanya? Talán ez utóbbi, legalábbis én így érzem. Jó lelkű nő volt, kellő eleganciával és modorral. Ahogy mondtam: jó lány volt, jó anya és fenséges first lady.

Tipp! Ezeket néztétek 2011-ben. Kattints a galériákért!


Újévi fogadalmak Grace Kelly-módrahttp://www.life.hu/szepulj/20111222-takacs-nora-ujevi-fogadalmak-grace-kellymodra.htmlRetiküllel egy országért - Így harcolt a miniszterelnök-asszonyhttp://www.life.hu/szepulj/20111214-margaret-thatcher.htmlAmelia Earhart - A repülés nagyasszonyahttp://www.life.hu/szepulj/20111206-amelia-earhart-no-a-levegoben.htmlMi lett Barbie babából?http://www.life.hu/szepulj/20111130-takacs-nora-mi-lett-barbie-bababol.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.